11/1995. (VIII. 30.) ORFK utasítás a Magyar Köztársaság Rendőrségének Körzeti Megbízotti Szabályzata kiadásáról

 

11/1995. (VIII. 30.) ORFK utasítás

a Magyar Köztársaság Rendőrségének Körzeti Megbízotti Szabályzata kiadásáról

Szám: 5-1/11/1995.

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 6. § (2) bekezdés a) és c) pontjában biztosított jogkörömnél fogva kiadom az alábbi

utasítást:

1. A körzeti megbízotti szolgálat tervezésére, szervezésére, ellátására, irányítására, ellenőrzésére utasításom mellékleteként kiadom a Körzeti Megbízotti Szabályzatot (a továbbiakban: Szabályzat).

2. A Szabályzatot a körzeti megbízotti szolgálatot ellátóknak és elöljáróinak szakmai továbbképzés keretében oktatni kell. Az oktatás befejezése után az érintett állományt 1995. november 30-ig vizsga letételére kötelezem.

A Szabályzat hatálybalépése után kinevezett körzeti megbízottak a kinevezésük előtt kötelesek a Szabályzat rendelkezéseinek ismeretéből vizsgát tenni.

3. A megyei (budapesti) rendőrfőkapitányok a Szabályzat 6. pontja alapján intézkedésben jelöljék ki illetékességi területükön a körzeti megbízottak működési területét (körzetét) és székhelyét. Az állománytáblákat szükség szerint módosítani kell és azokat 1995. december 30-ig – jóváhagyásra – hozzám terjesszék fel.

4. A Szabályzat a korábbi Körzeti Megbízotti Szabályzatról rendelkező 2/1978. BM parancs hatályon kívül helyezésének napján lép hatályba, rendelkezései a bűnügyek rendőrségi nyomozásáról szóló 40/1987. BM utasítás, valamint a szolgálati (munka-) időrendszerek és az azzal összefüggő kérdések rendjéről szóló 7/1993. ORFK utasítás előírásait nem érintik.

A Szabályzatot az érintett állománnyal ismertetni kell.

Melléklet a 11/1995. (VIII. 30.) ORFK utasításhoz

a Magyar Köztársaság Rendőrségének Körzeti Megbízotti Szabályzata

I.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A körzeti megbízotti szolgálat a rendőrség közrendvédelmi szolgálati ágának egyik szolgálati formája. Alapvető célja:

- a rendőrség állandó, közvetlen kapcsolatának kialakítása és fenntartása az állampolgárokkal, a települési önkormányzatokkal, a helyi lakossági-, társadalmi- és gazdálkodó szervezetekkel;

- a körzeti megbízotti szolgálat területén található településeken a rendőri jelenlét biztosítása;

- a településeken a rendőrség hatáskörébe tartozó – külön meghatározott – helyi bűnmegelőzési, bűnüldözési, igazgatási és rendészeti feladatok folyamatos ellátása.

2. Körzeti megbízotti szolgálatot kell szervezni: a községekben, a városokban és a hozzájuk tartozó településeken a rendőrkapitányság vagy a rendőrőrs székhelyének kivételével.

Lakossági, illetőleg önkormányzati kezdeményezésre, valamint a közbiztonsági helyzet és a helyi sajátosságok figyelembevételével körzeti megbízotti szolgálat szervezhető a fővárosban, illetve rendőrkapitányság vagy rendőrőrs székhelyén is.

3. A körzeti megbízott beosztású rendőr (a továbbiakban: körzeti megbízott) a számára kijelölt területen (körzetben) egy vagy több település, közigazgatási körzet egészén vagy annak egy részén teljesít körzeti megbízotti szolgálatot. Szolgálata a személyes felelősség elvén, magas fokú szakértelmen és helytálláson alapul.

4. Körzeti megbízottnak az a rendőr nevezhető ki, aki középfokú állami és rendészeti-szakközépiskolai (rendőr-szakközépiskolai, zászlósképző-iskolai), valamint kmb szaktanfolyami végzettséggel rendelkezik, továbbá a rendőri munkában a szakközépiskola elvégzését (a hivatásos állományba történő kinevezését) követően legalább 2 éves közterületi szakmai gyakorlatot szerzett, a körzeti megbízotti beosztásba történő végleges kinevezése előtt a hat hónapos megbízást eredményesen teljesítette. A korábbi munkája, rátermettsége, kapcsolatteremtő és tárgyalókészsége alapján alkalmas e feladat ellátására. Emberi magatartása példamutató, magánélete rendezett, képes az állampolgárokban a rendőrség iránti bizalmat felkelteni, illetőleg azt megőrizni.

A közvetlen elöljáró a rendőrkapitány jelenlétében a megbízással egy időben átadja a kmb szolgálati okmányait.

Ismerteti a kmb működési területének:

- közbiztonsági helyzetét, és az ehhez igazodó rendőri szolgálat sajátosságait,

- társadalmi, gazdasági viszonyait,

- fontosabb létesítményeit,

- szomszédságában elhelyezkedő települések általános helyzetét, a rendőri szolgálat viszonyait,

- közbiztonság érdekében létrehozott helyi önvédelmi szervezet (ek) működését.

5. Több település, vagy közigazgatási, gazdálkodó egység területén szolgálatot teljesítő körzeti megbízottakból a rendőri feladatok összehangolása, a szolgálat ellátásának hatékonysága érdekében körzeti megbízotti csoport szervezhető. Csoportvezető az a tiszti vagy zászlósi rendfokozatú körzeti megbízott lehet, aki rátermettsége alapján alkalmas a csoport irányítására.

