11/2010. (OT 7.) ORFK utasítás a Rendőrség szolgálati járműveinek és a rendőri szolgálati feladatok ellátásához használt, a rendőri szerv tulajdonában lévő, bérelt, lízingelt, valamint adományozott gépjárművek rendőri jellegének kialakításáról

 

 

11/2010. (OT 7.) ORFK utasítás

a Rendőrség szolgálati járműveinek és a rendőri szolgálati feladatok ellátásához használt, a rendőri szerv tulajdonában lévő, bérelt, lízingelt, valamint adományozott gépjárművek rendőri jellegének kialakításáról

Szám: 11/2010.

A Rendőrség stabil megkülönböztető jelzéssel ellátott szolgálati járműveinek nappali és éjszakai láthatósága érdekében szükséges a rendőrségi járművek új arculatának kialakítása, biztosítva ezzel is az állampolgárok számára szükséges rendőri jelenlét jobb érvényesítését. Ennek megvalósítása, továbbá a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló 12/2007. (III. 13.) IRM rendeletben foglaltak végrehajtása érdekében kiadom az alábbi

utasítást:

1. Az utasítás hatálya a szolgálati feladatok ellátására használt, a rendőrség általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerveinek (a továbbiakban: Rendőrség) tulajdonában lévő, illetve bérelt, lízingelt vagy adományozott közúti, vízi és légi szolgálati járműveire terjed ki.

2. A Rendőrség üzemeltetésébe újonnan rendszerbe kerülő rendőri jellegű szolgálati közúti- és terepjáró személygépjárműveken, valamint egyterű mikrobuszokon (autóbusz 1+16 személyig) az 1. számú mellékletben meghatározott műszaki leírást kell alkalmazni.

3. A 2. ponttól eltérő rendőri jellegű közúti szolgálati járműveken (pl. vízágyú, rabszállító, autóbusz, helyszínelő mikrobusz, csapatszállító tehergépjárművek, stb.) az 1. számú mellékletben feltüntetett kialakítás nem kötelező, elegendő felhelyezni:

a) rendőrségi pajzsot,

b) álló, cizellált, nagybetűs „RENDŐRSÉG” feliratot,

c) „Szolgálunk és Védünk” feliratot,

d) a 112-es hívószámot és szimbólumot (kék színű),

e) telefontanú matricát, és

f) fényvisszaverő csíkot.

4. A Rendőrség szolgálati járművein a 2. és 3. pontban meghatározottakon kívül nem lehet más feliratot vagy matricát elhelyezni. Kivétel képez a rendőri szerv címerével ellátott pajzs, amelynek magassága legfeljebb 160 mm, szélessége legfeljebb 110 mm lehet, és elhelyezése a két első és a csomagtér ajtó fehér felületén lehetséges. A kialakítás költsége a járművet üzemeltető szervet terheli.

5. A rendőri jellegű járőr-gépjárműre csak hatósági engedélyhez nem kötött stabil, rögzített üzemmódú megkülönböztető fényjelzést és hangjelzést adó készülék helyezhető el (kék-vörös fényhíd). A megkülönböztető hangjelzést adó készüléket a gépkocsi tetején (a fényhídba építve), vagy a motortérben (rejtve) kell elhelyezni.

6. A hatósági engedélyhez nem kötött stabil, rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművek csak fehér alapszínűek lehetnek. Az alapszíntől eltérő színű gépjárműre történő megkülönböztető jelzés felszerelését, valamint ezen utasítás bármely pontjától való eltérést az ORFK rendészeti főigazgatójának javaslatára az ORFK gazdasági főigazgatója engedélyezheti. A Köztársasági Őrezred vezetője az ORFK gazdasági főigazgatójához közvetlenül is fordulhat.

7. A rendőri jellegű közúti szolgálati járműveken a 3. pontban meghatározottak kialakítására az alábbi szabályok vonatkoznak:

a) a rendőrségi pajzsot 300×400 mm-es méretben, a motorháztető alsó szélétől 300 mm-re annak közepén, a rendőri szerv saját címerét 160×110 mm-es méretben, az első ajtók közepén, a „RENDŐRSÉG” felirat fölé kell elhelyezni;

b) a „RENDŐRSÉG” feliratot

ba) a motorháztetőn annak alsó szélétől 100 mm-re oldalirányban középen (2. számú melléklet „A” típus) kell elhelyezni,

bb) a jobb és bal oldali ajtón a zár alatt arányosan elosztva (2. számú melléklet „B” típus) kell elhelyezni,

bc) a hátsó szélvédő alsó részén középen belülről (2. számú melléklet „C” típus) kell elhelyezni;

