37/2009. (OT 22.) ORFK utasítás a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható ideiglenes megelőző távoltartás rendőrségi feladatainak végrehajtásáról

37/2009. (OT 22.) ORFK utasítás

a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható ideiglenes megelőző távoltartás rendőrségi feladatainak végrehajtásáról

Szám: 37/2009.

A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvényben (a továbbiakban: Hketv.) meghatározott rendőrségi feladatok egységes végrehajtása, valamint az ideiglenes megelőző távoltartás elrendelése esetén követendő eljárás meghatározására kiadom az alábbi

utasítást:

Bevezető rendelkezések

1. Az utasítás hatálya kiterjed az Országos Rendőr-főkapitányságra (a továbbiakban: ORFK), a Készenléti Rendőrségre, valamint a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságokra (a továbbiakban együtt: területi szervek), a rendőrkapitányságokra és határrendészeti kirendeltségekre (a továbbiakban együtt: helyi szerv), illetve ezek hivatásos állományú tagjaira.

2. Ezen utasítás alkalmazásában mentor a területi szerv azon hivatásos állományú tagja,

a) aki részt vett az ORFK által szervezett központi oktatáson, valamint

b) akit a területi szerv vezetője a feladat ellátására kijelölt, és az ORFK által rendelkezésre bocsátott oktatóanyagból felkészítésben részesült.

3. A Rendőrség az ideiglenes megelőző távoltartás elrendelése során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezései alapján köteles eljárni a Hketv.-ben foglalt eltérésekkel. A feladatok végrehajtását olyan módon kell megszervezni, hogy az ne keletkeztessen többletköltséget az eljáró szervnél.

Az intézkedő rendőr feladatai

4. A helyszínre kiérkező, a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben meghatározott rendőri intézkedések megtételére jogosult rendőr (a továbbiakban: intézkedő rendőr) köteles tisztázni, hogy

a) a rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan lehet-e következtetni a hozzátartozók közötti erőszak elkövetésére,

b) indokolt-e további, így különösen szabálysértési vagy büntetőeljárás megindítása.

5. Amennyiben a megállapított tényállásból – így különösen a bántalmazó és a bántalmazott által előadott tényekből, magatartásukból és egymáshoz való viszonyukból, illetve a hozzátartozók közötti erőszak helyszínéből, a hozzátartozók közötti erőszakra utaló jelekből – a hozzátartozók közötti erőszak megvalósulására megalapozottan lehet következtetni, és a bántalmazó előállításának nincs helye, úgy az intézkedő rendőr köteles az illetékes rendőrkapitányság ügyeleti szolgálatát értesíteni.

6. Az intézkedő rendőr értesítése alapján az ügyeleti szolgálat köteles a további intézkedések megtétele érdekében a rendőrkapitányság vezetője által ügyrendben kijelölt, a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható ideiglenes megelőző távoltartásról szóló határozat kiadmányozására jogosult személy (a továbbiakban: kiadmányozásra jogosult rendőr) helyszínre irányításáról gondoskodni.

7. Az intézkedő rendőr a kiadmányozásra jogosult rendőr megérkezéséig a hozzátartozók közötti erőszak helyszínét nem hagyhatja el.

8. Ha az intézkedő rendőr szerint a megállapított tényállásból nem következik a hozzátartozók közötti erőszak megvalósulása, és emiatt a helyszínre nem kér kiadmányozásra jogosult rendőrt, az ezt megalapozó körülményt, tényeket köteles jelentésében részletesen kifejteni.

9. Az intézkedő rendőr az utasítás 6. és 8. pontjában meghatározott esetekben az intézkedéseiről jelentést készít, amelyet a szolgálat befejezését követően a szolgálati elöljárójának köteles átadni. A rendőri jelentés tartalmazza különösen:

a) az intézkedés alapjául szolgáló esemény részletes leírását,

b) a foganatosított rendőri intézkedések rövid leírását,

10. Az intézkedő rendőr a Hketv. 2. § (2) bekezdésében foglalt jelzési kötelezettségének a szolgálati elöljárója útján tesz eleget.