A körzeti megbízotti csoportvezető:

a) köteles:

- a csoport működési területére vonatkozó elemző-értékelő tevékenységet elvégezni,

- a csoport tagjainak tevékenységét összehangolni,

- a csoport szolgálatát tervezni, szervezni,

- a csoport munkájának értékelésénél jelen lenni,

b) felelős:

- okmányok, nyilvántartások naprakész vezetéséért, azoknak ellenőrzéséért,

- a távollévő körzeti megbízott helyettesítésének megszervezéséért,

- a felszerelések meglétének, karbantartottságának ellenőrzéséért.

c) jogosult:

- a jóváhagyott szolgálat-tervezet – mindenkori bűnügyi, közbiztonsági helyzethez igazodó – módosítására,

- a folyamatban lévő ügyekben feladat, feladatok meghatározására,

- a csoport tagjának felelősségre vonása, illetve elismerésben részesítése érdekében javaslat tételére.

6. A körzeti megbízott működési területének meghatározására, székhelyének kijelölésére, körzeti megbízotti csoport létrehozására a területileg illetékes rendőrkapitány javaslata alapján a megyei (budapesti) rendőrfőkapitány jogosult.

A körzeti megbízotti működési terület és székhely kijelöléséről, annak megszüntetéséről, áthelyezéséről a rendőrfőkapitány tegyen jelentést az országos rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettesének.

7. A körzeti megbízott és a körzeti megbízotti csoportvezető kinevezése (felmentése, áthelyezése) a rendőrkapitány hatáskörébe tartozik. A javaslatot a rendőrkapitányság közrendvédelmi (közbiztonsági) osztály vezetője, vagy a rendőrőrs parancsnoka terjessze elő.

A települési önkormányzat és a körzeti megbízott viszonya

8. A települési önkormányzat és a körzeti megbízott harmonikus együttműködése meghatározó jelentőségű. A közbiztonság helyi feladatainak eredményes megvalósítása érdekében a település polgármesterének véleményét előzetesen ki kell kérni:

- a körzeti megbízotti szolgálatot ellátók számának, székhelyeinek, csoportok létrehozásának, megszüntetésének kérdésében;

- a körzeti megbízott kinevezéséről, felmentéséről (kivéve a fegyelmi úton való elbocsátás, vagy alacsonyabb beosztásba helyezés eseteit);

- a körzeti megbízott 2 évenkénti átfogó ellenőrzése alkalmával, munkájának értékeléséhez.

9. A körzeti megbízottat kinevezését követően be kell mutatni:

- az önkormányzati testületnek;

- a falugyűlésnek;

- a polgármesternek, a jegyzőnek;

- a helyi önvédelmi szervezetek vezetőinek.

10. A Rendőrségről szóló törvény 8. § (4) bekezdésében meghatározott önkormányzati képviselő-testületi ülésen a körzeti megbízott vegyen részt.

II.

A KÖRZETI MEGBÍZOTT FELADATAI

Általános feladatok

11. A körzeti megbízott minden törvényes eszközzel segítse elő az állampolgárok ügyeinek intézését.

12. A körzeti megbízott ismerje meg működési területe:

- lakosságának, a rendszeresen ott tartózkodóknak szokásait, hagyományait, viselkedésük jellemzőit;

- környezeti és természeti sajátosságait;

- gazdasági helyzetét, a jelentősebb értéket képviselő létesítményeket, intézményeket (pl.: az ipar, a mezőgazdaság, a sport, a kultúra, a közlekedés területén stb.);

- kommunális, egészségügyi, szociális ellátottságának helyzetét; fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket, lehetőségeket.

13. Elemző- értékelő tevékenysége során folyamatosan értékelje működési területén:

- a közbiztonság helyzetét;

- az ismertté vált bűncselekmények számának, jellegének alakulását (elkövetési hely, idő, módszer, gyakoriság, elősegítő okok, megelőzhetőség);

- a közlekedésbiztonság helyzetét, a balesetek számának alakulását;

- a szabálysértések alakulásának jellemzőit; intézkedéseinek hatékonyságát.

(1. számú melléklet)

14. A körzeti megbízott intézkedjen a bűncselekményeket elősegítő okok és körülmények felderítésére, azok megszüntetésére, a nyugodt és kiegyensúlyozott közösségi viszonyok fenntartására. Kérje és vegye igénybe az önkormányzatok és az önvédelmi szervezetek segítségét.

15. Tervszerűen, rendszeresen folytasson tájékoztató- és propagandatevékenységet, amelynek során a helyi közösség fórumain ismertesse:

- a településre jellemző bűncselekmények elkövetési magatartásait, az áldozattá, sértetté válás megelőzésének lehetőségeit az elkövetést elősegítő okok alapján;

- az új, korszerű vagyon- és személyvédelmi eszközöket, azok alkalmazási lehetőségeit;

- a gyakori szabálysértéseket, azok következményeit;

- a közúti (vasúti, vízi) közlekedés helyzetét, a bekövetkezett balesetek leggyakoribb okait, a megelőzés lehetőségeit;

- a külföldiek magyarországi tartózkodásával kapcsolatos legfontosabb – a lakosságot is közvetlenül érintő – szabályokat;

- a gyermekek és fiatalkorúak védelmének feladatait;

- a vizek veszélyeit;

- a környezet és természet megóvásának aktuális feladatait.

16. Kísérje figyelemmel a településen élők életviszonyait befolyásoló tényezőket. Az életre, testi épségre, egészségre, környezetre, természetre veszélyt jelentő körülmény észlelése esetén kezdeményezzen, vagy tegyen intézkedést.

Ismerje meg a településen élő lakosság, hagyományait és egymáshoz való viszonyát.

