48/2008. (OT 28.) ORFK utasítás a Magyar Köztársaság Rendőrsége nyílt épületeibe történő be- és kiléptetés szabályairól, a belső rend és biztonság fenntartásáról

 

48/2008. (OT 28.) ORFK utasítás

a Magyar Köztársaság Rendőrsége nyílt épületeibe történő be- és kiléptetés szabályairól, a belső rend és biztonság fenntartásáról

Szám: 5-1/48/2008. TÜK

A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény 49. §-ának (1) bekezdésében, valamint a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 6. §-a (3) bekezdésének a) pontjában foglaltak alapján, a Rendőrség nyílt épületeibe (a továbbiakban: épületek) történő be- és kiléptetések, valamint a belső renddel és biztonsággal kapcsolatos feladatok egységes végrehajtása érdekében kiadom az alábbi

utasítást:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Jelen utasítás hatálya az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott rendőri szervre (a továbbiakban: Rendőrség) terjed ki az alábbiak szerint:]

a) az Országos Rendőr-főkapitányságra (a továbbiakban: ORFK);

b) a Köztársasági Őrezredre, a Nemzeti Nyomozó Irodára, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra, a Készenléti Rendőrségre, valamint a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetre;

c) a Budapesti Rendőr-főkapitányságra és a megyei rendőr-főkapitányságokra (a továbbiakban: területi szervek), és

d) a rendőrkapitányságokra és a határrendészeti kirendeltségekre (a továbbiakban: helyi szervek).

II. FEJEZET

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

A be- és kiléptetés, valamint a tartózkodás rendje

2. Az épületekbe – az utasítás eltérő rendelkezése hiányában - csak a jogosultságot igazoló okmánnyal (igazolvánnyal), illetve külön (szóbeli vagy írásbeli) engedéllyel lehet be- és kilépni.

3. Az épületekbe be- és az onnan való kilépésre igazolvány felmutatása, az épületekben történő tartózkodásra kísérés nélkül jogosultak:

a) a Magyar Köztársaság elnöke,

b) a Magyar Köztársaság miniszterelnöke,

c) az Országgyűlés elnöke,

d) az Alkotmánybíróság elnöke,

e) a Legfelsőbb Bíróság elnöke,

f) az igazságügyi és rendészeti miniszter,

g) az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (a továbbiakban: IRM) államtitkára és a rendészeti szakállamtitkár,

h) az országos rendőrfőkapitány és az ORFK főigazgatói,

i) az érintett objektumokban működő szerv vezetője, helyettesei és az objektum parancsnoka, valamint az irányítást ellátó szerv vezetője és helyettesei.

4. A fogadó szerv vezetője a 3. pont a)-h) alpontjában meghatározott személyek fogadásakor – igény esetén, előzetes egyeztetés alapján – megfelelő beosztási szintű vezető által vezetett, felkészített kíséretet köteles biztosítani.

5. Az épületekbe be- és onnan való kilépésre igazolvány felmutatásával, annak ellenőrzése után, az épületekben való tartózkodásra kísérés nélkül jogosultak:

a) a Kormány tagjai,

b) az államtitkárok és szakállamtitkárok,

c) az Alkotmánybíróság tagjai,

d) az Állami Számvevőszék elnöke,

e) az Országgyűlés alelnökei,

f) a legfőbb ügyész és helyettesei,

g) a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese,

h) az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa, az adatvédelmi biztos, valamint a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa (valamint az általuk írásban erre felhatalmazott munkatársaik meghatalmazásuk felmutatása esetén),

i) a főpolgármester, polgármesterek és a megyei önkormányzatok vezetői az adott közigazgatási egység területén lévő rendőri egység (alegység) épületeibe,

j) az országgyűlési képviselők,

k) az IRM Rendészeti Szakállamtitkárság főosztályvezetői,

l) a Független Rendészeti Panasztestület tagjai, valamint az általuk írásban erre felhatalmazott, a Független Rendészeti Panasztestülettel közszolgálati jogviszonyban álló munkatársai, a felhatalmazásuk felmutatása esetén,

m) a Honvéd Vezérkar főnöke,

n) a Rendőrség nyugállományú tagjai,

o) a 3. pontban felsoroltak kíséretében levő személyek,

p) a rendvédelmi szervek központi szerveinek (pl. Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága) vezetői és helyettesei,

q) a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői és helyetteseik,

r) az Állami Számvevőszék elnöke és alelnökei, valamint

s) az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának vezetője és helyettesei.

