23/2008. (OT 14.) ORFK utasítás a Rendőrség hivatásos állományú tagjainak szolgálatteljesítési idejéről, valamint a szolgálati időrendszerekről

23/2008. (OT 14.) ORFK utasítás

a Rendőrség hivatásos állományú tagjainak szolgálatteljesítési idejéről, valamint a szolgálati időrendszerekről

Szám: 5-1/23/2008. TÜK

A Rendőrség hivatásos állományú tagjai szolgálatteljesítési idejének, valamint a szolgálati időrendszerek szabályozására – figyelemmel a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) rendelkezéseire, a szakszervezetekkel történt egyeztetést követően – kiadom az alábbi

utasítást:

I. Általános rendelkezések

1. Az utasítás hatálya az általános rendőrségi feladatok végrehajtására létrehozott rendőri szervekre terjed ki.

2. Az utasítás alkalmazásában:

a) Szolgálatteljesítési nap: az a nap, amelyen szolgálatot kell teljesíteni, illetve a következő napra áthúzódó szolgálat esetében a szolgálatteljesítés kezdetének napja.

b) Napi szolgálatteljesítési idő: a szolgálatteljesítés napján (napjain) munkavégzéssel töltött idő. A munkavégzéssel töltött időbe be kell számítani a munkaközi szünetet, a szolgálathoz (munkavégzéshez) kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenységként a szolgálat átadása-átvételének (különösen az eligazítás és beszámoltatás) időtartamát, továbbá a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 4. §-a szerint biztosított 10 perces szüneteket is.

c) Munkaközi szünet: a napi szolgálatteljesítési idő részét képező idő, amelynek célja, hogy az állomány tagjának a napi szolgálatteljesítés közben biztosítsa az étkezést, tisztálkodást, pihenést.

d) Készenléti jellegű beosztás: olyan beosztás, amelyben a szolgálatteljesítési idő vagy annak egy része tényleges munkavégzés nélkül, pusztán a rendelkezésre állási kötelezettség teljesítésével telik.

e) Szolgálatközi szünet: az osztott szolgálat alkalmazása esetén a részidőszakok között eltelt idő, amely a szolgálatteljesítési időbe nem számít be.

f) Törzsidő: a rugalmas szolgálati időrendszerben a szolgálatteljesítési idő azon része, melyet az állomány tagja valamennyi szolgálatteljesítési napon szolgálati helyén, illetve meghatározott helyen köteles tölteni.

g) Peremidő: a rugalmas szolgálati időrendszerben a szolgálatteljesítési idő azon része, melyet az állomány tagja az általa, illetve a szolgálatszervezést végző közvetlen vezető által meghatározott időszakban tölt el.

h) Szabadidő: az az időtartam, amelyben a szolgálati időrendszer jellegéből adódóan nem kell szolgálatot teljesíteni. Magában foglalja a pihenőidőt, illetve a pihenőnapot, amelyeket a szolgálat szervezése során jelölni kell.

i) Munkaszüneti nap: a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 125. §-ának (3) bekezdésében és a Hszt. 264. §-ában meghatározott napok.

j) Heti pihenőnap: a naptári hét előre meghatározott napjai, amelyeken nem kell szolgálatot teljesíteni, és amelyek kiadása a Hszt. 86. §-ának (4)-(5) bekezdésében meghatározottak szerint történik. A pihenőnap általában a naptári nap nulla órájától huszonnégy órájáig tart, másnapra átnyúló szolgálatteljesítés esetén azonban a szolgálat befejezésétől kell számítani a pihenőnapot, amelynek mértéke huszonnégy óránál rövidebb nem lehet.

k) Pihenőidő: a napi szolgálati tevékenység befejezése és a másnapi szolgálat-teljesítés kezdete közötti időtartam, amely nem számít pihenőnapnak. A pihenőidő tartama legalább 8 óra, amelybe a lakásról a szolgálati helyre és az onnan való visszautazás időtartama nem számít bele.

l) Rendkívüli időjárási viszonyok: különösen a 90 km/óra sebességű szél, a +32 °C feletti kültéri hőmérséklet árnyékolt mérőhelyen, a -10 °C fok alatti kültéri hőmérséklet, villámcsapás és annak közvetlen veszélye, az intenzív és tartós csapadékhullás, illetve ezen időjárási körülmények kombinációja.