17. A körzeti megbízott a vagyonbiztonság erősítése érdekében működjön együtt a tulajdonvédelemmel hivatásszerűen, megbízás vagy önkéntes alapon foglalkozó személyekkel, önvédelmi szervezetek, vadásztársaságok tagjaival a mezőgazdasági, természetvédelmi őrökkel és a közterület felügyelőkkel.

18. Kísérje figyelemmel és jelentse elöljárójának azokat a jelenségeket, eseményeket, amelyek bűncselekményre, szabálysértésre utalnak. Így különösen:

- a szervezett bűnelkövetésre;

- orgazdaságra;

- hatósági engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység engedély, illetőleg bejelentés nélküli folytatására (különös tekintettel a megtiltott rendezvény megtartására, a prostitúciós és az illegális kereskedelmi tevékenységre);

- kábítószer-, pszichotrop- vagy kábítószerpótló anyag tiltott előállítására, forgalmazására vagy fogyasztására, alkohol tiltott előállítására, forgalmazására;

- a kábítószer előállítás alapanyagául szolgálható növényi kultúra (pl. indiai kender, vadkender stb.) termesztésére, gyanús feldolgozására;

- a lőfegyver, lőszer, mérgező, sugárzó- radioaktív anyag, robbanóanyag illegális gyártására, szállítására, forgalmazására, megszerzésére, tartására, tárolására;

- természetkárosítás, környezetszennyezés, orvvadászat elkövetésére;

- terrorcselekményre, vagy terrorcselekmény elkövetés előkészületének gyanújára utaló körülményeket.

19. A körzeti megbízott az általa nyomozott bűnügyekben és az igazgatásrendészeti ügyintézése során idézés kibocsátására, vélemények beszerzése érdekében megkeresés küldésére jogosult, a megkeresések teljesítésére köteles.

Egyéb kiadmányozási jogát az illetékes elöljáró munkaköri leírásban szabályozza.

20. A körzeti megbízott meghívás esetén vegyen részt minden olyan rendezvényen – falugyűlés, képviselő-testületi beszámoló, lakossági fórum – amely a lakossághoz, az önkormányzathoz fűződő törvényes kapcsolatát erősítheti. Politikai rendezvényeken egyenruhában – a jogszabályi keretek között – csak szolgálati feladat ellátása érdekében, parancsnoki engedéllyel lehet jelen.

Bűnügyi feladatok

21. Körzeti megbízott a körzetében elkövetett bűncselekmény felderítése és bizonyítása érdekében:

- nyomozó szerv tagjaként – a rendőrkapitány kijelölése alapján – önállóan nyomozást folytathat a rendőrkapitányság hatáskörébe tartozó olyan bűncselekmények esetében, amelyekre a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény három évet meg nem haladó szabadságvesztés büntetés kiszabását rendeli;

- a három évet meg nem haladó szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények esetében bűnügyi megkereséseket teljesíthet;

- a működési területén történt, de a rendőrkapitányság hatáskörébe nem tartozó bűncselekmények esetén – utasításra – halaszthatatlan nyomozati cselekményeket végezhet, adatgyűjtést folytathat, továbbá megbízást kaphat egyes részfeladatok ellátására.

22. A körzeti megbízott nem folytathat nyomozást:

- ha a nyomozás őrizetbe vétel, előzetes letartóztatás mellett folyik;

- ha a gyanúsított ideiglenes kényszergyógykezelését rendelték el;

- ha a gyanúsított nem magyar állampolgár, illetve a magyar nyelvet nem beszéli;

- ha a gyanúsított fiatalkorú;

- ha a bűncselekmény nem a körzetében történt (a helyettesítés esetét kivéve).

- ha a nyomozás őrizetbe vétel, előzetes letartóztatás, lakhelyelhagyási tilalom vagy házi őrizet elrendelése mellett folyik.

23. A körzeti megbízott a körözési munka szabályai szerint:

- kísérje figyelemmel az országos és a helyi hatályú személy- és tárgykörözéseket;

- szervezze meg a körözött személyek és tárgyak felkutatását, a szükséges intézkedéseket tegye meg.

24. A körzeti megbízott a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi területen végezze a rendőri szervek bűnmegelőzési feladatairól szóló 16/1991. ORFK intézkedés III. fejezetében meghatározott – hatáskörébe tartozó – feladatokat, ennek keretében:

- működjön együtt a szülőkkel, gyámhatósággal, gyermekjóléti szolgálattal, nevelőintézetekkel, lakásotthon hálózattal, iskolákkal és kollégiumokkal, családsegítő központokkal a gyermek- és fiatalkorúak védelmére vonatkozó jogszabályok végrehajtásában;

- segítse felkutatni a veszélyeztetett gyermek- és fiatalkorúakat, az eltűnt vagy intézetből megszökött, illetőleg szülői felügyelet alól magát kivont gyermekeket;

- kísérje figyelemmel a fiatalok deviáns csoportjait, tegyen intézkedéseket a jogsértések megelőzésére;

- vegyen részt, a bűnmegelőzést szolgáló információk terjesztésében, a fiatalokkal való megismertetésében.

Közrendvédelmi feladatok

25. A körzeti megbízott működési területén rendszeresen ellenőrizze a közterületeket, nyilvános szórakozóhelyeket, közlekedési csomópontokat, piacokat, elárusító helyeket,  turisztikai szempontból fokozottan látogatott területeket.

Rendszeres igazoltató (szűrő) tevékenységgel derítse fel a jogsértést elkövető személyeket. Ellenőrizze a közterület használatát, a kiadott engedély szerinti közterület-foglalást.

26. A körzeti megbízott elemi csapás, baleset, katasztrófa, súlyos fertőző betegség, fertőző állat-megbetegedés esetén az illetékes hatóságokkal együttműködve járjon el.