c) a telefontanú matricát 160×160 mm-es méretben a gépjármű jobb és bal oldali hátsó ajtaján arányosan középen kell elhelyezni;

d) a telefon szimbólumot a 112-es számmal kék színű matricából a gépjármű jobb és bal oldali első ajtaján vagy doblemezén kell elhelyezni;

e) a „Szolgálunk és Védünk” feliratot (kék színű), nemzeti színű hullámmal kiegészítve kell elhelyezni;

f) a fényvisszaverő csíkot (2. számú melléklet d) pont) a jármű oldalán az oldalajtók üveg alatti részén a jármű teljes hosszában végigvezetve, a gépjármű hátsó részén a hátsó szélvédő alatt, a jármű teljes szélességében, vagy a csomagtartó tető (hátsó ajtó) élére 150 mm-ként szaggatottan kell elhelyezni.

8. A 7. pont c) alpontjában meghatározott matrica:

a) színe kék alapon fehér,

b) feliratának („Rendőrség Bűnmegelőzési Szolgálata”; „Telefontanú”) UV álló kivitelben kell elkészülnie, alatta zöld alapon fehér telefonszámmal („06-80-555-111”).

9. A 7. pont e) alpontjában meghatározott feliratot a járművek két oldalán a hátsó lámpa felől 35 mm-re (+5 mm) kiindulva a jármű eleje felé kell felragasztani. Függőleges pozícionálásának a hátsó keréknyílás teteje és a karosszéria felső festett éle közötti terület közepén kell lennie. A csomagtartón (jármű hátulján) történő elhelyezés esetén a feliratnak a jármű hossztengelyétől jobbra kell lennie.

10. A szolgálati motorkerékpárok rendőri jellegű kialakításának szabályait a 3. számú melléklet tartalmazza.

11. A vízi járművek rendőri jellegét a Hajózási Szabályzatban előírt jelzéseken és felszereléseken kívül az alábbiak szerint kell kialakítani:

a) a vízi járműveknél a hajótestnek fehér színűnek kell lennie,

b) a felépítmény két oldalát a 2. számú mellékletben meghatározott „B” típusú „RENDŐRSÉG” felirattal kell ellátni,

c) a hajótest két oldalán, annak hátsó részén „POLICE” felirat helyezhető el.

12. A légi járművek (helikopterek) rendőri jellegét a légi forgalomban részt vevő járművek szabványos jelzésein kívül az alábbiak szerint kell kialakítani:

a) a légi járművek alapszínének kéknek kell lennie, az oldalán végigfutó fehér csíkkal,

b) a légi jármű két oldalát és alját a 2. számú mellékletben meghatározott „C” típusú „RENDŐRSÉG” felirattal kell ellátni.

13. Ezen utasítás hatálybalépését megelőzően rendszerbe állított járművek tekintetében a 2. és 3. pontban előírt műszaki specifikációknak nem kell megfelelni, illetve a jármű alapszíne a fehértől eltérő is lehet.

14. A jelen utasításban meghatározottakkal kapcsolatos költségek a járművet beszerző, bérlő, más tulajdonában lévő gépkocsi esetén az azt használó rendőri szervet terheli.

15. Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Rendőrség szolgálati járműveinek és a rendőri szolgálati feladatok ellátásához használt saját tulajdonú személygépkocsik rendőri jellegű kialakításáról szóló 30/1996. (X. 15.) ORFK intézkedés.

1. számú melléklet a 11/2010. (OT 7.) ORFK utasításhoz

A RENDŐRI JELZETEK MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI

Általános minőségi követelmények meghatározása

1. Minden járműtípusnál a rendőrségi feliratok, matricák, jelzések és megkülönböztető (dekorációs és láthatóságot növelő) elemek fóliázással kerülnek felvitelre. A kék színű anyagok színkódja Pantone 294 C. A rendőrségi pajzs, a telefontanú matrica, a „Szolgálunk és Védünk” matrica és a „RENDŐRSÉG” feliratok kivételével valamennyi fólia és felirat mikroprizmás, fényvisszaverő tulajdonságú. Minden felirat betűtípusa „HELVETICA”.

2. Amennyiben a mikroprizmás fényvisszaverő fólia egyrétegű, annak vastagsága nem haladhatja meg a 0,2 mm-t. Amennyiben a fólia többrétegű, akkor a minden egyes fóliaelem széleit – annak érdekében, hogy a rétegek közé szennyeződés ne tudjon bejutni, illetve a gépi mosó berendezés a széleket ne tudja feltépni – hegesztéssel szigetelni kell.

3. A fényvisszaverő sávok, csíkok hegyesszögben végződő sarkai enyhén lekerekíthetőek.

4. Az egységes vizuális megjelenés érdekében a különböző színű fóliák (piros, kék, sárga) között a színektől eltekintve más eltérés nem lehet.