6. A Rendőrség hivatásos állományának, valamint az IRM és a Rendőrség köztisztviselői és közalkalmazotti állományának tagjai igazolványuk felmutatása után, illetve – amennyiben az ehhez szükséges feltételek fennállnak – a be- és kiléptetésre irányadó belső normában meghatározott eszköz (pl. belépőkártya) segítségével az épületekbe beléphetnek, és ott kísérés nélkül tartózkodhatnak.

7. A Rendőrtiszti Főiskola hallgatói és a rendészeti szakközépiskolák tanulói a részükre kiállított igazolvány felmutatása, technikai ellenőrzése után – tanulmányaikkal összefüggő feladatok ellátása érdekében – az épületekbe beléphetnek, illetve ott kísérés nélkül tartózkodhatnak.

8. Az 5. pont p) és q) alpontjában meghatározott rendvédelmi szervek állományának tagjai – az együttműködési megállapodásokban foglaltak teljesítése érdekében végzett közös munka céljából – a rendőrségi objektumokba a szolgálati igazolványuk felmutatásával beléphetnek, és ott a fogadó személy rendelkezésre állása esetén tartózkodhatnak.

9. Az épületekben dolgozók hozzátartozója ezen a jogcímen, halaszthatatlan esetben, az érintett dolgozó közvetlen elöljárójának szóbeli engedélye alapján az épületekbe beléphet, és ott – az ügye rendezéséig – kísérővel tartózkodhat.

10. A feladatkörében eljáró ügyész az épületekbe – bármely időpontban – az ügyészi igazolványa felmutatásával beléphet, és ott kísérés nélkül tartózkodhat.

11. A feladatkörében eljáró bíró az épületekbe a bírói igazolványa felmutatásával beléphet, és ott kísérővel az eljárási cselekmény befejezéséig tartózkodhat.

12. A feladatkörében eljáró ügyvéd a rendőri szervek elhelyezésére szolgáló épületekbe bármely időpontban az ügyvédi igazolványa felmutatásával, illetve belépési céljának megjelölésével beléphet, és ott a folyamatban lévő, általa képviselt üggyel kapcsolatos tevékenység végzése céljából kísérővel tartózkodhat.

13. A sajtó munkatársai az újságírói és/vagy szerkesztőségi igazolvány felmutatásával, csak a fogadó szerv vezetőjének engedélyével léphetnek be az épületekbe. Az épületen belüli kíséréséről a fogadó szerv vezetője köteles gondoskodni. A sajtó részére szervezett vagy nyilvános eseményekre érkező újságírók és forgatócsoportok belépése a rendező szerv vezetője által kijelölt személy (sajtóreferens) jelenlétében történhet.

14. Ha az épületekben tartandó rendezvényre be- és kilépésre jogosító igazolvánnyal nem rendelkező személy érkezik, a be- és kiléptetésről, valamint az épületen belüli kíséréséről a szervező gondoskodik az objektum-parancsnok előzetes értesítése mellett.

15. Hivatalos külföldi delegációk tagjai az épületekbe kísérőik vezetésével léphetnek be.

16. Az épületekben külső szervek által történő karbantartási, javítási és egyéb munkát végzők beléptetését, mozgását, valamint a munkavégzés idején alkalmazandó biztonsági intézkedéseket – a munkát megrendelő szerv által végzett előzetes ellenőrzést követően – az objektumparancsnok határozza meg.

17. Az előző pontokban (3., 5-16. pontok) meghatározott személyi körhöz nem tartozó személy, olyan ügyben, amelyben érintett vagy képviselőként jár el, az eljáró szerv ügyfélfogadási, hivatali helyiségébe – az ügyfélfogadási idő, illetve a hivatali munkaidő alatt – a jogcím megjelölésével léphetnek be. Részükre egyedi azonosítóval ellátott eszközt vagy beléptető igazolványt kell átadni, illetőleg e személyeket a szerv vezetőjének engedélyével a megjelölt helyiségbe kell kísérni vagy útbaigazítani. Kilépéskor a beléptetéskor használt eszközt vagy igazolványt az objektumőrnek át kell vennie. Az objektumőr a beléptető igazolványok sértetlenségét kézbe véve, szemrevételezéssel ellenőrizheti.