3. A Rendőrségnél hivatali, rugalmas, vezényléses, váltásos, kombinált, valamint egyéni szolgálati időrendszerek alkalmazhatók.

4. Az alkalmazandó szolgálati időrendszerről az állományilletékes parancsnok dönt, amit a kinevezési okmányban és a munkaköri leírásban kell rögzíteni.

5. A szolgálatteljesítési időbeosztást és a pihenőnapokat a szolgálatszervezést végző közvetlen vezető határozza meg. A szolgálatteljesítési időbeosztást és a pihenőnapokat legalább egy hét időtartamra vonatkozóan, ezen időtartam kezdetét megelőzően legalább tíz nappal kell közölni az állomány tagjával, kivéve, ha a szolgálatba lépés időpontja nem látható előre. A közölt szolgálatteljesítési időbeosztástól és pihenőnapoktól csak indokolt esetben lehet eltérni.

6. A szolgálatot – a lakossági érdekekre, a helyi sajátosságokra, az állomány személyi körülményeire, a célszerűségre és a költségtakarékossági szempontokra is figyelemmel – úgy kell tervezni-szervezni, hogy a feladatok maradéktalanul végrehajthatók legyenek, azonban indokolatlan túlmunkát ne kelljen elrendelni. Közterületi járőrszolgálat esetén a rendőri szerv reagáló képességét mindenkor biztosítani kell, a szolgálatteljesítés kezdő időpontjában a közterület rendőri ellenőrzés nélkül nem maradhat.

7. Rendkívüli időjárási viszonyok között a napi szolgálatteljesítési idő osztottan is megállapítható. A szolgálatot ebben az esetben át lehet szervezni úgy, hogy az állomány tagja legfeljebb két órán keresztül legyen kitéve a rendkívüli időjárási hatásoknak.

8. A szolgálatteljesítési időbeosztást és a pihenőnapokat hiteles és naprakész állapotban, az állomány által is követhetően, rögzített módon kell nyilvántartani. A szolgálatteljesítési nyilvántartás helyben kialakított rendszer, ami lehet manuális vagy technikai eszközzel támogatott. Az állományilletékes parancsnok vagy az általa megbízott vezető rendszeresen köteles ellenőrizni a szolgálatteljesítési idővel kapcsolatos rendelkezések betartását.

II. Hivatali szolgálati időrendszer

9. Hivatali szolgálati időrendszerben azok teljesíthetnek szolgálatot, akiknek a munkaköre csak a nappali időszak meghatározott részében kívánja meg a szolgálat ellátását.

10. A szolgálatteljesítési napok naptári hetenként hétfőtől péntekig tartanak. A heti szolgálatteljesítési idő 40 óra, melyet hétfőtől csütörtökig 7.30 órától 16.00 óráig, vagy 8.00 órától 16.30 óráig, pénteki munkanapon 7.30 órától 13.30 óráig, vagy 8.00 órától 14.00 óráig terjedő időben kell teljesíteni.

11. A hivatali szolgálati időrendszerben dolgozók szolgálatkezdésének és befejezésének időpontját az állományilletékes parancsnok – szolgálati érdekből vagy kérelemre – az előző pontban foglaltaktól eltérően is megállapíthatja.

