45/2008. (OT. 26.) ORFK utasítás a közterületen élő hajléktalan személyeket a téli időjárás következtében fenyegető veszélyhelyzetek megelőzésével kapcsolatos rendőri feladatok végrehajtására

 

45/2008. (OT. 26.) ORFK utasítás

a közterületen élő hajléktalan személyeket a téli időjárás következtében fenyegető veszélyhelyzetek megelőzésével kapcsolatos rendőri feladatok végrehajtására

Szám: 5-1/45/2008. TÜK

A téli időjárás következtében a hajléktalan személyeket fenyegető fagyhalál, fagyási sérülések veszélye, valamint a sérelmükre, esetleg az általuk elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében szükséges rendőri feladatok gyors, szakszerű és humánus végrehajtására kiadom az alábbi

utasítást:

1. Az utasítás hatálya kiterjed a Országos Rendőr-főkapitányságra, a Készenléti Rendőrségre, valamint a megyei (budapesti) rendőr-főkapitányságokra, határrendészeti kirendeltségekre és a rendőrkapitányságokra, illetve ezek hivatásos állományú tagjaira.

2. A megfelelő rendőri tájékoztatás, felvilágosítás megadása érdekében az utasítást mellékleteivel együtt a rendőrségi ügyeleteken el kell helyezni.

3. A szükséges intézkedések eredményes végrehajtása érdekében:

a) a megyei (budapesti) rendőr-főkapitányságok vezetői a kapitányságvezetőkön, illetve a határrendészeti kirendeltségek vezetőin keresztül kötelesek intézkedni a hajléktalan személyek által használt közterületi „szálláshelyek” október hónaptól folyamatosan történő feltérképezésére és megtenni a szükséges intézkedéseket annak megelőzésére, hogy sérelmükre bűncselekményeket kövessenek el;

b) a szolgálatot teljesítő rendőr haladéktalanul gondoskodik a sérült, illetve a krízishelyzetben lévő hajléktalan mentővel történő elszállíttatásáról;

c) a szolgálatot teljesítő rendőr köteles felvilágosítást adni az utasítás 1. számú melléklete alapján a karitatív szervezetek szolgáltatásairól a hajléktalan számára, amennyiben az ilyen kérdéssel hozzá fordul;

d) a szolgálatot teljesítő rendőr – különösen a helyszín pontos megjelölésével és a hajléktalan személy megtekintéssel észlelhető fizikai állapotának közlésével – az ügyeleten keresztül haladéktalanul értesíti a területileg illetékes regionális diszpécserszolgálatot, amennyiben a krízishelyzetben lévő hajléktalan nem ismeri a környéket, készpénzzel nem rendelkezik vagy tömegközlekedési eszköz igénybevételével veszélyeztetné a közegészséget.

4. A hajléktalan személyekkel a 3. és 5. pont alapján kapcsolatba kerülő rendőrök fertőzések elleni egyéni egészségvédelmi eszközökkel – így orvosi gumi- vagy latex-kesztyű, műtéti orr-szájmaszk, higiéniás kézfertőtlenítő-szer (lehetőleg folyóvíz nélkül is alkalmazható, ún. zselé típusú) – és a szükséges fertőtlenítő anyagokkal történő ellátása érdekében azok beszerzéséről a Készenléti Rendőrség, illetve a megyei (budapesti) rendőr-főkapitányságok saját költségvetésük terhére gondoskodnak.

5. A Rendőrség hivatásos állományú tagjai emberségesen, megfelelő körültekintéssel és gondossággal kötelesek eljárni a hajléktalanok érdekében. A rendőr köteles segítséget nyújtani a regionális diszpécserszolgálat értesítése nélkül is a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 37. §-ában megfogalmazott biztonsági intézkedés foganatosításával.

6. A megyei (budapesti) rendőr-főkapitányságok vezetői, illetve a Készenléti Rendőrség parancsnoka kötelesek biztosítani, hogy az 1. számú mellékletben megjelölt telefonszámokon az információ továbbításra kerüljön az illetékes regionális diszpécserszolgálat felé, amennyiben a rendőri szervek ügyeletei illetékességi területükön hajléktalanok előfordulási helyeiről kapnak bejelentést, illetve ilyet észlelnek.

7. Az intézkedő rendőr lehetőség szerint közli az illetékes regionális diszpécserszolgálat vezetőjével az alábbi adatokat is:

a) rászoruló neve;

b) születési dátuma;

c) mennyire rendelkezik helyismerettel;

d) lakott-e már hajléktalan szállón, ha igen, hol.

8. A 6. pontban meghatározott szervek vezetői – a 2. számú mellékletben meghatározott adattartalommal – jelentést készíttetnek a havonta végrehajtott intézkedésekről, és azt minden hónap ötödik munkanapjáig a 33-143-as telefax számon megküldik az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának (a továbbiakban: ORFK Közrendvédelmi Főosztály) vezetője részére.

9. A 8. pont alapján felterjesztett havi jelentéseket az ORFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetője minden hónapban értékeli, és az érintett időszakról készített összefoglaló jelentést minden évben április 10-ig felterjeszti az ORFK rendészeti főigazgatójának.

10. A megyei (budapesti) rendőr-főkapitányságok vezetői jelentést készíttetnek a hajléktalan személyeket érintő bűnügyi vonatkozású eseményekről, így különösen a sérelmükre, illetve az általuk elkövetett kiemelt súlyú, személy elleni erőszakos bűncselekményekről, továbbá a közterületen és egyéb helyen kihűlés gyanúja következtében elhalálozott hajléktalan személyekről, valamint – a közigazgatási eljárás lezárását követően – a ténylegesen kihűlés miatt elhunytakról. A jelentéseket minden hónap harmadik munkanapjáig megküldik az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály vezetőjének (33-083 fax-számra), aki a bűnügyi összefoglaló jelentést minden hónap ötödik munkanapjáig megküldi az ORFK Közrendvédelmi Főosztály vezetője részére.

