30/2008. (OT 16.) ORFK utasítás a hőségriadó elrendelésekor a Rendőrség személyi állománya, a rendőrségi épületekben tartózkodó ügyfelek és a rendőrhatósági eljárás alá vont személyek hőség okozta egészségkárosodásának megelőzése érdekében végrehajtandó intézkedésekről

 

30/2008. (OT 16.) ORFK utasítás

a hőségriadó elrendelésekor a Rendőrség személyi állománya, a rendőrségi épületekben tartózkodó ügyfelek és a rendőrhatósági eljárás alá vont személyek hőség okozta egészségkárosodásának megelőzése érdekében végrehajtandó intézkedésekről

Szám: 5-1/30/2008. TÜK

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény előírásainak érvényre juttatása, valamint a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 7. § (1)-(10) bekezdéseiben meghatározottak végrehajtása érdekében kiadom az alábbi

utasítást:

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya az általános rendőrségi feladatok végrehajtására létrehozott rendőri szervekre terjed ki.

2. Az utasításban meghatározott feladatokat az országos tisztifőorvos által elrendelt és médiában közzétett első, második és harmadik fokozatú hőségriadó időtartama alatt kell végrehajtani.

II. RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

3. A szolgálati gépjárművekben hűtőtáskában kell a szükséges védőital mennyiséget biztosítani, amely lehetőleg 0,5 literes kiszerelésű legyen a könnyebb tárolhatóság és higiénikusabb felhasználhatóság érdekében.

4. Csapatszolgálati feladatok ellátásához, a teljes csapatszolgálati állomány részére a folyamatos hűtött védőital utánpótlásról gondoskodni kell. A védőital biztosítási kötelezettség azon rendőri szervet terheli, amelyik illetékességi területén a csapatszolgálati feladatok ellátása zajlik.

5. Munkaszervezési intézkedésekkel gondoskodni kell az 1 óra időtartamot meghaladó közterületi feladatellátást követően legalább 10 perc munkaközi szünetek – árnyékos helyen történő – beiktatásáról. A szolgálatteljesítés során minden 4. órát követően legalább fél óra időtartamot zárt, lehetőleg légkondicionált helyiségben kell eltölteni, az emberi szervezet testhőmérsékletének csökkentése, a termoreguláció elősegítése és a szerelvénykönnyítés érdekében.

6. Második és harmadik fokozatú hőségriadó esetén az állományilletékes parancsnokok és a munkáltatói jogkör gyakorlói gondoskodnak az 5. pontban meghatározottakon túlmenően további munkaközi szünetek beiktatásáról.

7. A közterületi szolgálatot ellátó állomány nyílt terepen (napsütésnek kitett helyen), valamint lakott területen belül nyílt közterülten legfeljebb két óra időtartamban láthat el folyamatosan szolgálatot, majd részére 30 perc, lehetőleg légkondicionált helyiségben eltöltendő munkaközi szünetet kell biztosítani.

8. Lehetőség szerint valamennyi rendőrségi objektumban kerüljön kialakításra legalább egy légkondicionált vagy nagy teljesítményű ventillátorral ellátott pihenőhelyiség, amely a személyi állomány pihenésére használható.

9. Második és harmadik fokozatú hőségriadó esetén járőrszolgálatba egy fős járőr nem vezényelhető.

10. Harmadik fokozatú hőségriadó esetén a nem közterületre vezényelt járőr esetében a szolgálat ellátási helyeket úgy kell meghatározni, hogy a biztonságos hírösszeköttetés minden esetben biztosítható legyen.

11. A hatályos munkaegészségügyi jogszabályokkal összhangban, harmadik fokozatú hőségriadó esetén az állományilletékes parancsnokok és munkáltatói jogkört gyakorlók – az ügyeleti és egyéb nélkülözhetetlen szolgálatok kivételével – a szolgálati érdekek sérelme nélkül, a hivatali munkarendben dolgozók esetében, ahol a munkakörülmények indokolttá teszik, engedélyezik a rövidített vagy rugalmas munkaidőben történő munkavégzést.

12. A 24 órás határrendészeti szolgálatokat a hőségriadók idején lehetőség szerint 12 órás váltásokban kell megszervezni. A határrendészeti feladatokat ellátó személyi állomány részére – szükség esetén árnyékolástechnikai eszközökkel is – biztosítani kell a közvetlen napsugárzás elleni védelmet.