27. A körzeti megbízott kísérje figyelemmel a kulturális-, sport- és egyéb rendezvényeket. Vegyen részt a rendezvények rendőri biztosításában. A körzetében szervezett, a gyülekezésről szóló 1989. évi III. tv. hatálya alá tartozó vagy választással összefüggő rendezvényekre rendbiztosként kijelölhető.

28. A körzeti megbízott ismerje a fontosabb tűzvédelmi rendelkezéseket, segítse azok végrehajtását. Tűzesetek helyszínén a tűzoltók kiérkezése előtt szervezze meg az élet és vagyon mentését, a tűzoltás után a rend fenntartásában működjön közre.

Közlekedésrendészeti feladatok

29. A körzeti megbízott fontos közlekedésbiztonsági feladata a vonatkozó szabályok betartatása, a tájékoztatás és a közlekedők ellenőrzése.

30. A körzeti megbízott a közúti közlekedéssel összefüggésben:

- kísérje figyelemmel a közlekedést segítő létesítmények, jelzések, jelzőberendezések, jelzőtáblák és útburkolati jelek állapotát és az illetékes hatóságnál kezdeményezze a szükségessé váló intézkedéseket;

- közúti közlekedési baleset résztvevőinek nyújtson segítséget, szükség szerint hívjon orvost, mentőt, helyszínelőt, segítse elő a jármű mentését, a holttest elszállíttatását és a rakományok biztonságba helyezését. Hatáskörébe nem tartozó baleset helyszínén gondoskodjon a helyszín biztosításáról;

- működési területén lévő iskolák előtt, ahol a közlekedés biztonsága megkívánja, az érkezési és a távozási időszakban segítse elő a gyerekek úttesten történő balesetmentes átkelését;

- közúti forgalom akadályoztatása, torlódása esetén intézkedjen a közlekedés folyamatosságának biztosítására.

Speciális közlekedésrendészeti feladatok

31. A körzeti megbízott működési területének jellegétől függő speciális feladatok:

a) a vasútbiztonsági feladatok:

- ismerje meg a vasúti közlekedésre vonatkozó rendelkezéseket, biztonsági előírásokat, az ebből adódó rendőri feladatokat;

- alakítson ki szoros együttműködést a területén levő vasúti létesítmények dolgozóival, igényelje segítségüket és segítse munkájukat;

- a közforgalom számára nyitva álló vasúti létesítmények területén folyamatosan végezze az általános bűnmegelőzési és közrendvédelmi feladatokat;

fokozottan ügyeljen a közúti-vasúti kereszteződések biztonságának fenntartására.

b) a vízirendészeti feladatok:

- ismerje meg a területén lévő folyók, tavak és egyéb szabad vizek sajátosságait, az azokon történő vízi közlekedésre, halászatra, horgászatra, fürdőzésre, jégen tartózkodásra vonatkozó szabályokat, a szabályok betartását folyamatosan ellenőrizze;

- ismerje meg a szabad vizekkel kapcsolatos természetvédelmi vonatkozású szabályokat és ellenőrizze azok betartását;

- vegyen részt a vízi rendezvények biztosításában.

c) a légirendészeti feladatok:

- a légi és modell bemutatók helyszínét felügyeleti szolgálat ellátásával biztosítsa;

- kísérje figyelemmel a működési területén folyó repülő- és ejtőernyős tevékenységet, erről elöljárójának tegyen jelentést;

- működjön közre a légi baleset, katasztrófa helyszínének átkutatásában, a mentésben és a helyszíni intézkedések megtételében.

Igazgatásrendészeti feladatok

32. A körzeti megbízott kísérje figyelemmel – és külön utasításra ellenőrizze – a területen lakó, tartózkodó járművezetéstől, illetve foglalkozástól eltiltott, bíróság által kitiltott, továbbá házi őrizet, pártfogó felügyelet alatt álló személyek részére meghatározott korlátozások betartását.

33. A hozzá fordulóknak adjon tájékoztatást az államigazgatási ügyek intézésének helyéről és módjáról.

34. A körzeti megbízott a személyi igazolvány, az útlevél, a vezetői engedély, a forgalmi engedély, a lőfegyver, gáz- és riasztófegyver kiadására vonatkozó főbb szabályok ismertetésével segítse az állampolgárokat ügyeik intézésében.

35. Az idegenrendészeti szervek által meghatározott szempontok szerint működjön közre a külföldiek ellenőrzésében (lakóhely, munkahely, lakcímbejelentési kötelezettség teljesítése). Derítse fel az érvényes tartózkodásra jogosító engedéllyel nem rendelkező – különösen az engedély nélküli munkavállalást és jövedelemszerző tevékenységet folytató – külföldieket, kezdeményezzen velük szemben idegenrendészeti intézkedést.

III.

A KÖRZETl MEGBÍZOTT SZOLGÁLATÁNAK TERVEZÉSE ÉS ELLÁTÁSA

36. A körzeti megbízott – csoport esetén a csoportvezető – működési területe időszerű közbiztonsági helyzetének megfelelően önállóan, az elöljárótól kapott szempontok alapján a szolgálatot vezényléses szolgálati időrendszerben tervezze meg.

37. A szolgálat tervezése során figyelembe kell venni:

- a körzeti megbízott havi szolgálati idejének több mint felét a közterületen teljesítse;

- a jogszabályokban, belső rendelkezésekben rögzített feladatokat

- a magasabb elöljárók utasításait, a berendeléseket (értekezletek, oktatás, lövészet);

- a terület bűnügyi operatív helyzetét;

- a várható rendezvényeket;

- a napi eseményeket és az aktuális feladatokat.

38. A körzeti megbízott – csoport esetén a csoportvezető – a szolgálat-tervezetet két példányban készítse el és két ütemben, a tárgyhónapot megelőző hónap 25-ig, illetve a tárgyhónap 10-ig a közvetlen elöljáróhoz terjessze fel.

