9/1998. (III. 26.) ORFK utasítás a szolgálati lőfegyverek, lőszerek, robbanóanyagok és pirotechnikai eszközök tárolásának biztonságtechnikai követelményeiről, a fegyverek kezelésének, nyilvántartásának, őrzésének és ellenőrzésének szabályozásáról

 

9/1998. (III. 26.) ORFK utasítás

a szolgálati lőfegyverek, lőszerek, robbanóanyagok és pirotechnikai eszközök tárolásának biztonságtechnikai követelményeiről, a fegyverek kezelésének, nyilvántartásának, őrzésének és ellenőrzésének szabályozásáról

Szám: 5-1/9/1998. TÜK

A Rendőrség Szolgálati Szabályzatáról szóló 3/1995. (III. 1.) BM rendelet (a továbbiakban: Szolgálati Szabályzat) 104. és 115. §-ban kapott felhatalmazás alapján a fegyverszoba kialakításának, biztonsági követelményeinek, a szolgálati lőfegyverek és lőszerek, robbanóanyagok és pirotechnikai eszközök tárolásának, karbantartásának, nyilvántartásának, kiadásának és visszavételének, valamint az ellenőrzés rendjének szabályozására kiadom az alábbi

utasítást

I.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya kiterjed:

a) a rendőrség általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerve (a továbbiakban: Rendőrség) személyi állományának szolgálati lőfegyverrel rendelkező tagjaira,

b) a Rendőrségnél rendszeresített szolgálati lőfegyverekre, lőszerekre,

c) a Rendőrségnél rendszeresített robbanóanyagokra, (robbantóanyagok, robbantószerek) pirotechnikai anyagokra, valamint egyéb fegyverzeti tartozékokra,

d) a Rendőrségnél e célra speciálisan kialakított robbanóanyag raktárakra, fegyvertároló helyekre, fegyverszobákra.

2. Robbanóanyag tárolására a helyi sajátosságok figyelembevételével a belügyminiszternek és az Országos Bányaműszaki Felügyelőség elnökének az Ipari Robbanóanyag Raktárak Műszaki Követelményének Szabályzata, valamint az Országos Bányaműszaki Felügyelőség elnökének Általános Robbantási Biztonsági Szabályzatában foglaltak az irányadók.

3. Robbanóanyag az a vegyület vagy keverék, mely meghatározott külső, belső hatásokra, gyors kémiai reakcióra képes és az átalakulásuk közben nagymennyiségű és nagynyomású gázokat szabadít fel, melyek kiterjedésük közben mechanikai munkát végeznek.

4. Pirotechnikai anyag az az eszköz, amely működésekor az égési folyamat eredményeként szabályzott fény, láng, szikra, hang vagy füst, illetve ködhatást mutat.

Pirotechnikai eszközt robbanóanyaggal egy helyiségben tárolni TILOS!

5. Szolgálati lőfegyvernek minősül minden, a Rendőrségnél rendszeresített, a fegyverzeti normában meghatározott vagy a fegyverzeti anyagokra vonatkozó állománytáblában jóváhagyott fegyver, ide értve a rendszeresített robbanófegyvereket is [Rtv. 61. § (4) bekezdés].

6. A személyi és egységkészletként biztosított szolgálati lőfegyver és lőszer, azok tartozékai, hangtompító, éjjellátó készülék és egyéb, a veszélyes eszközök csoportjába tartozó felszerelések tárolása, kezelése, megőrzése és ellenőrzése kiemelt felelősséggel járó és fontossággal bíró feladat. Szolgálati lőfegyver, lőszer lopása, tisztázatlan vagy igazolatlan hiánya rendkívüli eseménynek minősül és fegyelmi, súlyosabb esetben büntetőjogi felelősségrevonást alapoz meg.

7. Csoportos tárolásnál írásos parancsban ki kell jelölni a szolgálati lőfegyver és lőszer kezeléséért felelős személyt, ahol ügyeleti szolgálat működik, az ügyeletest és helyettesét vagy helyetteseit (a továbbiakban: megbízott személy). A megbízott személy felelős a kiadás jogosságáért, az okmányok pontos és hiteles vezetéséért, a tárolás általános rendjéért, a tárolóhely zárva tartásáért és kulcsainak előírásszerű kezeléséért.

II.

A FEGYVERSZOBA KIALAKÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYEI

8. A fegyverszoba a Rendőrségnél rendszeresített szolgálati lőfegyverek, lőszerek, pirotechnikai hang és fényjelző eszközök, valamint az ezekkel egy tekintet alá eső, a rendőrségnél rendszeresített egyéb eszközök tárolására, őrzésére szolgáló, speciálisan kialakított helyiség.

9. A fegyverszoba bejárati ajtaja a rendőri szerv elhelyezésére szolgáló épületen belül (folyosóra vagy ügyfélforgalommal nem érintett irodára) nyíljon oly módon, hogy az ajtó jól ellenőrizhető legyen. Annak folyamatos figyelemmel kísérése – szükség esetén – technikai eszközök alkalmazásával is biztosítható legyen.