5. A kék sávban lévő feliratoknál a lehető legnagyobb betűméret elérésére kell törekedni.

6. A feliratokra, fóliasávokra és szimbólumokra vonatkozó méret-meghatározások csak irányadó jellegűek, a kialakítás során az esztétikus és egységes megjelenést egyaránt szem előtt kell tartani, ezért a méreteket szükség esetén az adott gépkocsihoz kell igazítani.

7. A rendőri jelleg kialakításában mintaként szolgáló, az ORFK által átadott vagy jóváhagyott gépjárműtípusok: Skoda Octavia Tour, Ford Focus, Nissan Pathfinder, Nissan Patrol, Ford Ranger, Renault Trafic, Opel Vivaro, Ford Transit, Iveco Daily, Mercedes-Benz Sprinter, VW T5.

A motorháztetőn elhelyezésre kerülő jelzetek

1. Rendőrségi pajzs: mérete 300×400 mm, színe Pantone 294 C, a pajzs és a kék sávok színe megegyezik. Elhelyezése: a pajzs hossztengelye egybe esik a motorháztető hossztengelyével, legalsó pontja a motorháztetőre ragasztott kék csíktól 90 mm (5 mm) távolságra van.

2. Kék színű fényvisszaverő sáv: szélessége 350 mm. Felső oldala egyenes, az alsó oldala lefedi a motorháztető mellső (festett) felületét. A motorháztető mellső részének fedetlenül hagyása csak olyan szélességben engedélyezett, amelynek a lefedését a kék fólia nyúlása, gyűrődésmentes deformációja már nem tesz lehetővé.

3. Fehér színű, nem fényvisszaverő „RENDŐRSÉG” felirat: úgy kell elhelyezni, hogy a felirat az ékezetekkel együtt a kék sáv felső széleitől 30 mm-rel ((5 mm) lejjebb legyen, és törekedni kell arra, hogy a kék sáv vízszintes felezőtengelye felezze a betűmagasságokat (ez egyben meghatározza a betűméretet is). A felirat hosszát a motorháztető képzeletbeli hossztengelye felezi. Amennyiben a felirat és a címerpajzs a jármű kialakítása miatt a motorháztetőn nem helyezhetőek el megadott méretekben, úgy azokat arányosan kicsinyíteni kell.

A jármű oldalain elhelyezésre kerülő jelzetek

1. Kék színű fényvisszaverő sáv: az ajtóra matricázott kék sávot úgy kell kialakítani, hogy az első ajtó alsó sarkából az ajtó aljának egyenesével 45 fokos szöget zárjon be, és a jármű hátsó része felé dőljön. Amennyiben a karosszéria oldalelemein dekorációs vagy ütközéscsökkentő csík van, akkor ezt a csíkot nem kell lefóliázni. Amennyiben az ajtónyitó fészkei süllyesztettek, úgy a süllyesztett részeket nem kell lefedni fóliával. A jármű „A” oszlopán és „C” oszlopán a látványtervben szereplő módon kell a sávot elhelyezni. A sávnak az ajtók matricázandó felületén a teljes fényezett felületet lehetőség szerint fednie kell, eltérés az ajtók széleitől legfeljebb 3 mm lehet.

2. Fehér színű, nem fényvisszaverő „RENDŐRSÉG” felirat: a jármű oldalára felragasztott kék sávban kell elhelyezni. A felirat egyik betűjét sem oszthatja ketté az ajtó éle. Az első és az utolsó betű a kék sáv szélét 15 mm-nél (5 mm) jobban nem közelítheti meg. A betűk magasságát úgy kell kialakítani, hogy a felirat arányos, vízszintes irányú elhelyezése mellett a felirat széle és az ajtót védő gumiszegély, vagy a felirat széle és ajtó középvonala, valamint az első ajtó kilincsének mélyedése között legalább 30-30 mm (5 mm) távolság legyen.

3. Kék színű „Szolgálunk és Védünk” felirat, nemzeti színű hullámmal kiegészítve: a járművek két oldalán úgy kell elhelyezni, hogy a hátsó lámpától 35mm-re (5 mm) kiindulva a jármű eleje felé legyen felragasztva, valamint a hátsó keréknyílás teteje és a karosszéria felső festett éle közötti terület közepén helyezkedjen el.