- A jóváhagyó elöljáró a szolgálat-tervezetet ellenőrizze, a szükséges módosításokat hajtsa végre. A szolgálat-vezénylés eredeti példányát a körzeti megbízotti alosztályon, rendőrőrsön, a másolati példányt a körzeti megbízottnál (csoportvezetőnél) kell elhelyezni.

39. A szolgálat-tervezet két részből álljon:

- az első rész a tárgyhónap 1-től 15. napjáig tartalmazza a körzeti megbízott napi szolgálatát, egész hónapra az előre ismerhető fontosabb szolgálati feladatokat, a szabadságot, pihenőnapokat, az ütemezhető távolléteket;

- a második rész a tárgyhónap 16. napjától az utolsó napig rögzíti a körzeti megbízott szolgálati idejét. (2. számú melléklet)

40. Az előírt heti szolgálati óraszámot lehetőleg 5 nap alatt kell teljesíteni. A rendkívüli szolgálatok elrendelésére, a többletszolgálat és a túlmunka pénzbeli megváltására külön szabályok vonatkoznak.

41. A körzeti megbízotti csoport szolgálatát úgy kell tervezni, hogy a működési területen lehetőleg folyamatosan biztosított legyen a rendőri jelenlét. A csoportvezető felelős a csoport tevékenységének összehangolásáért.

A körzeti megbízott nem vezényelhető:

- fogdaőri és kísérő őri szolgálatba;

- objektumőri szolgálatba.

Vezényelhető a megyei (budapesti) rendőrfőkapitányok közbiztonsági (közrendvédelmi) helyetteseinek engedélyével:

- más szolgálati ághoz;

- ügyeleti szolgálatba;

- működési területén kívül járőrszolgálatba;

- kézbesítésre, futárszolgálatra.

42. A körzeti megbízott fogadóórájának helyéről és idejéről a rendőrkapitány intézkedjen a helyi igények figyelembevételével, és erről írásban tegyen jelentést a megyei (budapesti) rendőr-főkapitányság vezetőjének.

A fogadóórát csak azonnalos intézkedést igénylő esemény, baleset, bűncselekmény helyszínén szükséges intézkedés miatt lehet elhalasztani, vagy félbeszakítani.

A fogadóórát, elmaradása esetén új időpontban meg kell tartani. A fogadóóra időpontját a helyben szokásos módon ki kell hirdetni. Ügyfél hiányában a fogadóóra idején, a körzeti megbízott ügyfeldolgozó feladatait végezze.

43. A körzeti megbízotti szolgálatot irányító elöljáró gondoskodjon a szolgálatból távollévő helyettesítéséről.

44. A szolgálati időbe be kell számítani:

- az önkormányzatok, társadalmi, gazdálkodó szervek ülésein, értekezletein hivatali minőségben történő részvételt;

- az eligazításon, beszámoltatáson töltött időt;

- az elfogás és előállítás, elővezetés, biztonsági intézkedés végrehajtására fordított időt;

- az irányító rendőri szerv által elrendelt oktatáson, lövészeten, továbbképzésen, vizsgán, szemlén töltött időt;

- a munkaközi szünetet;

- a szolgálati járműve, illetve szolgálati célra szerződés alapján igénybe vett saját járműve karbantartására szolgálatonként, valamint 4 órát meghaladó osztott szolgálati nap esetén naponta 30 percet;

- a szolgálat ellátásával összefüggésben a bíróság vagy más hatóság előtti megjelenést, amennyiben a rendőrt idézték;

- a házi őrizetben lévő terhelt ellenőrzésére fordított időt;

- a bűnmegelőzést szolgáló információk ismertetésére fordított időt;

- a szolgálati állat gondozására, képzésére fordított időt.

45. A körzeti megbízott a szolgálatát elsősorban saját, illetve a körzeti megbízotti csoport területén teljesítse.

A településen vagy körzetén kívül csak

- csapatszolgálati igénybevétel során;

- riadó elrendelése esetén;

- körözési, közbiztonsági vagy bűnügyi akció miatt;

- rendkívüli esemény, minősített időszak alkalmával;

- büntetőeljáráshoz kötődő feladat végrehajtása során (ha az megkereséssel nem oldható meg);

- a szomszédos település, közigazgatási egység körzeti megbízottjának helyettesítésekor, illetve a közös ellenőrzés esetén teljesíthet szolgálatot.

46. A szolgálat megkezdésekor és befejezésekor a körzeti megbízott köteles jelentkezni székhelyétől függően személyesen, vagy híreszköz útján a közvetlen elöljárónál, illetve az illetékes ügyeleti szolgálatnál:

- a szolgálat megkezdésekor az elöljáró, illetve az ügyeletes az előre meghatározott feladatokon kívül a körzeti megbízottat tájékoztassa az aktuális eseményekről, az abból adódó feladatokra igazítsa el;

- a szolgálat befejezésekor a körzeti megbízott a kapott feladatok végrehajtásáról, a tett intézkedésekről személyesen, vagy híreszközön keresztül elöljárójának (ügyeletesnek) számoljon be;

- a rendőrkapitányság, rendőrőrs ügyeletese a bejelentkezés, eligazítás, beszámolás tényét az ügyeleti könyvben rögzítse;

- a helyszíni bírság összegéről tett jelentés tartalmát az elöljáró (ügyeletes) a hatályos belső rendelkezések szerint adminisztrálja.

47. A közös szolgálatellátásba bevonhatók:

- a vagyonőrzéssel hivatásszerűen foglalkozók;

- önvédelmi szervezetek tagjai;

- a fegyveres biztonsági őrök;

- az üzemrendészek;

- a közterület-felügyelők és a jogszabály vagy megállapodás alapján együttműködésre köteles szervek munkatársai.