13. Az állományilletékes parancsnokok a közterületi szolgálatot ellátó, illetve a zárt épületekben, irodai munkakörülmények között dolgozó állomány esetében egyaránt fokozott figyelmet fordítanak az egyenruházati könnyítések – az öltözködési szabályzatról szóló belső normában meghatározottak szerinti – engedélyezésére. Zárt épületekben, irodai munkakörülmények között dolgozók esetében, az illetékes rendőri vezetők eltekintenek nők vonatkozásában a harisnya viseletétől, férfiak esetében a zakó és a nyakkendő viseletétől. A csapatszolgálati feladatokat ellátók könnyített bevetési ruházatban is elláthatják a szolgálatot.

14. Szolgálatba lépés előtt a vezetők ellenőrzik az állomány szolgálatra való alkalmasságát, fokozottan figyelemmel kísérik az állomány egészségi állapotát.

15. A hőség egészségkárosító hatására fokozottan érzékeny (krónikus betegségben szenvedő, fényérzékeny, fényérzékenységet okozó gyógyszereket szedő, stb.) állománytagokat – orvosi javaslat alapján – lehetőség szerint átmenetileg irodai (épületen belüli) munkára kell beosztani.

15/A. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által elrendelt hőségriadók időtartama alatt az állományilletékes parancsnokok intézkednek a személyi állomány fizikai erőnléti felméréseinek, kiképzéseinek, intézkedéstaktikai és vezetéstechnikai oktatásainak – a hőségriadó teljes idejére történő – azonnali felfüggesztéséről.

15/B. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által elrendelt hőségriadók időtartama alatt az állományilletékes parancsnokok intézkednek a kiemelten fontos szolgálati érdek sérülésével nem járó akciók, fokozott ellenőrzések 10:00-18:00 óráig történő felfüggesztéséről, illetve időbeni – az előbb említett időtartamon kívüli -elhalasztásáról, valamint a tervekben a pihenőidők meghatározásáról.

16. A személyi állomány tagjai fokozott figyelmet fordítanak egymásra, különösen az egyszemélyes irodában dolgozókra, rosszullét esetén segítséget nyújtanak és szükség esetén orvost, vagy mentőt hívnak.

17. Az illetékes egészségügyi szolgálatok fel kell készülniük a hőhatás okozta rosszullétek soron kívüli ellátására. Mind a közterületen, mind pedig az épületekben bekövetkezett, a rendkívüli hőmérsékleti körülményekkel (kánikulával) összefüggésbe hozható, a személyi állomány, az ügyfelek, valamint a fogvatartottak körében előforduló heveny rosszulléteket (túlhevülést, ájulásos rosszullétet, „hőgutát”) az egészségügyi ellátást követően utólagosan telefonon jelentik a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelőjének.

18. Az illetékes egészségügyi szolgálatok a hőségriadók idején fokozottan ellenőrzik a rendőrségi épületekben lévő élelmezési egységekben az élelmiszer-higiéniai előírások betartását.

19. A rendőri szerv alapellátó orvosai, munkavédelmi, illetve közegészségügyi-járványügyi szakemberei rendszeresen ellenőrzik az épületekben, irodahelyiségekben és gépjárművekben lévő klímaberendezések időszakos javításának, karbantartásának, tisztításának megtörténtét, azok működőképes állapotát, indokolt esetben megteszik a szükséges intézkedéseket. A klímaberendezések használatával feltételezhetően összefüggésbe hozható megbetegedéseket a rendőri szervek alapellátó orvosai, munkavédelmi, illetve közegészségügyi-járványügyi szakemberei – telefonon – haladéktalanul jelentik a Rendőrség közegészségügyi-járványügyi főfelügyelőjének.

20. A rendőrségi, illetve a Rendőrség kezelésében lévő objektumokban – különösen az élelmiszer előállítására, tárolására és étkezésre szolgáló, valamint a WC, mosdó- és tisztálkodó helyiségekben – fokozott figyelmet fordítanak a fertőtlenítő takarításra, a higiéniai szabályok betartására és betartatására.

21. A rendőrségi épületekben ügyféli minőségben tartózkodó személyek számára a hőségriadók idején térítésmentesen hűtött ivóvizet kell biztosítani.