10. A fegyverszoba valamennyi ablakára legalább 10 mm átmérőjű acélból készült rácsot, üvegtábláira betörés jelzőt kell felszerelni, amelynek rögzítése olyan legyen, hogy azt egyszerű eszközzel (pl. feszítővas stb.) ne lehessen eltávolítani.

11. A fegyverszoba ajtajára biztonsági zárat, az ajtókeretre biztonsági zárral vagy lakattal ellátott vasrácsot kell felszerelni a külső oldalról nem oldható rögzítéssel. Biztonsági zárral (lakattal) és falakattal ellátott vasrácsot kell felszerelni az olyan belső átjárókra is, amelyek a fegyverszobából más helyiségekbe nyílnak és annak a helyiségnek további helyiségbe (pl. folyosóra stb.) vagy nyílt területre nyíló ajtaja van. A fegyverszoba ajtaján fel kell tüntetni a felnyitásra jogosultak listáját. (Név, rendfokozat, beosztás, pecsétnyomó szám.)

12. A fegyverszoba nyílászáró szerkezeteit jelzőberendezéssel kell biztosítani úgy, hogy a jelzés az ügyeletre történjen.

13. A fegyverszobába történő más bejutási lehetőséget (pl. padlásfeljáró, pincelejárat stb.) meg kell szüntetni, kivéve, ha onnan a fegyverszobához tartozó helyiség is nyílik. Ilyen esetben az utasítás 9-12. pontjaiban szabályozott módon kell biztosítani a bejáratokat.

14. A fegyverszoba száraz, kő vagy padló burkolatú lehet. A fegyverszobát nedves takarítással tisztítani TILOS!

15. A fegyverszoba ablakait és ajtaját zárva kell tartani, oda a megbízott személyen, az ellenőrzésre jogosult, illetve kötelezett elöljárón, továbbá az utasítás 31. pontjában meghatározottak szerint a takarítást végző személyen kívül senki nem léphet be.

16. A fegyverszobát be kell rendezni szolgálati lőfegyver és lőszer tárolásához szükséges fegyvertámlával, tárolószekrénnyel. Ennek hiányában a szolgálati lőfegyver és lőszer tárolására alkalmazható páncélszekrény, vaslemez szekrény vagy rögzített vaslemez kazetta, továbbá biztonsági zárral, lakattal, falakattal ellátott faszekrény, illetőleg – csak a fegyver tárolására – szabványos fegyvercsomagoló láda is.

17. A szolgálati lőfegyverhez biztosított lőszert fegyverenként külön-külön készletezve (furatos fa számolólapon, műanyag dobozban stb.), a szolgálati lőfegyvertől elkülönítve kell tárolni. Az elkülönítés – támlán elhelyezett fegyver esetében – leválasztott rekeszben, illetőleg biztonsági zárral (lakattal) ellátott faszekrényben, páncélszekrényben, vaslemez szekrényben, vaslemez kazettában történjen.

18. Azon személy szolgálati lőfegyverét és lőszerét, aki lőfegyverrel nem vagy csak ritkán (havonta legalább egy esetben) lát el szolgálatot, elkülönítve külön elzárva kell elhelyezni. A lőszereket lepecsételt faládában, páncélszekrényben vagy vaslemez szekrényben elzárva kell tárolni. A lőfegyverek lezárása történhet támlás tárolás esetében zárható tolórúd alkalmazásával is.

19. Az objektumvédelmi és egyéb egységkészletként biztosított lőfegyverek, lőszerek – és más lőfegyverrel egy tekintet alá eső eszközök, anyagok – tárolására az utasítás 17. pontjának előírásait kell alkalmazni.

20. A Rendőrségnél rendszeresített pirotechnikai anyag csak elkülönítve, biztonsági zárral vagy lakattal ellátott, lepecsételhető külön vaslemez szekrényben, vaslemez kazettában, a lőszerektől és a lőfegyverektől elkülönítve tárolható.

21. A gyakorló és metszet lőfegyvert a szolgálati lőfegyverektől és lőszerektől elkülönítve kell fegyvertámlán, tárolószekrényben vagy szabvány csomagolásban elhelyezni a fegyverszobában. Valamennyi olyan tárolóhelyet, melynek tartalma nem látható, fel kell tüntetni a „GYAKORLÓ FEGYVEREK”, „SZOLGÁLATI GÉPPISZTOLYOK” stb., feliratot és a felnyitásra jogosultak névjegyzékét, pecsétnyomószámát.

22. Karbantartó asztal elhelyezhető a fegyverszoba bejáratánál úgy, hogy a karbantartást végző a fegyverszoba többi területére ne léphessen be.