48. A körzeti megbízott éjszakai szolgálatát lehetőleg a szomszédos körzeti megbízottal, a hozzá vezényelt járőrrel, hivatásos határőrrel, katonai rendésszel, vagy önvédelmi szervezet tagjával teljesítse.

IV.

A KÖRZETI MEGBÍZOTTAK MUNKÁJÁNAK IRÁNYÍTÁSA, ELLENŐRZÉSE

49. A körzeti megbízotti szolgálat országos szintű szakmai irányítását az országos rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese a Közrendvédelmi Főosztály útján gyakorolja.

50. Területi szinten a körzeti megbízotti szolgálat szakmai irányítását a rendőrfőkapitány, a közrendvédelmi (közbiztonsági) helyettesén keresztül érvényesíti.

51. A körzeti megbízotti szolgálat közvetlen irányítását a rendőrkapitány, a közrendvédelmi (közbiztonsági) osztályvezető, körzeti megbízotti alosztályvezető vagy az őrsparancsnok útján végzi.

51/A.

a) A rendőrkapitány és a közrendvédelmi (közbiztonsági) osztályvezető, két évre előre elkészített ellenőrzési terv alapján (akár együtt és megosztva is) – a körzeti megbízotti alosztályvezető, az őrsparancsnok bevonásával – köteles átfogó ellenőrzéseket tartani úgy, hogy a két év alatt minden körzeti megbízott legalább egyszer ellenőrzés alá kerüljön.

Az átfogó ellenőrzésről, annak időpontja előtt 10 nappal köteles az elöljáró a körzeti megbízottat a felkészülés érdekében írásban értesíteni. Átfogó ellenőrzést, a megbízást, illetve kinevezést követően 6 hónapon belül nem lehet végezni.

Az átfogó ellenőrzés terjedjen ki:

- fegyverzet, felszerelés, gépjármű, iroda- és híradástechnikai eszközök meglétére, alkalmazhatóságára,

- a szolgálati állatok tartásával kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére,

- a szolgálat tervezés-, szervezés-, ellátás módjára,

- a szolgálati okmányok vezetésének szakszerűségére,

- az ügyiratok feldolgozásának rendjére,

- az intézkedési tevékenységre, annak jogszerűségére, szakszerűségére (személyes szabadságot korlátozó intézkedések, szabálysértési feljelentés, helyszíni bírság stb.),

- a körzet bűnügyi, közbiztonsági, közlekedési viszonyaira, a körzeti megbízott ezekkel kapcsolatos tevékenységére,

- a nyilvántartott személyek ellenőrzésére,

- a megelőző, propaganda tevékenységre,

- az önkormányzatokkal, lakossági és társadalmi szervezetekkel, társrendőri, rendészeti és katonai szervekkel való együttműködésre, kapcsolattartásra,

- a feltárt hiányosságok megszüntetésére, feladatmeghatározásra.

A feltárt hiányosságok megszüntetését az átfogó ellenőrzést követő két hónap múlva utóellenőrzés keretében kell vizsgálni.

Az átfogó ellenőrzés végrehajtásáról – gépelt formában – 2 példányban készítsenek jelentést. Az ellenőrzött részére legyen biztosított a jelentés tartalmának megismerése, az észrevételt a jelentésre rá kell vezetni. Az első példányt az ellenőrzött körzeti megbízott részére át kell adni. A második példányt irattárba kell helyezni, melyhez végrehajtást követően csatolni kell az utóellenőrzés tapasztalatairól készült írásos dokumentációt. Az átfogó ellenőrzésről készült jelentés tartalmát a minősítés és a teljesítményértékelés készítése során fel kell használni. A átfogó ellenőrzést egyszerre csak egy körzeti megbízottnál, illetve csoport esetében egy kmb csoportra, a csoportvezető vagy e feladat végzésével megbízott személy jelenlétében lehet végrehajtani.

b) A kapitánysági közrendvédelmi (közbiztonsági) osztályvezető, a körzeti megbízotti alosztályvezető, az őrsparancsnok évente legalább két alkalommal a kapitányságvezető által jóváhagyott terv alapján köteles a körzeti megbízottat célellenőrzés keretében ellenőrizni, melyet a körzeti megbízott ellenőrzési naplójába kell rögzíteni.

A célellenőrzés terjedjen ki:

- a körzeti megbízottak intézkedéseinek jogszerűségére, szakszerűségére,

- a nyilvántartott személyek ellenőrzésére,

- az ügyiratok feldolgozásának rendjére,

- a szolgálati okmányok vezetésére,

- a kapcsolattartás rendszerére,

- a szolgálati állatok tartásával kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére.

c) A kapitánysági közrendvédelmi (közbiztonsági) osztályvezető havonta egy, a körzeti megbízotti alosztályvezető, az őrsparancsnok havonta kettő alkalommal, melyből egy éjszakára essen, köteles ellenőrizni a szolgálatot teljesítő körzeti megbízottat.

A szolgálat közbeni ellenőrzés terjedjen ki:

- a szolgálatellátásra,

- az öltözködési előírások betartására,

- a szolgálati okmányok vezetésére,

- a helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatványok kezelésére,

- intézkedéseire, azok jogszerűségére, szakszerűségére,

- felszerelésének meglétére, karbantartottságára.

d) A megyei rendőr-főkapitányságok közrendvédelmi osztályvezetői, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közbiztonsági Szervek Titkársági és Koordinációs Osztály vezetője évente egy alkalommal ellenőriztessék a szakirányításuk alá tartozó helyi szervek körzeti megbízotti tevékenységét a hatályos jogszabályok alapján.

V.