12. A 10. pontban meghatározott időpontoktól eltérően a napi szolgálat teljesíthető két részre osztva is, annak azonban egyik része sem lehet 4 óránál rövidebb. A részidőszakok között legalább 4 óra szolgálatközi szünetet kell biztosítani. Az osztott szolgálatteljesítési idő alkalmazásánál az utolsó szolgálatteljesítési időtartam befejezése és a következő napi szolgálatteljesítési idő kezdete között legalább 8 óra pihenőidő jár, amelybe a lakásról a szolgálatteljesítés helyére és az onnan történő visszautazás időtartama nem számít bele.

13. A munkaközi szünet naponta 30 perc.

14. Heti pihenőnap a szombat és a vasárnap.

15. A hivatali szolgálati időrendszertől eltérő szolgálati időrendszert kell alkalmazni, ha ezt a szolgálati feladatok teljesítése szükségessé teszi. Amennyiben a hivatali szolgálati időrendszerben szolgálatot teljesítőnek ideiglenesen egyéb időrendszerben kell szolgálatot teljesíteni, részére biztosítani kell az adott szolgálati időrendszernél megállapított szabadidőt. Az egyéb szolgálati időrendszerben történő foglalkoztatás időtartama hat hónap alatt nem haladhatja meg a 30 napot.

III. Rugalmas szolgálati időrendszer

16. Szolgálatteljesítési nap lehet naptári hetenként vasárnap kivételével a hét bármely 5 napja. A szolgálatteljesítési időt havi, legfeljebb kettő havi keretben kell meghatározni, melynek meg kell egyeznie az adott időszak munkanapjai számának és a napi 8 órás munkaidőnek a szorzatával. A napi szolgálatteljesítési idő nem lehet 5 óránál rövidebb és 12 óránál hosszabb.

17. A napi szolgálatteljesítési idő törzsidőből és peremidőből áll. A törzsidő napi 5 óra, ami 8.30 órától 13.30 óráig tart. A szolgálatszervezést végző közvetlen vezető szolgálati érdekből a peremidő legfeljebb 50%-áig meghatározhatja a szolgálatteljesítési időszakot.

18. Ha a napi szolgálatteljesítési idő a nyolc órát eléri, a munkaközi szünet 30 perc. Minden további két óra után legalább tizenöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

19. Heti pihenőnap a vasárnap, amelyhez második pihenőnapként szombat vagy hétfő kapcsolódik.

IV. Vezényléses szolgálati időrendszer

20. A vezényléses szolgálati időrendszert azoknál a beosztásoknál lehet alkalmazni, amelyeknél a feladat ellátása adott időszakban eltérő létszámú állományt igényel.

21. A szolgálatteljesítési időt havi, legfeljebb kettő havi keretben kell meghatározni, melynek meg kell egyeznie az adott hónap munkanapjai számának és a napi 8 órás munkaidőnek a szorzatával. A napi szolgálatteljesítési idő legalább 4, legfeljebb 12 óra lehet.

22. A napi szolgálat teljesíthető két részre osztva is, annak azonban egyik része sem lehet 4 óránál rövidebb. A részidőszakok között legalább 4 óra szolgálatközi szünetet kell biztosítani. Az osztott szolgálatteljesítési idő alkalmazásánál az utolsó szolgálatteljesítési időtartam befejezése és a következő napi szolgálatteljesítési idő kezdete között legalább 8 óra pihenőidő jár, amelybe a lakásról a szolgálatteljesítés helyére és az onnan történő visszautazás időtartama nem számít bele.

23. Ha a napi szolgálatteljesítési idő a nyolc órát eléri, a munkaközi szünet 30 perc. Minden további két óra után legalább tizenöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

24. Heti pihenőnapok a naptári hét előre meghatározott legalább két napja, amelynek négyhetenként két alkalommal vasárnapra kell esnie úgy, hogy hozzá szombati vagy hétfői nap kapcsolódjon. Szolgálati elfoglaltság miatt a heti pihenőnapok összevontan is kiadhatók.