23. Az egyes szolgálati lőfegyver típusokhoz rendszeresített nagyobb terjedelmű tartozékokat (pl. ürített rakaszok, hevedertárak, hangtompító, puska távcső, éjszakai irányzó készülék) a fegyverszobában elhelyezett és erre a célra kialakított polcon vagy szekrényben kell tárolni.

24. Külön helyiségben, illetve szekrényben (ládában) kell elhelyezni a szolgálati lőfegyver karbantartásához szükséges karbantartó anyagokat.

25. A szolgálati lőfegyver szét- és összeszerelését, valamint karbantartását bemutató oktató falitáblákat, a tűzvédelmi és biztonsági előírásokat a fegyverkarbantartó helyiségben kell kifüggeszteni, ilyen helyiség hiányában a fegyverszobában kell tárolni.

26. A fegyverszoba közelében és a fegyverszobában tűzoltó készüléket kell elhelyezni, a fegyverszoba bejáratánál gyúlékony anyagot tárolni TILOS!

27. A fegyverszoba és a karbantartó hely világítása biztosítsa az ott folyó tevékenység zavartalan végrehajtását, áramszünet esetére a szükséges tartalék áramforrásról történő világítást is.

28. A fegyverszobában az oda rendszeresített és ezen utasításban szabályozott eszközökön, anyagokon kívül mást ideiglenes jelleggel is TILOS elhelyezni.

29. A fegyverszobában (a szolgálati lőfegyver és lőszer csoportos tárolási helyén) személyi tulajdonú vadász- és egyéb lőfegyver, valamint biztonsági okból ideiglenes letétbe helyezett lőfegyver és lőszer, még átmeneti jelleggel sem tárolható.

30. A fegyverszobában a dohányzás és a nyílt láng használata TILOS! Ezt táblával is jelezni kell!

31. A fegyverszobát minden esetben tisztán, rendezett állapotban kell tartani. A takarítás idejére a takarítást végző személy csak a megbízott személy felügyelete és ellenőrzése mellett léphet be a fegyverszobába.

III.

FEGYVER, LŐSZER TÁROLÁSA FEGYVERSZOBÁN KÍVÜL

32. Tábori vagy rendőrségi objektumon kívüli elhelyezés esetén a vezető (parancsnok) írásos parancsban határozza meg – ezen utasítás szempontjai alapján – a szolgálati lőfegyverek és lőszerek tárolására, kezelésére, őrzésére és ellenőrzésére vonatkozó szabályokat.

33. Tábori körülmények között – csoportos tároláshoz – külön fegyversátrat kell kijelölni és berendezni. A fegyversátrat fegyveres őrrel kell őriztetni.

34. A szolgálatban lévő ügyeletes – ha erre lehetősége van – a biztonsági szabályok betartása mellett könnyíthet szolgálati felszerelésén, ilyenkor szolgálati lőfegyverét és lőszerét az ügyeleti helyiségben páncélszekrényben, vaslemez szekrényben, vaslemezkazettában vagy biztonsági zárral (lakattal) ellátott szekrényben kell elhelyezni. A szolgálat befejeztével az ügyeletes szolgálati lőfegyvere az ügyeleti helyiségben csak akkor tárolható, ha egyéni tárolás került elrendelésre, illetőleg az állomány személyi felszerelésként kiadott fegyvereit egyébként is ott tárolják.

35. Az ügyeleti szolgálatot működtető rendőri szerveknél történő csoportos tárolás esetén a fegyverek kezeléséért, őrzéséért a mindenkori ügyeletes, illetve ennek hiányában írásos parancsban kijelölt személy a felelős. A szolgálat átadás-átvétele során tételesen át kell adni, illetve át kell venni valamennyi szolgálati lőfegyvert és lőszert. Az átadás-átvétel tényét írásban rögzíteni kell, melyet az átvevő aláírásával elismer. A fegyverszoba bezárását követően azt negatív pecsétnyomóval le kell pecsételni, az újabb nyitáskor annak sértetlenségét ellenőrizni kell.

A rendőr a fegyverszobával kapcsolatos bármilyen rendellenesség észlelése esetén azonnal tegyen jelentést a megbízott személynek és a közvetlen szolgálati elöljárójának.

36. A szolgálati lőfegyvert és lőszert egyéni tárolás esetén a géppisztoly kivételével páncélszekrényben, vaslemez szekrényben vagy rögzített vaslemezkazettában ürített, fesztelenített állapotban (a lőszerektől elkülönített állapotban kitárazva) kell tárolni. A géppisztoly és lőszere egyénileg nem tárolható, azokat csoportos tárolásba kell vonni.

IV.

A SZOLGÁLATI LŐFEGYVEREK TÖLTÉSÉNEK, ÜRÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI

37. A szolgálati lőfegyverek töltését, ürítését az erre a célra kijelölt töltő-ürítő helyen kell végezni. A töltő-ürítő hely lehet a fegyver karbantartására kijelölt helyen is. Töltést, ürítést végezni csak akkor szabad, ha egyidejűleg karbantartás nem folyik. A karbantartást a töltés, ürítés idejére fel kell függeszteni.