A területi szerv vezetőjének feladatai

11. A területi szerv vezetője köteles

a) meghatározni a Hketv.-ből a Rendőrségre háruló feladatok ellátásának folyamatosságát biztosító mentorok számát,

b) meghatározni a mentor helyettesítésének rendjét, a mentor akadályoztatása (így például betegállomány, vezénylés, szolgálati viszony megszűnése) esetén gondoskodni pótlásáról,

c) a mentorok útján gondoskodni a bűnügyi, közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, igazgatásrendészeti, valamint határrendészeti szolgálati ág (a továbbiakban együtt: érintett szolgálati ágak) hivatásos személyi állományának alapszintű oktatásáról.

12. A megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság vezetője az illetékességi területén működő helyi szerv vezetőjének megkeresésére köteles – a rendelkezésre álló keretek között – megvizsgálni a távoltartásról szóló határozat helyszínen történő meghozatalát, illetve az eljárás lefolytatását elősegítő feltételek (így például laptop, jegyzőkönyv- és határozatminta elektronikusan, illetve papíralapon, nyomtató) biztosításának lehetőségét, és ehhez mérten támogatást nyújtani.

A mentorok feladatai

13. A mentor köteles

a) az ORFK által szervezett központi továbbképzéseken részt venni,

b) gondoskodni a területi szerv vezetője által meghatározott számú mentor képzéséről,

c) szervezni és lebonyolítani a területi szerv illetékességi területén működő helyi szervek érintett szolgálati ágai hivatásos személyi állományának oktatását olyan módon, hogy az állomány a Hketv.-ből a Rendőrségre háruló feladatok ellátására alkalmas legyen,

d) gondoskodni szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal – minden év február 20-ig – az érintett szolgálati ágak hivatásos személyi állományának szintentartó képzéséről,

e) megszervezni és lebonyolítani az új felszerelők oktatását,

14. A megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság állományába tartozó mentor köteles gondoskodni a helyi szerv vezetője által kijelölt, kiadmányozásra jogosult rendőr képzéséről.

A helyi szerv vezetőjének feladatai

15. A helyi szerv vezetője a Hketv.-ben foglalt, a Rendőrségre háruló feladatok ellátása érdekében köteles intézkedni

a) az érintett szolgálai ágak hivatásos személyi állománya szükséges mértékű oktatásának biztosítására, ennek dokumentációjára,

b) a helyi sajátosságoknak megfelelő, szükséges számú, lehetőség szerint közrendvédelmi szakterületen szolgálatot teljesítő tiszti, illetve kivételesen, amennyiben szolgálatszervezéssel nem oldható meg, úgy – a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság vezetőjének egyetértésével – legalább 5 éves közrendvédelmi vagy bűnügyi szakterületen szerezett szakmai gyakorlattal rendelkező, zászlósi állománycsoportba tartozó, a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható ideiglenes megelőző távoltartásról szóló határozat (a továbbiakban: távoltartásról szóló határozat) kiadmányozására jogosult rendőr ügyrendben történő kijelölésére, távolléte vagy akadályoztatása esetén soron kívüli pótlására,

c) a rendelkezésére álló keretek között a távoltartásról szóló határozat helyszínen történő meghozatalát, illetve az eljárás lefolytatását elősegítő feltételek (így például laptop, jegyzőkönyv- és határozatminta elektronikusan, illetve papíralapon, nyomtató) biztosítására.

A kiadmányozásra jogosult rendőr

16. A kiadmányozásra jogosult rendőr köteles

a) a tényállás tisztázása érdekében – hivatalból vagy kérelemre – a Ket. alapján bizonyítási eljárást lefolytatni,

b) Hketv.-ben meghatározott esetben a helyszínen meghozni a távoltartásról szóló határozatot,

c) eleget tenni a Hketv. 5. § (6) bekezdése, illetve 11. §-a szerinti felvilágosítási kötelezettségének tájékoztató átadásával és szóbeli figyelemfelhívással,

d) részletes jelentést készíteni, amennyiben az ideiglenes megelőző távoltartás elrendelésére nem került sor,

A távoltartásról szóló határozat meghozatala, közlése

17. A kiadmányozásra jogosult rendőr a Hketv. alapján az ideiglenes megelőző távoltartást a Melléklet szerinti határozattal a helyszínen akkor rendeli el, ha az eset összes körülményéből a hozzátartozók közötti erőszak elkövetésére megalapozottan lehet következtetni, és a bántalmazó előállítása nem indokolt.

18. Helyszíni határozathozatal esetén a távoltartásról szóló határozatot a bántalmazottal és a bántalmazóval a helyszínen közölni kell, és részükre egy-egy példányát át kell adni. A kiadmányozásra jogosult rendőr a távoltartásról szóló határozat egy példányát a szolgálat befejezésekor elöljárójának átadja.