NYILVÁNTARTÁSOK, ÜGYVITEL

52. A körzeti megbízott teljesített szolgálatának és végzett munkájának nyilvántartására „Szolgálati Napló”-t kell rendszeresíteni, amelyet minden szolgálati napon a körzeti megbízott köteles vezetni. (3. számú melléklet)

53. A Szolgálati Napló tartalmazza:

- a szolgálat idejét, helyét;

- a fontosabb elvégzett munkát, tevékenységet, közterületi ellenőrzést, bűnügyi feldolgozó munkát, értekezletet, fogadó órát, oktatást stb.;

- pihenőnapokat, szabadság kezdetét és végét;

- távolléteket a szolgálatból, azok okait;

- a tett vagy kezdeményezett intézkedéseket, állampolgárok bejelentéseit, panaszait, észleléseket, jogsértésre utaló adatokat és jelzéseket, eseményeket stb.;

- az érkezett és készített iratokat a (Rendőrség Ügykezelési Szabályzata alapján).

54. A Szolgálati Naplóval együtt kell kezelni:

- a körzeti megbízott működési területének, illetőleg az ahhoz tartozó helység (ek) térképét, vázlatát. Turisztikai szempontból vagy egyébként kiemelt területeken a településhez tartozó terület térképét (4. számú melléklet);

- körzetleírást (területnagyság, lakosság, fontos létesítmények, bűnügyileg fertőzött és veszélyeztetett területek, fontos címek és telefonszámok stb.) (5. számú melléklet)

- munkaköri leírást;

- használatra kiadott technikai eszközök jegyzékét (leltár).

A körzeti megbízott nyilvántartást vezet:

- működési területén a körözött személyekről és tárgyakról;

- pártfogó felügyelet alatt állókról;

- bíróság által kitiltottakról;

- foglalkozástól eltiltottakról;

- járművezetéstől eltiltottakról;

- működési területén a lakhelyelhagyási tilalom és a házi őrizet alatt állókról.

55. Az ellenőrzést végző elöljáró megállapításait köteles a körzeti megbízott részére kiadott Ellenőrzési Naplóba bejegyezni. Az ellenőrzés tényét és megállapításait a körzeti megbízott aláírásával veszi tudomásul.

56. A körzeti megbízottaknak kimutatást kell készíteni a végzett tevékenységről. A statisztikák vezetésére külön szabályok az irányadók.

57. A körzeti megbízott a Rendőrség Ügykezelési Szabályzatában előírtak szerint nyilvántartja és kezeli a részére kiadott ügyiratokat és más okmányokat.

VI.

FEGYVERZET, FELSZERELÉS

58. A körzeti megbízottat el kell látni a szolgálat ellátásához szükséges fegyverzeti – és felszerelési tárgyakkal, technikai – és kommunikációs eszközökkel, amelyeket a 6. számú mellékletként szereplő teljességi jegyzék tartalmaz. A jegyzékben foglaltaknál több eszköz is kiadható.

59. A körzeti megbízott (csoport) feladatainak ellátásához szolgálati gépkocsi, motorkerékpár, segéd-motorkerékpár, kerékpár és önkéntes vállalás alapján szolgálati állat (ló, kutya) biztosítható, amelyek tartására és alkalmazására külön szabályok vonatkoznak.

1. számú melléklet a Magyar Köztársaság Rendőrségének Körzeti Megbízotti Szabályzatához

A KÖRZETI MEGBÍZOTTI ELEMZŐ-ÉRTÉKELŐ MUNKA FŐBB SZEMPONTJAI

 Működési területén ismerje
 

 1.

   A bűnözés adatait, az ismertté vált bűncselekményeket, kiemelt figyelemmel a közterületi szolgálatot ellátó állomány által megelőzhető és megszakítható erősza-
kos, garázda jellegű és közúti közlekedési bűncselekmények alakulását, az elkövetések helyét, idejét, körülményeit.
 

 2.

   Az ismertté vált bűnelkövetőket, életvitelüket, magatartásukat, elkövetési módszereiket.  

 3.

   A szabálysértések alakulását, az adatok közül különösen a közrend, közbiztonság elleni, a kiemelt közúti közlekedési, a tulajdon elleni szabálysértések fajtáit, elkövetésük helyét, idejét.  

 4.

   A helyszíni bírsággal sújtható leggyakrabban előforduló kisebb súlyú szabálysértések elkövetésének helyét, idejét.  

 5.

   A közlekedési balesetek alakulását, okait, a leggyakoribb baleseti helyszíneket, időszakokat.  

 6.

   A rendezvények biztosításának tapasztalatait.  

 7.

   A lakosság összetételét, etnikai hovatartozását, szokásaikat.  

 8.

   A helyi politikai, társadalmi, önvédelmi szervezeteket, önkormányzati tisztségviselőket.  

 9.

   A lakosság közbiztonsággal kapcsolatos észrevételeit.  

 10.

   A fegyveres erő és a rendvédelmi szervek nyílt objektumait, a velük való együttműködés helyzetét.  

 11.

   A honvédelmi és a lakosság ellátása szempontjából kiemelten fontos létesítményeket, azok őrzésbiztonsági helyzetét.  

 12.

   A személy és vagyonvédelmi tevékenységet vállalkozás keretében végző jogi személyeket, telephelyeiket.  

2. számú melléklet a Magyar Köztársaság Rendőrségének Körzeti Megbízotti Szabályzatához

 …………………………………………

 rendőrkapitányság (rendőrőrs)

 
 
 

 Jóváhagyom:

 
 
 

 …………………………………………

 

 parancsnok

 

SZOLGÁLAT TERVEZET I. rész

 19………. év ………………………. hónapra
 
 
   

 Naptári nap

 Név, rendfokozat

   
           
           

 1.