17/A. Az érdek-képviseleti szervek 6. pontban meghatározott személyi körbe nem tartozó tisztségviselőjét e minőségében az érdekképviseleti szerv helyiségeinek időkorlátozás nélküli igénybevétele céljából – a jogcím megjelölésével és az érintett szakszervezet által kiadott, személyazonosításra alkalmas, arcképmással ellátott igazolványának bemutatását követően – az objektumőr belépteti. A belépés alkalmával az objektumőr egyedi azonosítóval ellátott eszközt vagy beléptető igazolványt ad át, amit a kiléptetéskor vissza kell kérni.

17/B. Az előző pontban meghatározott személyi kör a munkaidőn túli, illetve munkaszüneti vagy heti pihenőnapon történő benntartózkodásának rendjét az objektumparancsnokok – a helyi sajátosságok figyelembevételével, a jogszabályban rögzített szakszervezeti jogosultságok gyakorlásának korlátozása nélkül – szabályozzák.

18. A Rendőrség épületeibe a vak és gyengén látó személy kíséretét ellátó vakvezető kutya külön ellenőrzés nélkül abban az esetben léphet be, amennyiben a kutya kiképzését igazoló jelzés rajta jól látható. Ezen kívül a rendőrségi objektumokban csak nyilvántartásba vett szolgálati állatok tartózkodhatnak.

19. Amennyiben a be- vagy kilépni szándékozó személy az utasításban, illetve az ennek végrehajtására kiadott belső normákban meghatározott, a be- és kilépéshez szükséges feltételeknek nem tesz eleget, az objektumőr vagy az ügyeletes (továbbiakban: objektumőr) köteles az előírások betartására felszólítani, valamint annak teljesítéséig a be- vagy kilépés lehetővé tételét megtagadni.

20. A szerv vezetője egyes, különleges célokat szolgáló épület-, illetve területrészre (lőszerraktár, fegyverszoba, bűnjelkamra, nyilvántartó helyiségek, hírközpont, számítógép központ, biztonsági berendezések jelzőközpontjai, kihallgató helyiségek – ha ott kihallgatás folyik – ügyeleti helyiségek, titkos ügykezelés helyiségei stb.) történő belépést a 3. pont a)-e) alpontjaiban, illetve az 5. pont a)-l) alpontjaiban és a 6-7. pontokban felsoroltak részére előzetes írásbeli kérelemre – a tartózkodási feltételek részletes meghatározásával – egyedi belépési engedély kibocsátása útján teszi lehetővé. Ez a rendelkezés nem vonatkozik az adott épület-, illetve területrészen szolgálatot teljesítők, illetve a szolgálati feladatuk (pl. ellenőrzés, kísérés, ügyintézés) ellátásához egyébként belépésre jogosultak körére.

21. Az objektumparancsnokok az épületekben való tartózkodás rendjét oly módon kötelesek szabályozni, hogy a 14. pontban meghatározott, valamint az épületekben való tartózkodásra kizárólag kísérővel jogosult személyek csupán a tartózkodás céljának megfelelő helyiségekbe, épület- és területrészekre juthassanak be.

22. Azokat a helyiségeket, ahol nem tartózkodnak, zárva kell tartani (pl. irodahelyiségek, pince, padlás, kazánház). A helyiségek kulcsainak őrzését, tárolásának módját a helyi adottságoknak megfelelően az objektumparancsnokok szabályozzák.

Csomag, tárgy be- és kivitele

23. A személyi használatú, valamint a szolgálati tevékenység végzéséhez szükséges tárgyakon kívül egyéb tárgyat, illetőleg csomagot be- és kiléptetéskor az objektumőri szolgálatnak be kell mutatni, aki azt ellenőrizni köteles. Ez alól kivételt képeznek az Állami Futárszolgálat, valamint az ügyintézők útján továbbított hivatalos küldemények.

24. A Rendőrség tulajdonában levő, leltárkészlet részét képező, kis és nagy értékű tárgyi eszközök és készletek épületekbe történő be-, illetve onnan való kivitele kizárólag megfelelően kitöltött, érvényes engedéllyel történhet. A be- és kivitel további rendjét az objektumparancsnokok – a helyi sajátosságoknak, illetve a 30. pontban foglaltaknak megfelelően – saját hatáskörben szabályozzák.