19. A távoltartásról szóló határozat a bántalmazó vagy a bántalmazott távollétében is meghozható, amennyiben a meghallgatásuk nélkül is megalapozottan lehet következtetni a hozzátartozók közötti erőszak elkövetésére.

20. Ha a bántalmazó vagy a bántalmazott a távoltartásról szóló határozat meghozatalakor a helyszínen nincs jelen, vagy onnan az eljárás alatt távozott, és rövid szöveges üzenet fogadására szolgáló elérhetősége, telefonszáma vagy elektronikus levélcíme rendelkezésre áll, úgy a kiadmányozásra jogosult rendőr rövid szöveges üzenetben, telefonon vagy elektronikus levélben tájékoztathatja az érintettet a döntéshozatal tényéről, és arról, hogy a távoltartásról szóló határozat három napon belül hol vehető át.

Záró és vegyes rendelkezések

21. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

22. Az ORFK Humánigazgatási Szolgálat – az ORFK rendészeti és bűnügyi főigazgatójával együttműködve – köteles intézkedni minden évben két alkalommal – február 10-ig, illetve november 10-ig – a mentorok továbbképzésének megszervezésére. A továbbképzés első alkalommal 2010. február 10. napjáig kerül megszervezésre.

23. A megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság vezetője köteles intézkedni a bántalmazó, illetve a bántalmazott irányába fennálló tájékoztatási kötelezettség teljesítésének elősegítése érdekében a Hketv. 5. § (6) bekezdésében, valamint 11. §-ában foglalt szervezetek, intézmények elérhetőségét tartalmazó tájékoztató

a) saját internetes honlapon történő közzététele és folyamatos aktualizálása iránt,

b) ORFK Hivatal Szóvivői Iroda részére történő felterjesztésére a Rendőrség internetes honlapján és intranet-hálózatán történő hozzáférés biztosítása érdekében.

24. A helyi szerv vezetője az ideiglenes megelőző távoltartás elrendelésével kapcsolatos szakmai tapasztalatokról minden év március 15-ig köteles – a 25. pont szerinti szempontrendszer alapján kidolgozott – jelentést felterjeszteni az illetékes megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatójának, aki az általa ugyanezen szempontok alapján elkészített összefoglaló jelentését minden év március 31. napjáig felterjeszti az ORFK rendészeti, valamint bűnügyi főigazgatója részére.

25. Az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztálya a felterjesztett összefoglaló jelentések alapján a Rendőrség internetes honlapján és intranet-hálózatán történő hozzáférhetővé tétel érdekében köteles – minden év május 1-jéig – esettanulmányt összeállítani, amelynek tartalmaznia kell:

a) az adott tárgyidőszakban a hozzátartozók közötti erőszakot megvalósító cselekmények áldozatainak, elkövetőinek számszerű alakulását, nemüket, kriminalisztikai jellemzőiket,

b) a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható ideiglenes megelőző távoltartás rendőrségi feladatai végrehajtásának tapasztalatait,

c) a Hketv. alapján működő együttműködési- és jelzőrendszer működésének tapasztalatait,

d) mellékletként példatárt.

26. Az ORFK Gazdasági Főigazgatósága köteles gondoskodni arról, hogy a Melléklet szerinti határozatminta a Robotzsaru integrált ügyviteli rendszer megfelelő moduljában az arra jogosult számára hozzáférhető legyen.

27-28.

Melléklet a 37/2009. (OT 22.) ORFK utasításhoz

Minta
a helyszínen meghozott ideiglenes megelőző távoltartó határozathoz1

Eljáró hatóság:

Ügyintéző:

Ügyszám:

Tárgy: Ideiglenes megelőző távoltartás elrendelése

Ügyfelek adatai:

Bántalmazott: ……………………………………………………………………………………………………………. név

Születési hely: …………………………. idő: ……………………. anyja neve: ………………………………………

Tartózkodási hely/szálláshely: …………………….. helység …………………. közterület házszám ……….

Bántalmazó: ………………………………………. név …………………………………………………………………….

Születési hely: …………………………. idő: ……………………. anyja neve: ………………………………………

Tartózkodási hely/szálláshely: …………………….. helység …………………. közterület házszám ……….