38. Töltést vagy ürítést a rendőrök egyesével, fokozott körültekintéssel végezzék.

39. Az egyénileg tárolt lőfegyverek esetében, valamint a szolgálaton kívüli rendőr, amennyiben szolgálati fegyverét magánál tartja – lakásán – töltésnél a fegyver csövét olyan irányba kell tartania, hogy ürítésnél a nem szándékosan létrejött lövés más életét, testi épségét ne veszélyeztesse.

40. A töltő-ürítő helyen megfelelő nagyságú faládában homokot kell elhelyezni (legalább 50 cm rétegben) és a töltés-ürítés során a fegyver csövét erre kell irányítani úgy, hogy az esetleg nem szándékosan létrejött lövés során a lövedék gurulatot ne kaphasson.

41. Azokon a szolgálati helyeken, ahol rendszeres a géppisztollyal történő szolgálatellátás, külön támlás töltő-ürítő helyet kell kialakítani. A töltés és az ürítés ezeken a helyeken fedett támlára állított géppisztollyal történjen. A fedést a csőtorkolat felől belülről és oldalt legalább 5 cm vastag fenyődeszkával készült kerettel kell biztonságossá tenni úgy, hogy a nem szándékosan létrejött lövés esetén a lőszer vissza ne pattanjon, illetőleg az a támlán kívülre ne kerülhessen.

42. Őrség fegyverzeti anyagait az őrség elhelyezési körletében a pihenőhelyiségtől elkülönítve kell tárolni.

V.

A SZOLGÁLATI LŐFEGYVER KEZELÉSE, SZÁLLÍTÁSA, KARBANTARTÁSA

43. Szolgálati lőfegyver viselésének, hordmódjainak, fogásainak szabályait külön utasítás tartalmazza.

A rendőr szolgálata teljesítése során a részére kiadott és rendszeresített szolgálati lőfegyvert és lőszereket tartsa magánál.

44. A rendőr szolgálati lőfegyverét kizárólag szolgálatban viselheti. Ezen utasítás alkalmazása szempontjából a viselés a rendszeresített pisztolytáskában, hordszíjon, mások által is látható hordmód.

45. A vezető (parancsnok) a feladatok jellegétől függően elrendelheti a rejtett, mások által nem látható hordmód alkalmazását. Polgári ruhában teljesített szolgálat esetén, valamint a rendőr által szolgálaton kívül magánál tartott szolgálati lőfegyver hordmódja minden esetben rejtett.

46. A viselt vagy a rendőrnél rejtett hordmódban lévő szolgálati lőfegyvert csőre tölteni csak az elöljáró vagy ügyeletes utasítására, illetőleg a fegyverhasználatot – annak nem minősülő figyelmeztető, továbbá állatra, tárgyra leadott lövést – közvetlenül megelőzően a veszélyhelyzettől függően szabad. Ilyen esetben is biztosított állapotban kell tartani a lőfegyvert mindaddig, amíg a lövésre sor nem kerül.

47. Kibiztosított, csőre töltött fegyvert kézben kell fogni, azt letenni, hordmódba helyezni TILOS!

Hordmódba helyezést megelőzően a lőfegyvert biztosítani kell. Amint arra biztonságos lehetőség van, az ürítést haladéktalanul végre kell hajtani. Gépjárműben, járművön, közhasználatú tömegközlekedési eszközön csőre töltött fegyver még biztosított állapotban sem szállítható, kivéve, ha a lőfegyver alkalmazását követően a biztonságos ürítésre nincs mód.

48. Közhasználatú tömegközlekedési eszközön géppisztolyt szállítani kizárólag az állományilletékes elöljáró intézkedésére, elkülönített utazás esetén lehet.

49. A géppisztoly szolgálati személygépkocsiban ürített, biztosított állapotban (tár lecsatolva) szállítható. Amennyiben a szolgálati gépkocsiban más – nem rendőri szolgálatot ellátó – személy is tartózkodik, a géppisztolyt a csomagtartóban kell szállítani!

50. A saját részre személyi felszerelésként kiadott lőfegyver és lőszer kivételével a fegyver és lőszer szállítását legalább két fő végezze. Szolgálati járműben szállított géppisztoly és egyéb lőfegyver, lőszer esetén a járművet megfelelő őrzés nélkül hagyni – még időlegesen is – TILOS!

51. Csapatszállító járművön (autóbusz, mikrobusz, személyszállításra kialakított tehergépkocsi) a szolgálati géppisztoly ürített állapotban úgy szállítható, ha azt erre kialakított támlán rögzítik, vagy a szállított rendőr fogja. Ebben az esetben nyitott válltámaszra támasztva kell tartani a géppisztolyt úgy, hogy csöve függőlegesen felfelé álljon. A fegyverek és lőszerek biztonságos szállításáról – védelméről – a fegyvertechnikai eszközökre is figyelemmel az állományilletékes elöljáró vagy megbízottja gondoskodjon.