4. A döntött irányú sárga, és piros fényvisszaverő csíkok: a jármű két oldalán (a kék sáv kivételével), valamint a jármű hátsó részén a látványtervben látható paralelogramma kivitelben kell kialakítani. A csíkok szélessége legalább 50 mm, legfeljebb 55 mm. A felhelyezett csíkok közötti távolság megegyezik a csíkok szélességével. A csíksor felső éleinek vonala követi a jármű vonalvezetését, a csíksor alja egyenes vonalú. Felső szélük az ablak üvegének tömítőkerete megtámasztására szolgáló fém ajtólemez peremétől, a peremet nem fedve indul lefelé. A csíkkal fedett sáv szélessége legalább 180 mm, legfeljebb 190 mm, amely arányosan csökken azokon a helyeken, ahol a jármű oldalkarosszéria vonalvezetése, esztétikai kivitele ezt szükségessé teszi.

5. A 112-es hívószám és szimbólum (kék színű): a hívószámot a gépjármú bal- és jobb első sárvédőjén a kerékdob és a motorháztető által bezárt terület meghosszabbításában, az oldalsó irányjelzők elé, azok középvonalában kell elhelyezni.

6. Telefontanú matrica: kék alapon, UV álló kivitelben a gépjármű jobb és bal oldali hátsó ajtaján kell elhelyezni, 160×160 mm-es méretben.

A jármű hátulján elhelyezett jelzetek

1. Fehér színű „RENDŐRSÉG” felirat: a jármű hátsó ajtaján felhelyezett kék sávban a gépkocsi hossztengelyétől balra kell elhelyezni. A kék sáv vízszintes hossztengelye felezi a betűmagasságot. Mérete akkora, hogy a kék sáv alsó és felső széleitől a betűk 20 mm-re (±5 mm) legyenek.

2. Fehér színű „Szolgálunk és Védünk” felirat, nemzeti színű hullámmal kiegészítve: a jármű hátsó ajtaján felhelyezett kék sávban, a gépkocsi hossztengelyétől jobbra kell elhelyezni.

3. A hátsó ajtón felhelyezett kék sáv: magassága legalább 120 mm, hosszúsága a hátsó ajtó szélességével azonos. Közvetlenül a hátsó ajtó ablaküvegének tömítőkerete megtámasztására szolgáló fém ajtólemez peremétől, a peremet nem fedve kell lehelyezni. Amennyiben a fólia felülete alatt bármilyen gyári felirat van, és az roncsolódás nélkül leszerelhető, azt el kell távolítani a fóliázás előtt. Kivételt képeznek a jármű függőleges felezősíkja mentén található márkajelzések. Amennyiben a rendszámtábla-fészek beleér a kék sávba, úgy a kék sáv szélessége ezen a helyen csökkenthető oly módon, hogy a kék sáv alsó íve kövesse a rendszámtábla fészek ívét.

2. számú melléklet a 11/2010. (OT 7.) ORFK utasításhoz

A rendőri jellegű szolgálati járműveken elhelyezett öntapadós fóliából készült felirat és fényvisszaverő csík mérete és színe

a) „A” típusú „RENDŐRSÉG” felirat

 színe:  kék
 magassága:  100 mm
 hosszúsága:  900 mm
 betűvastagság:  20 mm

b) „B” típusú „RENDŐRSÉG” felirat:

 színe:  kék
 magassága:  130 mm
 hosszúsága:  1300 mm
 betűvastagság:  25 mm

c) „C” típusú „RENDŐRSÉG” felirat:

 színe:  fehér
 magassága:  100 mm
 hosszúsága:  900 mm
 betűvastagság:  20 mm

e) fényvisszaverő csík:

 színe:  fehér
 szélessége:  50 mm
 hosszúsága:  150 mm.

3. számú melléklet a 11/2010. (OT 7.) ORFK utasításhoz

A rendőrségi szolgálati motorkerékpárok rendőri jellegű kialakítása

A motorkerékpárok kialakításánál is be kell tartani az 1. számú mellékletben meghatározott általános minőségi követelményeket.

a) a motor szélterelő plexijén a „RENDŐRSÉG” felirat:

 színe:  fehér
 magassága:  35 mm
 hosszúsága:  220 mm
 betűvastagság:  7 mm

A felirat a kék mikroprizmás fóliasávon kell elhelyezni, a sáv hosszúsága és magassága a felirathoz igazodjon, lehetőleg 5 mm-el hosszabb, illetve szélesebb legyen.

b) a motor oldalán és hátulján a „RENDŐRSÉG” felirat:

 színe:  fehér
 magassága:  40 mm
 hosszúsága:  250 mm
 betűvastagság:  7 mm
 rendőri szerv saját címere:  160×110 mm (motor oldalán, oldaldobozon)

A felirat a kék mikroprizmás fóliasávon kell elhelyezni, a sáv hosszúsága és magassága a felirathoz igazodjon, lehetőleg 5 mm-el hosszabb, illetve szélesebb legyen.

 

 

Komment

Közzétéve: 2010

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.