           

 2.

           

 3.

           

 4.

           

 5.

           

 6.

           

 7.

           

 8.

           

 9.

           

 10.

           

 11.

           

 12.

           

 13.

           

 14.

           

 15.

           
 
 Jelzések:  Szabadság:  X  
   Pihenőnap:  P  
   Beteg:  B  
   Vezényelve:  V

 ………………………………

 
   Oktatás:  O

 közvetlen parancsnok

 
   Lövészet:  L  
       
 Készült:  2 pld.-ban    
 Kapja:  1. pld. alosztályvezető, őrsparancsnok (helyettes)  
   1. pld. körzeti megbízott  

2. számú melléklet a Magyar Köztársaság Rendőrségének Körzeti Megbízotti Szabályzatához

 …………………………………………

 rendőrkapitányság (rendőrőrs)

 
 
 

 Jóváhagyom:

 
 
 

 …………………………………………

 

 parancsnok

 

SZOLGÁLAT TERVEZET II. rész

 19………. év ………………………. hónapra
 
 
   

 Naptári nap

 Név, rendfokozat

   
           
           

 16.

           

 17.

           

 18.

           

 19.

           

 20.

           

 21.

           

 22.

           

 23.

           

 24.

           

 25.

           

 26.

           

 27.

           

 28.

           

 29.

           

 30.

           

 31.

           
 
 Jelzések:  Szabadság:  X  
   Pihenőnap:  P  
   Beteg:  B  
   Vezényelve:  V

 ………………………………

 
   Oktatás:  O

 közvetlen parancsnok

 
   Lövészet:  L  
       
 Készült:  2 pl.-ban    
 Kapja:  1. pl. alosztályvezető, őrsparancsnok (helyettes)  
   1. pl. körzeti megbízott  

3. számú melléklet a Magyar Köztársaság Rendőrségének Körzeti Megbízotti Szabályzatához

………………………………………………………. rendőrkapitányság

   
   
   
   Osztály, (alosztály), őrs  
     
   
   
   
     
 

 név, rendfokozat

 

RENDŐRSÉG KÖRZETI MEGBÍZOTT SZOLGÁLATI NAPLÓJA

SZOLGÁLATI NAPLÓ

             
 

 Kiindult
nap
óra

 Bevonult
nap
óra

 Össz.
óra

 A szolgálat-kivezénylés helye,
megjelenési idő, jármű, szolgálati állat

 Megjegyzés

 
             
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

ESEMÉNYNAPLÓ

         
 

 Sorszám

 Dátum

 Események, panaszok, bejelentések
és a végzett munka rövid leírása

 Megjegyzés

         
         
         
 

 1.

     
         
         
         
         
 

 2.

     
         
         
         
         
 

 3.

     
         
         
         
         
 

 4.

     
         
         
         
         
 

 5.

     
         
         

4. számú melléklet a Magyar Köztársaság Rendőrségének Körzeti Megbízotti Szabályzatához

A KÖRZETI MEGBÍZOTTI SZOLGÁLAT TERÜLETÉNEK VÁZLATA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

5. számú melléklet a Magyar Köztársaság Rendőrségének Körzeti Megbízotti Szabályzatához

A KÖRZETI MEGBÍZOTTI TERÜLET LEÍRÁSA

     
 TERÜLET: ………………………………………… ha    Lakosság száma: ……………………………………
     
     
 Fontos létesítmények:    A területhez tartozó települések:
     
     
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
     
     
 Tömegesen látogatott helyek,
turisztikai nevezetesség:
   Bűnügyileg fertőzött vagy
veszélyeztetett területek:
     
     
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….
 ………………………………………………………………………………….    ………………………………………………………………………………….

6. számú melléklet a Magyar Köztársaság Rendőrségének Körzeti Megbízotti Szabályzatához

TELJESSÉGI JEGYZÉK A RENDŐRSÉG KÖRZETI MEGBÍZOTTI SZOLGÁLATÁT ELLÁTÓK FEGYVERZETÉRE ÉS FELSZERELÉSÉRE

- pisztoly, norma szerinti lőszerrel,

- rendőrbot,

- bilincs,

- vegyi eszközök,

- járőr táska,

- vérvételi doboz,

- alkoholszonda,

- zseblámpa,

- jelsíp,

- írógép vagy számítógép,

- íróeszköz jegyzettömbbel,

- helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatvány,

- szolgálati napló,

- ellenőrzési napló,

- nyilvántartó kartonok tartódobozzal,

- telefon, telefonkönyv,

- fogadó óra napló,

- hírforgalmi okmányok,

- URH rádió, mobil stabil,

- közlönyök, jogszabály nyilvántartás, szakkönyvek,

- nyomtatványok

 

A körzeti megbízott ellátható az alábbi felszerelési tárgyakkal:

 

- személygépkocsi,

- motorkerékpár,

- segéd-motorkerékpár,

- kerékpár,

- informatikai eszközök,

- távcső,

- fényképezőgép, videókamera,

- telefax készülék

- vízi jármű,

- pirotechnikai anyagok,

- helyszínelő táska,

- közlekedési baleseti helyszíneléshez szükséges eszközök,

- bűnözők fényképalbuma,

- várostérkép, utcai névmutató.

 

A körzeti megbízott részére szolgálati állatok biztosíthatók:

 

- szolgálati kutya,

- szolgálati ló.

 

A körzeti megbízott szolgálati irodája, lakása, egyéb szolgálati érdekből használt helyisége (garázs, istálló, ól, tároló), járműve felszerelhető:

 

- vagyonvédelmi jelző-, riasztó készülékkel,

- hordozható riasztó készülékkel,

- tűzoltó készülékkel.

 

 

Komment

Közzétéve: 1995, Jogszabályok

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.