52. Harcjárműben – a beépített fegyvereken kívül – lőfegyver és lőszer őrizet nélkül még ideiglenes jelleggel sem tárolható. Szállítás az utasítás 49., valamint 50. pontjában meghatározottak szerint történhet.

Az állományilletékes elöljáró vagy az általa kijelölt személy minden esetben köteles gondoskodni a harcjárművek biztonságos tárolásáról.

53. Karbantartás végrehajtását a fegyverek kiadásával és visszavételezésével megbízott személy vagy az elöljáró felügyelje. A karbantartás lehetőleg külön, ablak nélküli helyiségben történjen, ennek hiányában lehet a fegyverszoba előterében, szükség szerint a folyosón is. A folyosón történő karbantartást eseti jelleggel az objektum parancsnoka rendelheti el. TILOS olyan helyiségben fegyverkarbantartást végezni, ahol ügyfelek tartózkodnak, illetőleg ahol mások élete, testi épségbe veszélybe kerülhet.

A szervezett – elöljáró által ellenőrzött és felügyelt – fegyveranyag karbantartást csoportosan is lehet végezni.

VI.

A SZOLGÁLATI LŐFEGYVEREK NYILVÁNTARTÁSA, KIADÁSA, VISSZAVÉTELEZÉSE

54. A szolgálati lőfegyverek és lőszerek nyilvántartására az ellátó gazdasági szerv vezetője intézkedjen úgy, hogy kimutatható legyen, mely szervnél, milyen egyedileg azonosítható (gyártmány, gyártási szám, kaliber) szolgálati lőfegyver és lőszer, robbantóanyag, pirotechnikai eszköz van készletezve, illetve azokat kinek adták ki, milyen tárolásban kerültek őrzésre.

A rendőri szerveknél a fegyverzeti anyag készletnyilvántartását a fegyverszobában is el kell helyezni.

55. Csoportosan tárolt szolgálati lőfegyverek esetén a tárolás helyén (fegyverszoba, egyéb módok) ki kell függeszteni és naprakész állapotban kell tartani a tárolt szolgálati lőfegyverek nyilvántartó lapját (1. számú melléklet).

56. Az egyes szolgálati lőfegyverek tárolási helyét (a továbbiakban: fegyverállás) névtáblával (2. számú melléklet) kell megjelölni. A fegyverállásokat 1-től kell sorszámozni. Az adatoknak egyeznie kell az utasítás 55. pontjában meghatározott nyilvántartó lapon megjelölt adatokkal. A szolgálati lőfegyvert a fegyverszobában csak a nyilvántartó lapon és a névtáblával jelölt tárolóhelyen szabad tartani.

57. A rendőr részére – akinek személyi felszerelésként biztosított szolgálati lőfegyverének és lőszerének csoportos tárolását rendelték el – helyettesítő kartont kell kiadni. A helyettesítő kartont pisztoly és géppisztoly vonatkozásában eltérő színben kell elkészíteni a felcserélhetőség kizárása végett, a pisztoly karton fehér, a géppisztoly karton kék színű legyen, amely központilag kerüljön kiadásra.

A helyettesítő kartonon feltüntetett elhelyezési számnak azonosnak kell lenni a tárolóban lévő fegyverállás számával.

A helyettesítő kartont az állományilletékes elöljáró írja alá és látja el pecsétjével (3-4. számú melléklet).

58. Minden rendőri szervnél, ahol szolgálati lőfegyvert és lőszert csoportos tárolásba vontak, hitelesített fegyverkiadási füzetet (lapot) kell felfektetni. (5. számú melléklet). Alkalmazható fegyverkiadási előjegyzés is.

59. A tárolóhelyen szolgálati lőfegyver és lőszer csak karbantartott állapotban helyezhető el.

60. A szolgálati lőfegyver és lőszer tárolására kijelölt helyet zárva kell tartani, illetve a helyiségből történő rövid idejű eltávozás esetén, vagy a napi munka befejezése után be kell zárni és le is kell pecsételni.

61. A szolgálati lőfegyver és lőszer tároló helye nyitott állapotban az ügyeletes vagy a megbízott személy felügyelete (jelenléte) nélkül még ideiglenesen sem maradhat. A felügyeletet a megbízott személy másra át nem ruházhatja.

62. A szolgálati lőfegyvert és lőszert a kezeléssel megbízott felelős személy adja ki, veszi vissza és okmányolja.

63. A szolgálati lőfegyvert és lőszert kizárólag annak jogosultja részére lehet kiadni. Visszavételezéskor meg kell győződni a kiadott lőfegyver azonosságáról, teljességéről, ürített állapotáról, karbantartottságáról, a lőszerek hiánytalanságáról.

