59/2010. (OT 33.) ORFK utasítás a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelése és használata engedélyezésével, illetve ellenőrzésével összefüggő rendőri feladatokról

 

59/2010. (OT 33.) ORFK utasítás

a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelése és használata engedélyezésével, illetve ellenőrzésével összefüggő rendőri feladatokról

Szám: 59/2010.

A megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló 12/2007. (III. 13.) IRM rendeletből (a továbbiakban: Rendelet) adódó rendőrségi – a megkülönböztető és figyelmeztető jelzések felszerelésének engedélyezésével, valamint használatának ellenőrzésével összefüggő – feladatok egységes végrehajtása, továbbá a szolgálati gépjárművekkel kapcsolatos engedélyezési eljárások szabályainak meghatározása érdekében kiadom az alábbi

utasítást:

I. Általános rendelkezések

1. Az utasítás hatálya az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott rendőri szervekre terjed ki.

II. Az engedélyezéssel kapcsolatos rendelkezések

2. A megkülönböztető és a figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelését a Rendőrség szerveiről és a Rendőrség szerveinek feladat- és hatásköréről szóló 329/2007. (XII. 13.) Korm. rendelet 6. § (3) bekezdés h) pontjában, a 11. § (3) bekezdés d) pontjában, valamint a 12. § (3) bekezdés d) pontjában meghatározott rendőri szerv (a továbbiakban: engedélyező hatóság) engedélyezi.

3. Az engedélyező hatóság a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülék felszerelésének engedélyezése során meghatározza a készülék típusát.

4. Első ízben történő engedélyezés során a rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzést adó készülék felszerelése abban az esetben engedélyezhető, ha a gépjárművel állandó jelleggel és kizárólag az engedélyezés alapjául szolgáló tevékenységet végeznek.

5. A mozgatható üzemmódú (mobil) megkülönböztető jelzést adó készülék felszerelése abban az esetben engedélyezhető, ha az engedélyezés alapjául szolgáló tevékenység ellátása alkalomszerű, esetenkénti vagy rendszeresen ismétlődő, de nem kizárólagos.

6. A megkülönböztető és a figyelmeztető jelzést adó készülékekkel kapcsolatos engedélyezési eljárás során a kérelmezőnek – a 9. pont figyelembe vételével – igazolnia kell a készülék felszerelésének és használatának engedélyezését megalapozó, a Rendeletben meghatározott jogosulti körbe tartozását, valamint a tevékenység – a megkülönböztető jelzés esetén, mint közérdekű feladat – ellátását.

7. Az engedélyezési eljárások során a kérelmezőtől meg kell követelni a készülék felszerelése, illetve használata szükségességének részletes indokolását.

8. Amennyiben az engedélyezési kérelmet benyújtó szervezet a tevékenységét megbízás alapján végzi, a kérelemhez csatolni kell az ezt igazoló okirat másolatát.

9. Az ügyféltől az azonosításához szükséges adatok kivételével nem kérhető olyan adat igazolása, amely nyilvános, vagy amelyet valamely hatóság, bíróság vagy a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogszabállyal rendszeresített nyilvántartásának tartalmaznia kell. Ennek értelmében, amennyiben a kérelmező a kérelemmel egyidejűleg a szükséges mellékleteket nem csatolja, azokat az engedélyező hatóságnak kell beszereznie, a következők szerint:

a) Az egészségügyi szolgáltatók kérelmének elbírálása során az alapul szolgáló tevékenység igazolásaként a működési engedély erre vonatkozó adatainak a beszerzése érdekében belföldi jogsegély keretében kell intézkedni.

b) A személyi feltételek ellenőrzésének a gépjármű vezetésére megjelölt személy vezetési jogosultságára, az egészségügyi 2. alkalmassági kategória, valamint PÁV I. kategóriában a megkülönböztető jelzést használó gépjárműre vonatkozó időszakos vizsgálat meglétére és annak érvényességére kell kiterjednie. A gépjárművezető vezetési és egészségi alkalmassága meglétének ellenőrzését a vezetői engedély nyilvántartásban kell elvégezni. A pályaalkalmasságra vonatkozó fenti követelmények meglétének ellenőrzésére – amennyiben azt a vezetői engedély nyilvántartás nem tartalmazza – belföldi jogsegély keretében kell intézkedni.

c) Az érintett gépjármű szükséges adatainak ellenőrzését a gépjármű nyilvántartásban kell elvégezni.

d) A kérelmet benyújtó szervezetekre vonatkozó nyilvántartási adatok ellenőrzését a hatóságnak a rendelkezésre álló céginformációs rendszerben kell végrehajtania.