További ügyfelek:

Születési hely: …………………………. idő: ……………………. anyja neve: ………………………………………

Tartózkodási hely/szálláshely: …………………….. helység …………………. közterület házszám ……….

IDEIGLENES MEGELŐZŐ TÁVOLTARTÓ HATÁROZAT

A hozzátartozók közötti erőszakra vonatkozó

 a) hivatalból, a helyszíni intézkedés során észlelt tények
 b) a Bántalmazott bejelentése
c) ………………………………… név, ………………. helység ………… közterület ..házszám tartózkodási hely/szálláshely, mint a bántalmazott a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 685. § b) pontja szerinti közeli hozzátartozó (a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, a jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa), továbbá gondnok, gondnokolt, gyám, gyámolt bejelentése
 d) ……………………………………………. (név), mint a gyermekek védelméről, illetve a gyámügyigazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény / a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott ……………………………… munkakörben foglalkoztatott személynek a feladatai ellátása során tudomására jutott tények miatt tett bejelentése
 e) ………………………………………………. (név), mint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerint a gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó feladatokat ellátó egészségügyi szolgáltatást nyújtónak / személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatónak / közoktatási intézménynek a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében törvényben meghatározott feladatai ellátása során tudomására jutott tények miatt tett bejelentése alapján az alábbiakat rendelem el:
 1. Bántalmazó köteles a jelen határozat közlésétől számított 72 óra időtartamra a Bántalmazottól, és a Bántalmazottra tekintettel
a) …………………………………………………………………………….. név, ………………………………………………….. helység: ……………………… közterület ……………….. házszám: …………. alatti lakostól
b) …………………………………………………………………………….. név, ………………………………………………….. helység: ……………………… közterület ……………….. házszám: …………. alatti lakostól
c) …………………………………………………………………………….. név, ………………………………………………….. helység: ……………………… közterület ……………….. házszám: …………. alatti lakostól
d) …………………………………………………………………………….. név, ………………………………………………….. helység: ……………………… közterület ……………….. házszám: …………. alatti lakostól
magát távol tartani,
 2. Bántalmazó a jelen határozat közlésétől számított 72 óra időtartamra köteles tartózkodni az 1. pontban meghatározott személlyel/személyekkel történő közvetlen vagy közvetett kapcsolatba lépéstől.
 3. E határozat közlésétől számított 72 óra időtartamra Bántalmazónak a Bántalmazottal közös kiskorú
a) …………………………………………………………………………….. név, …………………………………………………… helység: ………………………… közterület …………….. házszám: ……………………..
b) …………………………………………………………………………….. név, …………………………………………………… helység: ………………………… közterület …………….. házszám: ……………………..
c) …………………………………………………………………………….. név, …………………………………………………… helység: ………………………… közterület …………….. házszám: ……………………..
d) …………………………………………………………………………….. név, …………………………………………………… helység: ………………………… közterület …………….. házszám: ……………………..
gyermek(ek) felett gyakorolt szülői felügyelet joga és a velük való kapcsolattartási joga szünetel.
 4. A Bántalmazott életvitelszerű tartózkodására szolgáló ingatlan címe:
…………………….. helység ………………………………… közterület …………….. házszám.
a) A Bántalmazó köteles az ingatlant haladéktalanul, a jelen határozat közlésétől számított 72 óra időtartamra elhagyni, az ingatlan elhagyása előtt a legszükségesebb személyes tárgyait jogosult magával vinni.
b) A Bántalmazó nem köteles az ingatlant elhagyni.

5. E határozat rendelkezései a Bántalmazó jogszabályban, vagy szerződésben meghatározott kötelezettség alapján fennálló tartási, valamint Bántalmazottal közösen használt ingatlan fenntartására vonatkozó fizetési kötelezettségeit nem érintik.

6. E határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, rendelkezései azonnal végrehajthatók.

A határozat felülvizsgálatát közigazgatási nemperes eljárásban a kézhezvételtől számított három napon belül lehet kérni a bántalmazott életvitelszerű tartózkodási helye szerinti helyi bíróságtól. A határozat bírói felülvizsgálatára irányuló eljárás az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 57. § (1) bekezdés r) pontja, illetve 33. § (2) bekezdés 33. pontja értelmében illetékmentes.