64. Szolgálati lőfegyver és lőszer kiadásakor a tárolóhelyen el kell helyezni a jogosult helyettesítő kartonját és a kiadás tényét (dátum, idő feltüntetésével, fegyverszám és lőszerek számát, egyéb felszerelési eszközöket) a fegyverkiadási füzetben (lapon) vagy fegyverkiadási előjegyzésben rögzíteni kell. A jogosult aláírásával ezt tudomásul veszi és igazolja.

65. A szolgálati lőfegyver és lőszer visszavételezésekor haladéktalanul át kell vezetni a fegyverkiadási füzetben (lapon) vagy fegyverkiadási előjegyzésen a visszavételt, annak időpontját, amit a visszavételező megbízott személy aláírásával igazol és a helyettesítő kartont át kell adni a jogosultjának.

66. A helyettesítő karton szolgálati okmány, jogosultja köteles megőrizni. Elvesztése esetén arról köteles azonnal jelentést tenni elöljárójának.

67. A szolgálati elöljáró a helyettesítő karton visszavonására, az egyéni lőfegyver fegyverszobában való elhelyezésére intézkedjen, ha a rendőr állományviszonya bármely okból megváltozik, átminősítik, vagy a rendőr ellen indított büntető vagy fegyelmi eljárás miatt ez indokolt, illetőleg a rendőr egy hónapot meghaladó folyamatos távolléte – különösen tartós egészségügyi szabadsága, GYED, GYES, illetmény nélküli szabadsága, külföldi kiküldetése – esetén. Egyéni tárolás esetén a közvetlen elöljáró intézkedjen a távollévő rendőr szolgálati lőfegyverének és lőszereinek biztonsági letétbe helyezésére.

Ha a rendőr távolléte az egy évet meghaladja, lőfegyvereit és lőszereit az ellátó gazdasági szerv fegyverraktárába vissza kell adni.

68. A vezénylés esetén, amennyiben a vezénylés helyére a rendőr fegyverét is magával viszi, a fegyver helyére a vezénylési parancs számát, a vezénylés idejét és a vezénylő nevét, rendfokozatát, beosztását tartalmazó lapot kell elhelyezni. A vezényelt rendőr a vezénylés helyén az ott meghatározott módon köteles szolgálati lőfegyverét és lőszerét tárolni, helyettesítő kartonját magánál tartani és a fegyver felvételekor azt leadni.

69. Egyéni elbírálás alapján a szolgálati pisztoly szolgálaton kívüli birtoklását a rendőri szerv vezetője indoklással megtilthatja. Az irat egy példányát a fegyver tárolási helyén kell elhelyezni.

70. A fegyverszoba kezeléséért (egyéb tárolási mód esetén a tárolásért) felelős megbízott személy amennyiben észleli, hogy tilalom ellenére a rendőr szolgálaton kívül pisztolyát magánál tartja, haladéktalanul köteles jelenteni ezt szolgálati elöljárójának és intézkedni kell a fegyver tárolási helyre történő bevonására.

A rendőr, aki a tilalom ellenére szolgálaton kívül magánál tartja szolgálati fegyverét, fegyelemsértést követ el.

71. Annak a rendőrnek, akinek szolgálati lőfegyvere szolgálaton kívüli magánál tartását indoklással megtiltották, amennyiben önvédelmi maroklőfegyverrel is rendelkezik, az arra vonatkozó engedélye ideiglenes vagy végleges bevonását kell kezdeményezni a kiállító hatóságnál.

Indokolás nélkül lehet megtiltani a szolgálati lőfegyver és lőszer szolgálaton kívüli magánál tartását a rendőri tanintézetek hallgatói számára.

72. Az objektumvédelmi, illetve egységkészletként rendszeresített szolgálati lőfegyver és lőszer (ide értve az egy tekintet alá eső eszközöket, anyagokat is) csak az arra jogosultnak adható ki karbantartás esetén is. A jogosultak névsorát a fegyverálláson fel kell tüntetni és naprakész állapotban kell tartani.

VII.

ELLENŐRZÉS RENDJE

73. A fegyverszoba (egyéb tárolás mód esetében a szolgálati lőfegyver és lőszer tárolási helye) ellenőrzése kiemelt felelősséggel járó feladat.

74. Ellenőrzésre jogosult:

- az országos rendőrfőkapitány, ORFK főigazgatói, Köztársasági Őrezred parancsnoka,

- a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata vezetője, az általa felhatalmazott munkatársak,

- az elöljáró szervek vezetői és az általuk nyílt paranccsal ellátott személyek,

- a vezető ügyeletesek,

- az anyagi szakszolgálat technikai szemlét végző munkatársai,

- a rendőri szerv vezetője által erre írásban feljogosítottak.

