18/2008. (OT 10.) ORFK utasítás a rendőri intézkedések gyakorlati végrehajtásának alapvető taktikáiról

 

18/2008. (OT 10.) ORFK utasítás

a rendőri intézkedések gyakorlati végrehajtásának alapvető taktikáiról

Szám: 5-1/18/2008. TÜK

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 6. § (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a rendőri intézkedések gyakorlati végrehajtásának alapvető taktikáiról szóló módszertani útmutató kiadása, valamint a végrehajtói, közterületi szolgálatot ellátó hivatásos állomány intézkedés-taktikai képzettségének, felkészültségének emelése érdekében a kiadom az alábbi

utasítást:

1. Az utasítás hatálya a Országos Rendőr-főkapitányságra, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra, a Készenléti Rendőrségre, a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, a megyei rendőr-főkapitányságokra, valamint a rendőrkapitányságokra és a határrendészeti kirendeltségekre terjed ki.

2. Vezető intézkedés-taktikai instruktorként (a továbbiakban: vezető instruktor) a Készenléti Rendőrség parancsnoka, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság igazgatója, illetve valamennyi megyei rendőr-főkapitányság vezetője 1 fő, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője 2 fő tiszti rendfokozatú, nem vezető beosztású, közrendvédelmi szakterületen szolgálatot teljesítő, legalább 5 éves szakmai tapasztalattal rendelkező rendőr kijelölésére intézkedik.

3. Intézkedés-taktikai instruktorként (a továbbiakban: instruktor) a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság Rendészeti Szolgálat vezetője, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bevetési, Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Főosztályainak vezetői, továbbá valamennyi rendőrkapitányság és határrendészeti kirendeltség vezetője 1 fő, illetve a Készenléti Rendőrség rendészeti igazgatója Bevetési Osztályonként 1-1 fő, lehetőség szerint zászlósi állománykategóriába tartozó, közrendvédelmi szakterületen szolgálatot teljesítő, legalább 3 éves szakmai tapasztalattal rendelkező rendőr kijelölésére intézkedik.

4. A kijelölés további feltétele, hogy a jelölt önként vállalja az intézkedés-taktikai kiképzéssel és annak oktatásával együtt járó feladatokat, illetve fizikailag is képes legyen az intézkedés-taktikai szituációk gyakorlati oktatására.

5. Az instruktorok, valamint vezető instruktorok felkészítését 3 napos alapképzés során kell végrehajtani, majd ezt követően részükre évi egy napos továbbképzéseket kell szervezni. A felkészítéseket az ORFK rendészeti főigazgatója szervezi.

6. Az instruktoroknak – a vezető instruktorok által elkészített és az állományilletékes parancsnok által jóváhagyott részletes kiképzési terv alapján – havonta legalább 4 óra időtartamban kell végezniük a közterületi szolgálatot ellátó végrehajtó állomány képzését, melynek időtartamára mentesíteni kell őket az egyéb szolgálati feladatok alól. A vezető instruktorok ellenőrzik a helyi szintű szerveknél folyó intézkedés-taktikai képzést és az instruktorok munkáját.

7. Az intézkedés-taktikai ismereteket az utasítás mellékleteként kiadott, a rendőri intézkedések gyakorlati végrehajtásának alapvető taktikáiról szóló módszertani útmutató tartalmazza.

8. Az intézkedés-taktikai képzés végrehajtásáról, annak tapasztalatairól a 2. pontban meghatározott vezetők éves összefoglaló jelentést készítenek, és azt a tárgyévet követő év január 15-ig felterjesztik az ORFK rendészeti főigazgatójának.

9. Az instruktorok, valamint a vezető instruktorok nevét, rendfokozatát, beosztási helyét a rendészeti igazgatók az ORFK Közrendvédelmi Főosztály vezetőjének 2008. március 30-ig megküldik. Amennyiben a kiképzett instruktor vagy vezető instruktor valamilyen oknál fogva feladatait nem tudja ellátni, akkor a 2. pontban meghatározott vezetők soron kívül intézkednek másik instruktor kijelölésére és a változás jelentésére.

10. Az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit az érintett állománnyal ismertetni kell.


 

 

Komment

Közzétéve: 2008, Jogszabályok

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.