7. E határozatban előírt kötelezettségek megszegése a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 139/B. §-ában meghatározott szabálysértést valósít meg, amely elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

 Indokolás
 1. A megállapított tényállás: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 2. A megállapított tényállás alapjául elfogadott bizonyítékok: ………………………………………………………………………………………………….
 3. A bántalmazott hozzátartozói minőségének bizonyítására ……………………………………………………………………………………………………
 okiratot: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 nyilatkozatát ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 egyéb: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 fogadtam el.
 4. A bántalmazó cselekvőképességének bizonyítására
 okiratot: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 nyilatkozatát ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 egyéb: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 fogadtam el.
 5. A hozzátartozók közötti erőszak elkövetésére
 a) a bántalmazott által előadott tényekből ………………………………………………………………………………………………………………………………
 b) a bántalmazó által előadott tényekből ………………………………………………………………………………………………………………………………..
 c) a helyszín állapotából …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 d) a helyszínen fellelt ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 e) a bántalmazott magatartásából ………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 f) a bántalmazó magatartásából …………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 g) a bántalmazó és bántalmazott egymással szemben tanúsított magatartásából
 ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 megalapozottan lehet következtetni.
 6. A Bántalmazó által kifejtett
 a) a Bántalmazott sérelmére megvalósított, a méltóságot/az életet/a szexuális önrendelkezéshez való jogot/a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető tevékenység;
 b) a Bántalmazott sérelmére megvalósított, a méltóságot/az életet/a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető mulasztás bizonyítására
 okiratot: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 nyilatkozatát ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 egyéb: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 fogadtam el.
 7. Bántalmazott az életvitelszerű tartózkodására szolgáló ingatlant a Bántalmazóval ……………………………………………. jogcímen közösen használja, amelynek bizonyítására
 okiratot: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 nyilatkozatát ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 egyéb: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 fogadtam el.
 8. A Bántalmazott, a Bántalmazóval közös, a rendelkező rész 3. pontjában meghatározott gyermekét/gyermekeit neveli a rendelkező rész 4. pontjában meghatározott ingatlanban. A szülői minőség bizonyítására
 okiratot: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 nyilatkozatát ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 egyéb: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 fogadtam el.
 9. Az életvitelszerű tartózkodás bizonyítására
 okiratot: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 nyilatkozatát ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 egyéb: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 fogadtam el.
 10. Az ideiglenes megelőző távoltartás a határozat rendelkező részének 1. pontjában megjelölt más személy(ek)re az alábbi indokok és bizonyítékok miatt terjed ki:

11. Bántalmazott/Bántalmazó az alábbi bizonyítást ajánlotta fel, amelyet az alábbi indokok miatt mellőztem:

12. A jelen határozat meghozatalánál gyakorolt mérlegelés során az alábbi szempontokat és tényeket vettem figyelembe:

13. A határozat jogalapja a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvény (a továbbiakban: Hketv.) 5-11. §-a, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 71-74. §-a, valamint a Ptk. 685. § b) alapján hoztam meg.

14. Hatáskörömet jelen határozat meghozatalára a Hketv. 6. § (2) bekezdése, illetékességét a Rendőrség szervei illetékességi területének megállapításáról szóló 67/2007. (XII. 28.) IRM rendelet mellékletében foglaltak alapján állapítottam meg.

Kelt, ………………………….. (helység) …………….. év ………………………. hó …………. nap.

kiadmányozó neve, hivatali beosztása s. k.

hatóság bélyegzőlenyomata

Kiadmány hiteléül:

Rendőrség eljáró tagjának neve, beosztása, aláírása

A határozat egy példányát átvettem:

Bántalmazott

………………………………………….. (név) ………… év ………………… hó …….. nap

Bántalmazó

………………………………………….(név) ………… év ………. hó ……… nap …… óra ……. perc

A Hketv. 5. § (6) bekezdése szerinti szóbeli figyelemfelhívás megtörtént, a tájékoztatót átvettem.

Igen/Nem

…………………………………………………………

a Bántalmazó aláírása

A Hketv. 11. §-a szerinti szóbeli figyelemfelhívás megtörtént, a tájékoztatót átvettem.

Igen/Nem

…………………………………………………………

a Bántalmazott aláírása

A Hketv. 9. § (3) bekezdése alapján a Bántalmazott kérésére/beleegyezésével a határozatot megküldöm az illetékes családsegítő szolgálatnak/gyermekjóléti szolgálatnak/gyámhivatalnak.

…………………………………………………………

a Bántalmazott aláírása

 

 

Komment

Közzétéve: 2009

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.