18/2010. (OT 9.) ORFK utasítás a rendőrségi fogdák, az őrzött szállások és a határrendészeti kirendeltségek előállító helyiségeinek AIDS ellen védő egységfelszereléssel történő ellátásáról

 

18/2010. (OT 9.) ORFK utasítás

a rendőrségi fogdák, az őrzött szállások és a határrendészeti kirendeltségek előállító helyiségeinek AIDS ellen védő egységfelszereléssel történő ellátásáról

Szám: 18/2010.

Az AIDS elleni védekezés, a megelőzés, valamint a fertőzésveszély elhárítása céljából szükséges egészségügyi egységfelszereléssel történő ellátásra vonatkozóan kiadom az alábbi

utasítást:

I. Általános rendelkezések

1. Az utasítás hatálya a rendőrségi fogdákat, őrzött szállásokat és a határrendészeti kirendeltségek előállító helyiségeit fenntartó szervekre (a továbbiakban: fenntartó szervek) terjed ki.

II. Részletes rendelkezések

2. Az egyéni védőeszközként használt egységfelszerelés megnevezése: egészségügyi (AIDS elleni) egységfelszerelés (a továbbiakban: egységfelszerelés). Az egységfelszerelés simítózárral ellátott műanyag tasak, amelynek tartalma a következő:

a) 1 db PORFLEX-2 arcvédő;

b) 1 db PVC laborkötény (freccsenő vér esetén);

c) 2 pár LATEX vizsgáló- és 1 pár háztartási gumikesztyű;

d) 2 db cipővédő huzat (nagymennyiségű vér esetén);

e) 1 db szájból szájba lélegeztető, egyszer használatos (AMBU) maszk az újraélesztéshez.

3. A rendőrségi fogdák esetében az egységfelszerelésből

a) az I. kategóriájú fogdában négy darabot;

b) a II. kategóriájú fogdában három darabot;

c) a III. kategóriájú fogdában két darabot

kell tartani.

4. Az őrzött szállásokon az egységfelszerelésből legalább három darabot kell tartani.

5. A határrendészeti kirendeltségek előállító helyiségeiben az egységfelszerelésből három darabot kell rendszeresíteni.

6. Az egységfelszerelések beszerzését a fenntartó szervek saját költségvetésük terhére kötelesek biztosítani. Az egységdoboz egyes elemeinek pótlását a területileg illetékes egészségügyi szolgálatok útján kell biztosítani.

7. Az egységfelszerelést és a védőeszközökhöz tartozó tájékoztatót könnyen hozzáférhető helyen kell elhelyezni. Az egységfelszerelés átadás-átvétel tárgyát képezi a szolgálat váltásakor, amelynek keretében az egységfelszerelés tartalmát minőségi megfelelőség szempontjából ellenőrizni kell.

8. A felhasznált eszközöket egészségre ártalmas veszélyes hulladékként kell kezelni. A megsemmisítésről – a területileg illetékes Gazdasági Ellátó Igazgatóság bevonásával – a felhasználó szerv köteles gondoskodni, majd a keletkezett hiányt haladéktalanul pótolni szükséges.

9. Az utánpótlásnál csak EK-megfelelőségi nyilatkozattal vagy EK-típustanúsítvánnyal és magyar nyelvű tájékoztatóval ellátott egyéni védőeszköz szerezhető be.

10. A szolgálatellátás alapfeltétele az egységfelszerelés alkalmazásának jártassági szinten való elsajátítása. Az állomány részére az egységfelszerelés alkalmazásának oktatását a területileg illetékes egészségügyi osztály végzi, a végrehajtásáról készített összefoglaló jelentést az ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi és Pszichológiai Osztályához az év végi egészségügyi jelentés mellékleteként kell felterjeszteni.

III. Záró rendelkezések

11. Ezen utasítás a közzététele napján lép hatályba, amellyel egyidejűleg hatályát veszti a rendőrségi fogdák AIDS ellen védő egységfelszereléssel való ellátásáról szóló 20/1996. (XII. 10.) ORFK GIF-ORFK HV együttes intézkedés.

10. A Rendőrség Fogdaszolgálati Szabályzatának kiadásáról szóló 19/1996. (VIII.23.) ORFK utasítás 71. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az AIDS elleni védekezés, a megelőzés és a fertőzésveszély elhárítása érdekében szükséges egészségügyi egységfelszereléssel kapcsolatos részletszabályokat a rendőrségi fogdák, az őrzött szállások és a határrendészeti kirendeltségek előállító helyiségeinek AIDS ellen védő egységfelszereléssel történő ellátásáról szóló ORFK utasítás határozza meg.”

11. A Rendőrség őrzött szállásainak szabályzatáról szóló 43/2008. (OT 25.) ORFK utasítás [a továbbiakban: 43/2008. (OT 25.) ORFK utasítás] 127. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az AIDS elleni védekezés, a megelőzés és a fertőzésveszély elhárítása érdekében szükséges egészségügyi egységfelszereléssel kapcsolatos részletszabályokat a rendőrségi fogdák, az őrzött szállások és a határrendészeti kirendeltségek előállító helyiségeinek AIDS ellen védő egységfelszereléssel történő ellátásáról szóló ORFK utasítás határozza meg.”

12. Ezen utasítás hatályba lépésével egyidejűleg a 43/2008. (OT 25.) ORFK utasítás 128. pontja hatályát veszti.

 

 

Komment

Közzétéve: 2010

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.