25. Amennyiben a vezényléses szolgálati időrendszerben szolgálatot teljesítőnek ideiglenesen váltásos szolgálati időrendszerben kell szolgálatot teljesítenie, részére biztosítani kell az adott váltásos szolgálati időrendszernél megállapított szabadidőt. Az ideiglenesen váltásos szolgálati időrendszerben történő foglalkoztatás időtartama hat hónap alatt nem haladhatja meg a 30 napot.

V. Váltásos szolgálati időrendszerek

I. számú váltásos szolgálati időrendszer

26. Az I. számú váltásos szolgálati időrendszert azokban a folyamatos munkavégzést igénylő beosztásokban lehet alkalmazni, ahol a munkaterhelés viszonylag állandó, egyenletes. A váltás működtetéséhez legalább 6 fő szükséges.

27. Az I. számú váltásos szolgálati időrendszer váltásonként 12 óra szolgálat 24 óra szabadidő, 12 óra szolgálat 48 óra szabadidő, vagy váltásonként 12 óra szolgálat 12 óra szabadidő, 12 óra szolgálat 48 óra szabadidő, 12 óra szolgálat 12 óra szabadidő, 12 óra szolgálat 72 óra szabadidő.

28. A szolgálatteljesítési időt havi, legfeljebb kettő havi keretben kell meghatározni, melynek meg kell egyeznie az adott időszak munkanapjai számának és a napi 8 órás munkaidőnek a szorzatával. A napi szolgálatteljesítési idő a váltási rend szerint számított folyamatos 12 óra.

29. A munkaközi szünet szolgálati naponként 60 perc.

30. Az I. számú váltásos szolgálati időrendszerben a heti pihenőnapok a hét előre meghatározott naptári napjai, amelyeket a havi szolgálatvezénylési tervben kell meghatározni. Szolgálati elfoglaltság miatt a heti pihenőnapok összevontan is kiadhatók.

II. számú váltásos szolgálati időrendszer

31. A II. számú váltásos szolgálati időrendszer részben vagy egészben készenléti jellegű (például ügyeleti-, őr) szolgálatokban alkalmazható akkor, ha – halaszthatatlan intézkedést igénylő esetet kivéve – az állomány tagja legalább 4 órát alvással tölthet. A váltás működtetéséhez legalább 6 fő szükséges.

32. A II. számú váltásos szolgálati időrendszer váltásonként folyamatos 24 óra szolgálat 72 óra szabadidő.

33. A szolgálatteljesítési időt havi, legfeljebb kettő havi keretben kell meghatározni, melynek meg kell egyeznie az adott időszak munkanapjai számának és a napi 8 órás munkaidőnek a szorzatával.

34. A munkaközi szünet szolgálati naponként két alkalommal 30-30 perc, továbbá ezen felül 4 óra, amely – halaszthatatlan intézkedést igénylő esetet kivéve – az erre alkalmas helyiségben, a ruházat könnyítése mellett, pihenéssel tölthető.

35. A II. számú váltásos szolgálati időrendszerben a heti pihenőnapok a hét előre meghatározott naptári napjai, amelyeket a havi szolgálatvezénylési tervben kell meghatározni. Szolgálati elfoglaltság miatt a heti pihenőnapok összevontan is kiadhatók.

VI. Kombinált szolgálati időrendszer

36. A kombinált szolgálati időrendszer a váltásos, vezényléses, továbbá a hivatali szolgálati időrendszer kombinációjának függvényében alakul. A szolgálati időrendszer váltását a szolgálatos napot követő szabadidő letelte után lehet végrehajtani.

37. A szolgálatteljesítési időt havi, legfeljebb kettő havi keretben kell megállapítani, melynek meg kell egyeznie az adott hónap munkanapjai számának és a napi 8 órás munkaidő szorzatával.

38. Heti pihenőnap – a szolgálati beosztástól függően – a naptári hét előre meghatározott, legalább két napja, amelynek négyhetenként két alkalommal vasárnapra kell esnie úgy, hogy hozzá szombati vagy hétfői pihenőnap kapcsolódjon.