25. A gépjárművek objektumokba történő behajtásának és várakozásának rendjét az objektumparancsnokok – a helyi sajátosságoknak megfelelően – saját hatáskörükben szabályozzák. Az Állami Futárszolgálat gépkocsijaival – az érvényes futárigazolvány felmutatása mellett – valamennyi objektumba be lehet hajtani.

Az objektumparancsnokok kijelölése, szakirányítás

26. A Rendőrségi Igazgatási Központ (a továbbiakban: RIK) objektumparancsnoka az ORFK rendészeti főigazgatója, azonban a RIK be- és kiléptetésének rendjét az ORFK vezetője határozza meg. A Nemzeti Nyomozó Iroda vonatkozásában az ORFK bűnügyi főigazgató, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság és a Készenléti Rendőrség vonatkozásában az ORFK rendészeti főigazgató, az ORFK Gazdasági Ellátó Igazgatóság vonatkozásában az ORFK gazdasági főigazgató, a Köztársasági Őrezred vonatkozásában a Köztársasági Őrezred parancsnoka, az Oktatási Igazgatóság vonatkozásában az ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője, és az ORFK Hivatal Elemző-Értékelő Stratégiai Tervező Főosztály vonatkozásában az ORFK Hivatal vezetője írásban jelöli ki az objektumok parancsnokait.

27. A területi és helyi szervek vezetői az objektumparancsnokokat írásban bízzák meg, akik kötelesek biztosítani a be- és kiléptetés szabályainak betartását, valamint a belső rend és biztonság fenntartását.

28. Az utasításban meghatározott feladatok végrehajtásának szakirányítását és ellenőrzését valamennyi érintett szerv vonatkozásában az ORFK rendészeti főigazgatója látja el.

III. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

29. A rendőrségi épületek tervezése, átépítése, illetve felújítása során minden esetben vizsgálni kell, hogy az adott épület a belső rend és biztonság követelményeinek mennyiben felel meg. Az ezzel kapcsolatos véleményezés érdekében az elkészített terveket a végleges kivitelezés előtt az ORFK Gazdasági Főigazgatóság Információtechnológiai Főosztályának kell megküldeni, ahol a szakmai koordinációt is le kell folytatni.

30. Az objektumparancsnokok gondoskodnak arról, hogy az utasításban foglalt elvek alapján – a helyi sajátosságokra tekintettel – az épületvédelmi tervek, őrutasítások, valamint a be- és kiléptetésre vonatkozó szabályok (pl. a kulcsdobozok kezelése, a személyes szabadságukban korlátozottak kísérése) az utasítás hatályba lépésétől számított 60 napon belül átdolgozásra, illetve kidolgozásra kerüljenek. Ennek során – összhangban a biztonsági előírásokkal – az adott szerv jellegének, feladatainak, elhelyezési körülményeinek figyelembevételével kell a konkrét szabályokat meghatározni. Azokban az objektumokban, ahol más szervek, szolgálatok is elhelyezést nyertek, az adott szerv vezetőjének (parancsnokának) tájékoztatásával kell a szabályokat meghatározni.

31. Az utasítás 3. pontjának a)-e) alpontjaiban, valamint az 5. pontjának a)-j) alpontjaiban meghatározott személyek belépéséről készített összefoglaló jelentést – az általuk kért bármilyen kivizsgálásról, egyéb anyagokról, a tett intézkedésekről – a látogatással érintett szerv vezetője (a RIK esetében a fogadó szerv vezetője) a szolgálati út betartásával, soron kívül terjeszti fel az ORFK rendészeti főigazgatójához, aki gondoskodik az IRM rendészeti szakállamtitkárához történő továbbításáról.

32. Az érintett vezetők kötelesek gondoskodni arról, hogy az utasításban foglaltakkal kapcsolatban az ügyeleti és objektumőri szolgálat megfelelő oktatásban részesüljön.

33. Az utasítás közzétételének hónapját követő hónap első napján lép hatályba, és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Magyar Köztársaság Rendőrsége épületeibe történő be- és kiléptetés szabályairól, a belső rend és biztonság fenntartásáról szóló 1/1996. (I. 12.) ORFK utasítás.

 

 

Komment

Közzétéve: 2008, Jogszabályok

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.