10. Az engedély időbeli hatálya alatt a megkülönbözető jelzés használatáról szóló bejegyzést tartalmazó menetlevél vagy annak megfelelő más okmány (a továbbiakban: menetlevél) engedélyező hatóságnak történő bemutatására a jogosultat – lehetőség szerint -fel kell hívni. Az ellenőrzés keretében meg kell vizsgálni a menetlevélben való rögzítést, a szerv vezetője ellenőrzését tanúsító bejegyzését, illetve azt össze kell vetni a bejelentés helyén történt nyilvántartásba vétellel.

11. A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet (a továbbiakban: KöHÉM rendelet) 11. §-a (3) bekezdésének c) pontjára és 12. §-ának (7) bekezdésére figyelemmel, a megkülönböztető jelzést adó készülék felszerelésének első ízben történő engedélyezésekor a gépjármű időszakos műszaki megvizsgálását a határozatban el kell rendelni. Az engedély időtartamát mindenkor a KöHÉM rendeletnek megfelelően, a megkülönböztető jelzést adó készülék használatára jogosult gépjárművekre megállapított műszaki érvényesség idejéig kell meghatározni.

III. Az ellenőrzéssel és az engedély visszavonásával kapcsolatos rendelkezések

12. A megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt gépjárművekre az üzembentartóra és az üzemeltetés céljára vonatkozó jelzés, felirat jól látható és olvasható módon történő elhelyezését [Rendelet 6. §-ának (1)-(2) bekezdése] az engedélyező hatóság az engedélyezést követő 45 napon belül, illetve a közúti gépjármű-ellenőrzést végző rendőri állomány a feladata végrehajtása során ellenőrzi.

13. Az illetékes parancsnokoknak fel kell hívniuk az állomány figyelmét arra, hogy a mobil megkülönböztető fényjelzést adó készüléket csak a feladat végrehajtásához szükséges időtartamra lehet a gépjárműre felszerelni (felhelyezni), ezért az üzembentartóra és az üzemeltetés céljára vonatkozó jelzés, felirat kihelyezése is csak ennek során kötelező.

14. A közúti gépjármű-ellenőrzés során az intézkedő rendőr minden esetben ellenőrzi a gépjármű nyilvántartásban, illetve a forgalmi engedélyben a megkülönböztető és a figyelmezető jelzést adó készülék felszerelésére, illetve használatára vonatkozó jogosultság bejegyeztetésének tényét. A rendőri ellenőrzésnek fokozottan ki kell terjednie a megkülönböztető jelzés felszerelésére és használatára vonatkozó előírások betartására.

15. Amennyiben az intézkedő rendőr olyan szabálysértés elkövetését észleli, amely alapján a megkülönböztető jelzést adó készüléket el kell kobozni, akkor a lefoglalás érdekében a szabálysértési eljárás során lefoglalt és elkobzott dolgok kezeléséről és értékesítéséről szóló 39/2009. (XII. 22.) PM rendeletben foglaltak szerint jár el.

16. Amennyiben a helyszínen a készülék lefoglalás érdekében való visszatartására nincs lehetőség, azt az azonosításához szükséges adatok jegyzőkönyvben történő rögzítése mellett, a készüléknek az érintett birtokában hagyásával kell biztosítani. A jegyzőkönyvben fel kell tüntetni a lefoglalás érdekében biztosított készülék őrzési helyét is. A lefoglalásról szóló határozatban az elkobzás alá eső készülék – haladéktalanul, de legkésőbb 5 napon belül történő – leadását kell elrendelni azzal a figyelmeztetéssel, hogy a hatóság a dolog beszolgáltatását kikényszerítheti.

17. A rendőri ellenőrzés megállapításaitól függően a szabálysértési feljelentés során a mellékletben foglaltak figyelembe vételével kell eljárni. A Rendeletben meghatározott hatósági intézkedést indokoló esetben az ellenőrzés megállapításairól az illetékes engedélyező hatóságot is tájékoztatni kell.