75. Ellenőrzésre kötelezett:

- a Köztársasági Őrezred főosztályvezetői, osztályvezetői, a megyei (budapesti) rendőrfőkapitányok és helyetteseik, a Készenléti Rendőrség, a Rendőrség Különleges Szolgálata és a Repülőtéri Biztonsági Szolgálat parancsnokai és helyetteseik, továbbá a rendőrségi tanintézetek igazgatói (parancsnokai) és helyetteseik szükség szerint, de félévente legalább egy esetben,

- a területi közrendvédelmi szakmai irányító osztályok az alárendelt rendőri szerveknél a teljes fegyvertechnikai készletre és az egyéni tárolásra kiadott valamennyi lőfegyver és lőszer tekintetében (szolgálati ágaktól függetlenül) negyedévente legalább egy esetben,

- kapitányságvezetők a tárolás és ellenőrzés rendjére nézve havonta egy alkalommal,

- valamennyi osztályvezető (azonos jogállású vezető) az általa irányított szervezeti egységre nézve szükség szerint, de havonta legalább egy esetben,

- rendőrkapitánysági alosztályvezetők (velük azonos jogállású vezetők) havi három alkalommal az alárendelt állományukra vonatkozóan,

- a szolgálatirányító parancsnok minden szolgálata alkalmával legalább egy esetben,

- a fegyverszoba (tárolóhely) kezelésével megbízott személy szükség szerint, de szolgálata alatt legalább egy alkalommal.

76. Az ellenőrzés során ki kell térni az utasításomban és a helyi sajátosságoknak megfelelő területi rendelkezések szabályaiban foglaltak végrehajtására. Az ellenőrzés tényét és megállapításait minden esetben az ellenőrzési naplóban rögzíteni kell.

VIII.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

77. A Szolgálati Szabályzatban engedélyezett tárolási módok alkalmazásáról a rendőri szervek vezetői intézkedésben rendelkezzenek az utasítás hatálybalépését követő 15 napon belül a helyi adottságok és lehetőségek figyelembevételével. Az utasítás hatálya alá tartozó anyagok és eszközök megőrzésével, tárolásával és kezelésével kapcsolatos rendszabályokat az állomány részére rendszeresen oktatni kell és azok betartását minden körülmények között szigorúan meg kell követelni.

78. A vezényelt, illetőleg az alegység kötelékben (alárendeltségben) szolgálatot teljesítő állomány szolgálati lőfegyvereinek és lőszereinek biztonságos tárolásáról és őrzéséről az igénybe vevő rendőri szerv vezetője köteles gondoskodni.

79. Ez az utasítás a kiadása napján lép hatályba, rendelkezéseit a teljes hivatásos állománnyal ismertetni kell. Egyidejűleg a szolgálati lőfegyverek és lőszerek engedélyezett tárolási módjainak alkalmazásáról szóló 2/1990. ORFK parancs hatályát veszti.

1. számú melléklet a 9/1998. (III. 26.) ORFK utasításhoz

KIMUTATÁS

 Fegyver-
állás
száma

 Szolgálati lőfegyver
és lőszer használója

Szolgálati lőfegyver és lőszer adatai

     

 Lőfegyver

 Lőszer

 

 Név

 r. fok

 Típusa

 Betűjele

 Száma

 Típusa

 Darab-
száma

 1.

 2.

 3.

 4.

 5.

 6.

 7.

 8.

               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

2. számú melléklet a 9/1998. (III. 26.) ORFK utasításhoz

NÉVTÁBLA

             
   

 NÉVTÁBLA

     
             
             
             
 

 ………………………………………………………………..

 
 

 (Név, rendfokozat)

 
             
             
   

 Pisztoly

     
   

 Típusa

 Betűjele, száma

     
             
   

 Géppisztoly

     
   

 Típusa

 Betűjele, száma

     
             
             
             
             
             
 Megjegyzés: formai eltérés megengedett, tartalmi viszont nem.

3. számú melléklet a 9/1998. (III. 26.) ORFK utasításhoz

HELYETTESÍTŐ KARTON (PISZTOLYHOZ)

 
 Elhelyezési szám:
 
 
 ………………………………………………………….
 (Név, rendfokozat)
 
 
 Alulírott elismerem, hogy a ……………………….. típusú ……………………………. gyártási számú szolgálati pisztolyomat kiegészítő cikkeivel és a szolgálati lőszerekkel együtt átvettem.
 
 Kiállítva:
 
 
 (Hely, év, hónap, nap)
 
 
 P. H.
 
 

 ……………………………………………………….

 ……………………………………………………….

 Vezető (parancsnok) aláírása

 Használó aláírása

 
 
 
 
 A hátoldalon fel kell tüntetni:
 „A helyettesítő karton a pisztoly birtokában a tárolási helyen, egyébként a szolgálati igazolványban őrizendő.”
 Megjegyzés: színe fehér

4. számú melléklet a 9/1998. (III. 26.) ORFK utasításhoz

HELYETTESÍTŐ KARTON (GÉPPISZTOLYHOZ)

 
 Elhelyezési szám:
 
 

 ………………………………………………………….