21/A. Hőségriadók idején a közterületen szolgálatot ellátó rendőri állomány részére (beleértve a 2 óra időtartamot meghaladó ideiglenesen közterületen tartózkodókat is, pl. nyomozók, bűnügyi-, és baleseti helyszínelők, határrendészeti állomány stb.) igény szerinti mennyiségben – de minimálisan 3 liter/fő/nap, 14-16 °C-os hűtött védőitalt – elsősorban szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizet, szódavizet (vagy azzal egyenértékű tiszta, ízesítetlen hűtött ivóvíz minőségű folyadékot) kell biztosítani.

Az épületekben, irodahelyiségekben dolgozók részére elegendő a folyamatos hűtött ivóvízellátás biztosítása, részükre nem kell külön ásványvizet biztosítani, de munkaszervezési intézkedésekkel (pl. rövidített munkaidő, gyakoribb munkaközi szünetek, stb.) biztosítani kell a hőség okozta ártalom kialakulásának megakadályozását.

22. A hőségriadók idején az előállító-helyiségekben, rendőrségi fogdákon és őrzött szálláshelyeken rendőrhatósági eljárás alá vont személyek részére minimálisan 3 liter/fő/nap -, 14-16 °C-os tiszta ivóvizet vagy ízesítetlen ivóvíz minőségű folyadékot kell biztosítani. Gondoskodni kell az előállító-helyiségek és a zárkák elviselhető hőmérsékleten való tartásáról, szükség esetén a fogvatartottak más zárkában történő áthelyezéséről.

23. Az érintett személyi állományt – az illetékes pszichológusok bevonásával – fel kell készíteni, hogy a hőség általános hatása miatt az intézkedés alá vont személyek agresszívebbek, ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetnek, így fokozottabb a hivatalos személy elleni erőszak veszélye, ezért legyenek türelmesebbek és toleránsabbak az intézkedés alá vont személyekkel.

24. Fel kell hívni a szolgálati gépjárművel közlekedők figyelmét, hogy fokozott körültekintéssel és koncentrációval lássák el feladataikat.

25. Az állományilletékes parancsnokok és a munkáltatói jogkört gyakorlók gondoskodnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal való folyamatos kapcsolattartásról, erre a feladatra kijelölnek egy-egy főt, akik heti rendszerességgel tájékozódnak a várható időjárási előrejelzésekről.

26. A közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szervek, valamint határrendészeti kirendeltség vezetői harmadik fokozatú hőségriadó esetén kiemelt figyelmet fordítanak az utakon, illetve a határátkelőhelyeken a forgalmi torlódások megakadályozására. A kialakult torlódások kezelése, az utas közönség egészségvédelme érdekében felveszik a kapcsolatot a hatáskörrel rendelkező együttműködő szervekkel a torlódások felszámolása, szükség esetén az érintett utasok részére ivóvíz biztosítása és egészségügyi ellátásuk megszervezése érdekében.

III. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

27. Az állományilletékes parancsnokok és a munkáltatói jogkört gyakorlók az utasításban foglaltak érvényre juttatása érdekében – a munkavédelmi szakemberek, valamint az egészségügyi alapellátó egységek bevonásával – fokozott ellenőrzéseket végeznek, az ellenőrzések megállapításait dokumentálják és a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében haladéktalanul megteszik a szükséges intézkedéseket.

28. Az ORFK bűnügyi főigazgatója és rendészeti főigazgatója, az ORFK Ellenőrzési Szolgálat, a megyei ellenőrzési szolgálatok, valamint az ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi és Pszichológiai Osztály bevonásával gondoskodik az utasításban foglaltak rendőri szerveknél történő végrehajtásának ellenőrzéséről, a megállapítások dokumentálásáról, és intézkedik a feltárt hiányosságok megszüntetéséről.

29. Felhatalmazom a Rendőrség vezető főorvosát, hogy az utasításban nem szabályozott kérdésekben a hőségriadó idején szükséges egyéb intézkedésekről – az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vagy Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség által előírt szabályokról – vezető főorvosi tájékoztatókkal segítse a rendőri vezetők ez irányú tevékenységét.

30. Az utasítás hatályba lépését követően az állományilletékes parancsnokok és a munkáltatói jogkört gyakorlók állománygyűlés keretében ismertetik az utasítás tartalmi elemeit az érintett szakterületek vezetőinek, végrehajtási és ellenőrzési ütemterveket készítenek az utasításban foglalt előírások érvényre juttatása érdekében, határidők és felelősök megjelölésével.

31. Az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

 

 

Komment

Közzétéve: 2008, Jogszabályok

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.