11. A hajléktalanokat segítő intézményekkel a napi kapcsolat tartására a 6. pontban meghatározott szervek vezetői kötelesek felelőst kijelölni. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szociálpolitikai szakállamtitkárával történő kapcsolattartásról az ORFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetője köteles gondoskodni, aki az 1. számú mellékletben meghatározott szervek körében bekövetkező változásokról az érintetteket tájékoztatja.

12. Az ORFK Szóvivői Iroda vezetője, valamint a 6. pontban meghatározott szervek vezetői jelen utasítás közzétételéről a médiát tájékoztatják, valamint a későbbiekben részükre szükség szerint felvilágosítást adnak a végrehajtásról.

13. A 8. és a 10. pontban meghatározott adatszolgáltatási kötelezettség minden év október 15-től a következő év március 31-éig terjedő időtartamra vonatkozik.

14. Jelen utasítás a közzététele napján lép hatályba és ezzel egyidejűleg hatályát veszi a közterületen élő hajléktalan személyeket a téli időjárás következtében fenyegető kihűlés megelőzésével kapcsolatos rendőri feladatok végrehajtásáról szóló 51/2003. (XII. 1.) ORFK intézkedés.

1. számú melléklet a 45/2008. (OT 26.) ORFK utasításhoz

 Fenntartó szervezet neve

Régió

 Megyék a régióban

Település

Levelezési cím

 Diszpécser központot működteti

Megvalósítás helyszíne

 24 órás telefonszám

E-mail

 Menhely Alapítvány  Bp.
Pest megye
 Budapest
Pest megye
 Budapest  1081 Budapest
Baross u. 41.
 Menhely Alapítvány  1081 Budapest
Baross u. 41.
 338-4186  diszpecser@menhely.humenhely.hu~
 Magyar Vöröskereszt  Észak-
Magyar-
ország
 BAZ,
Heves
Nógrád
 Miskolc  3527 Miskolc
Baross G. u.
13-15.
 Magyar Vörös-kereszt megyei szervezete  3527 Miskolc
Baross G. u. 13-15.
 46/323-260  diszpecser.miskolc@eqnet.hueqnet.hu~
 Utcai Segítők Szociális Egyesülete  Közép-
Dunántúl
 Komárom-Esztergom
Fejér
Veszprém
 Tatabánya  2800 Tatabánya
Gál ltp. 405.
 Utcai Szociális Segítők Egyesülete  2800 Tatabánya
Gál ltp. 405.
 34/511-028  diszpecser@uszse.huuszse.hu~
 Magyar Máltai Szeretet Szolgálat Egyesület  Dél-Alföld  Bács-
Kiskun,
Csongrád
Békés
 Budapest  1125 Budapest
Szarvas Gábor u.
58-60.
 MMSZ Kecskeméti Szervezete
Gondviselés
Háza-Nappali Melegedő
 6000 Kecskemét
Hoffmann J. u. 11.
 76/485-582  diszp@kmetmalta.hukmetmalta.hu~
 Magyar Vöröskereszt  Nyugat-
Dunántúl
 Győr-Moson-
Sopron
Vas
Zala
 Zalaegerszeg  8900 Zalaegerszeg
Dísz tér 7.
 Magyar Vörös
kereszt megyei szervezete
 8900 Zalaegerszeg
Hock J. u. 98.
 92/323-000  hajlektalan@mail.datanet.humail.datanet.hu~
 Fenntartó szervezet neve  Régió  Megyék a régióban  Település  Levelezési cím  Diszpécser központot működteti  Megvalósítás helyszíne  24 órás telefonszám  E-mail
 Periféria Egyesület  Észak-
Alföld
 Szabolcs-
Szatmár-
Bereg
Hajdú-Bihar
Jász-Nagykun-Szolnok
 Nyíregyháza  4400 Nyíregyháza
Eötvös u. 1.
 Periféria Egyesület  4400 Nyíregyháza
Eötvös u. 1.
 42/504618  perifer@t-online.hut-online.hu~
 Támasz Alapítvány  Dél-
Dunántúl
 Baranya
Tolna
Somogy
 Pécs  7626 Pécs
Sándor u. 1.
 Támasz Gondozási Központ  7627 Pécs
Ady E. u. 76.
 72/233169  diszpecser@tamaszalapitvany.hutamaszalapitvany.hu~
 Hajléktalan Gondozási Központ  Dél-
Dunántúl
 Tolna  Szekszárd  7100 Szekszárd
Mátyás Király u. 59.
 Támasz Alapítvány  7100 Szekszárd
Mátyás Király u. 59.
 74/511392  hgk1@vivamail.huvivamail.hu~

2. számú melléklet a 45/2008. (OT 26.) ORFK utasításhoz

…………………………………………………………

szerv megnevezése

JELENTÉS
az országos rendőrfőkapitány…/2008.(OT…) ORFK utasítással kapcsolatos rendőri feladatok végrehajtásáról

 hónap

 felvilágosítás

 mentővel elszállíttatás

 krízisautóval elszállíttatás

 összesen

         

Hajléktalan személy elhalálozása (az eset körülményeinek leírása):

Bejelentés, információ továbbítása a regionális diszpécserszolgálat felé:

Budapest,

aláírás

 

 

Komment

Közzétéve: 2008, Jogszabályok

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.