 (Név, rendfokozat)

 
 
 Alulírott elismerem, hogy a ……………………….. típusú ……………………………. gyártási számú szolgálati géppisztolyomat kiegészítő cikkeivel és a szolgálati lőszerekkel együtt átvettem.
 
 Kiállítva:
 
 
 (Hely, év, hónap, nap)
 
 
 P. H.
 
 

 ……………………………………………………….

 ……………………………………………………….

 Vezető (parancsnok) aláírása

 Használó aláírása

 
 
 
 
 A hátoldalon fel kell tüntetni:
 „A helyettesítő karton a géppisztoly birtokában a tárolási helyen, egyébként a szolgálati igazolványban őrizendő.”
 Megjegyzés: színe kék

5. számú melléklet a 9/1998. (III. 26.) ORFK utasításhoz

FEGYVERKIADÁSI FÜZET

 F. sz.

 A kiadást engedélyező

 Kiadás
időpontja

 A kiadott szolgálati lőfegyver és lőszer

 Visszav. időpontja

 Visszavételt igazoló aláírása

       

 Jelzése, száma

 Db. sz.

 Átvétel igazoló aláírása

   

 1.

 2.

 3.

 4.

 5.

 6.

 7.

 8.

 9.

   Példák a helyes kitöltésre            
                 
   Fegyverkiadás              
                 
 17.  Tóth András r. őrgy.  A/1957  1997.
01. 15.
05.30.
 BR 17591
43
M. lőszer

 1
40

 Kovács
Károly
r. őrgy.
 1997.
01. 15.
14.00
 Nagy Ferenc
r. szkv.
                 
                 
   Átadás-átvételre              
                 
   A tárolt szolgálati lőfegyvereket és lőszereket az alábbiaknak megfelelően átadtam, illetve átvettem        
                 
                 
 a)  Kimutatás szerinti szolgálati lőfegyver és lőszer    PA-63 pi.
9 mm-es lőszer
AMD-65 gpi
43 M lőszer

 20

200
20
1600

     
                 
                 
 b)  Távollévő szolg. lőfegyver és lőszer  PA-63 pi.
9 mm-es
lőszer
AMD-65 gpi
43 M lőszer

 2

20
-
-

     
                 
                 
 c)  Tárolóhelyen lévő szolgálati lőfegyv. és lőszer  PA-63 pi.
9 mm-es lőszer
AMD-65 gpi
43 M lőszer

 18

180
20
1600

     
                 
                 
                 
   Kalocsa, 1998. január 15.            
               
   átadó          átvevő    

ELŐJEGYZÉS

     

 A cikk megnevezése

     

 Név és rendfokozat

 K
(ki-
adva)
B
(be-
vonva)

 Időpont

 PA 63 pisztoly

 AMD
gpi

 9 mm lőszer

 7,62 mm lőszer

             

 Átvevő aláírása

 Megjegyzés

 
     

 megnevezés, azonosító vagy mennyiség

     

 1.

 2.

 3.

 4.

 5.

 6.

 7.

 8.

 9.

 10.

 11.

 12.

 13.

 14. …

 31.

 32.

 
 Példák a helyes kitöltésre                            
 

 K

                             
 Egyéni kiadás

 B

                             
 Ó Pál r. őrm.

 K

 1998. 03. 11.

 -

 BR 17591

 -

 40

               Ó Pál r. őrm.    
 

 B

 1998. 03. 12.

 -

 BR 17591

 -

 40

               Jó Ede r. zls.    
 

 K

                             
 Csoportos kiadás                              
 Ács Béla r. ftőrm.

 K

 1998. 03. 11.

 10

 10

 100

 400

               Ács Béla r. ftőrm.    
 

 B

 1998. 03. 11.

 10

 10

 100

 400

               Jó Ede r. zls.    
 

 K

                             
 Átadás-átvétel                              
 

 K

                             

 A tárolt szolgálati lőfegyvereket az alábbiak szerint átadtam, illetve átvettem:

     
 Kimutatás

 K

 -

 20

 20

 200

 1600

                   
 szerinti

 B

 -

 -

 -

 -

 -

                   
 Távollévő

 K

 -

 2

 1

 20

 80

                   
 lőfegyver, lőszer

 B

 -

 -

 -

 -

 -

                   
 Tárolóhelyen

 K

 -

 18

 19

 180

 1520

                   
 lőfegyver és lőszer

 B

 -

 -

 -

 -

 -

                   
 Budapest, 1998. március 12.                          
 

 B

                             
 

 K

 ……………………………………….

           

 …………………………

     
 

 B

 

  átadó

               

 átvevő

       
 
 
 Megjegyzés: formai eltérés megengedett, tartalmi viszont nem.

 

 

Komment

Közzétéve: 1998, Jogszabályok

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.