39. Ha a napi szolgálatteljesítési idő a 8 órát eléri, a munkaközi szünet 30 perc. Minden további két óra után legalább tizenöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

40. A 24 órás szolgálati idő alkalmazása esetén a II. számú váltásos szolgálati időrendszer munkaközi szünetére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

41. A szabadság kiadása az alkalmazott szolgálati időrendszer szerinti szabadidőt követően hivatali munkanapban történik.

VII. Egyéni szolgálati időrendszerek

Az egyéni szolgálati időrendszerek közös szabályai

42. Az egyéni szolgálati időrendszer az ezen utasításban szabályozott bármely szolgálati időrendszer kombinációja, amely a titkos információgyűjtés elrendelésére jogosult vezető írásos javaslatára, valamint a speciális rendőri feladatok végrehajtása érdekében engedélyezhető.

43. Az egy havi, illetve a háromhavi időkeretben megállapított személyre szóló szolgálatteljesítési rend ismételhető, azonban a hivatásos állományú kérelmére vissza kell térni a kinevezési okmányban és a munkaköri leírásban szereplő eredeti szolgálati időrendszerben történő foglalkoztatásra.

44. A szabadság kiadása a szolgálatot követő szabadidő után, hivatali munkanapokban történik.

45. Az engedéllyel rendelkező személyek szolgálatteljesítésének ellenőrzése és nyilvántartása a közvetlen vezető feladata.

46. Ha a szolgálatteljesítési idő a nyolc órát eléri, a munkaközi szünet 30 perc. Minden további két óra után legalább 15 perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

47. Heti pihenőnapok a naptári hét előre meghatározott legalább két napja, amelynek négyhetenként két alkalommal vasárnapra kell esnie úgy, hogy második pihenőnapként hozzá

szombati, vagy hétfői nap kapcsolódjon. Szolgálati elfoglaltság miatt a heti pihenőnapok összevontan is kiadhatók.

A havi időkeretben teljesített egyéni időrendszerre vonatkozó szabályok

48. A titkos információgyűjtés elrendelésére jogosult vezető írásos javaslatára az állományilletékes parancsnok meghatározott időszakra, eseti, személyre szóló szolgálatteljesítési rendet engedélyezhet.

49. Eseti, személyre szóló szolgálatteljesítési rend esetén a szolgálatteljesítési időt legfeljebb egy havi keretben kell meghatározni, amelynek meg kell egyeznie az adott hónap munkanapjai számának és a napi 8 órás munkaidőnek a szorzatával.

A háromhavi időkeretben teljesített egyéni időrendszerre vonatkozó szabályok

50. A speciális rendőri feladatok végrehajtása érdekében az állományilletékes parancsnok legfeljebb háromhavi keretben, személyre szóló szolgálatteljesítési rendet engedélyezhet:

a) a Készenléti Rendőrség légi kísérést végrehajtó állománya,

b) a Köztársasági Őrezred végrehajtó állománya, továbbá

c) a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi, Szervezett Bűnözés Elleni, Bűnügyi, Területi, Műveleti Főosztályai, továbbá a Tanúvédelmi Szolgálat állománya részére,

d) a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság Általános Igazgatóság Idegenrendészeti Osztály Légitolonc Alosztály állománya részére.

51. A legfeljebb háromhavi személyre szóló szolgálatteljesítési rend alkalmazása esetén a szolgálatteljesítés idejének meg kell egyeznie az érintett hónapok munkanapjai számának és a napi 8 órás munkaidőnek a szorzatával.

VIII. Záró rendelkezések

52. Ez az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba.

53. Az utasítás hatályba lépésével egyidejűleg a Rendőrség hivatásos állományú tagjainak szolgálatteljesítési idejéről, valamint a szolgálati időrendszerekről szóló 17/2005. (XI. 5.) ORFK utasítás hatályát veszti.

 

 

Komment

Közzétéve: 2008, Jogszabályok

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.