18. Szabálytalanság esetén az engedélyező hatóság a Rendelet által biztosított szankciókat alkalmazza.

19. A visszavonásról szóló határozatot – amennyiben az engedélyezés nyilvántartásba vétele megtörtént – az üzembentartó székhelye (telephelye) szerinti közlekedési igazgatási hatóságnak meg kell küldeni.

20. Az engedélyezés és visszavonás nyilvántartásba és forgalmi engedélybe való bejegyzését az engedélyező hatóság ellenőrzi. Az engedély nyilvántartásba vételére vonatkozó kötelezettség elmulasztása esetén – és a Rendeletben meghatározott egyéb okokból – a visszavonásra vonatkozó szabályokat alkalmazni kell.

IV. Záró rendelkezések

21. A Rendelet 4. § (1) bekezdés d) pontja alapján engedélyköteles rendőrségi gépjárművek vonatkozásában a megkülönböztető jelzést adó készülék felszerelésére és használatára irányuló kérelmet:

a) az Országos Rendőr-főkapitányságon az országos rendőrfőkapitány szakterület szerint illetékes helyettese;

b) az országos rendőrfőkapitány helyettesei által használt gépjárművek esetében az országos rendőrfőkapitány,

c) a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Rtv.) 4/A. §-ának (1) bekezdése alapján az egyes feladatok ellátására létrehozott rendőri szerveknél a szerv vezetője;

d) az Rtv. 4/A. §-ának (1) bekezdésében meghatározott egyéb szervek által használt gépjárművek esetében a megyei (fővárosi) rendőrfőkapitány ellenjegyzésével

kell ellátni.

22. Ezen utasítás 2011. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit az érintett személyi állománnyal ismertetni kell.

23. Az utasítás hatályba lépésével egyidejűleg a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelése és használata engedélyezésével, illetve ellenőrzésével összefüggő feladatokról szóló 53/2007. (OT 31.) ORFK utasítás hatályát veszti.

Melléklet az 59/2010. (OT 33.) ORFK utasításhoz

A vonatkozó szabálysértési tényállások

Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet)

64/A. § A megkülönböztető jelzést adó készülék felszerelésével és  használatával kapcsolatos szabálysértés

53. § Közúti közlekedési igazgatási szabályok megsértése

1. Megkülönböztető jelzés:

A Korm. rendelet 64/A. § (1) bekezdése valósul meg a következő esetekben: (az elkobzás kötelező)

- az üzembentartó nem rendelkezik engedéllyel a megkülönböztető jelzés felszerelésére és használatára (nem került sor engedélyezésre, vagy annak érvényessége lejárt);

- az engedélyt a hatóság visszavonta és a jelzés nem került leszerelésre.

A Korm. rendelet 64/A. § (2) bekezdése valósul meg a következő esetekben:

- az üzembentartó rendelkezik engedéllyel a jelzés felszerelésére és használatára, de a jogosultság nem került a nyilvántartásba bejegyeztetésre és a gépjárművön működtetik a jelzést;

- a jogosultság gyakorlása nem engedélyhez kötött, a felszerelés nincs bejegyeztetve a nyilvántartásba és a gépjárművön működtetik a jelzést;

- a jelzés használatával kapcsolatos szabályok megszegése (pl. az üzemeltetőre és az üzemeltetés céljára vonatkozó felirat elhelyezésének elmulasztása, a jelzés használatának regisztrálásával kapcsolatos kötelezettség elmulasztása).

A Korm. rendelet 53. §-a valósul meg a következő esetekben:

- az üzembentartó rendelkezik engedéllyel a jelzés felszerelésére és használatára, azonban a jogosultság nem került a nyilvántartásba bejegyeztetésre (nem kerül sor a jelzés használatára);

- a jogosultság gyakorlása nem engedélyhez kötött, a fel-leszerelés megtörtént, azonban nem került bejegyeztetésre a nyilvántartásba (a gépjárművön nem működtetik a jelzést);

- az engedély visszavonásra került és azt nem jegyeztették be a nyilvántartásba;

- az üzembentartó az engedély visszavonására okot adó, a Rendelet 13. § (1) bekezdés c)-e) pontja szerinti körülményt annak bekövetkezetésétől számított 15 napon belül nem jelenti be az engedélyező hatóságnak.

2. Figyelmeztető jelzés

A Korm. rendelet 53. §-a valósul meg valamennyi szabályszegés esetén.

 

 

Komment

Közzétéve: 2010

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.