27/2010. (OT 14.) ORFK utasítás az ittasság ellenőrzéséről

 

27/2010. (OT 14.) ORFK utasítás

az ittasság ellenőrzéséről

Szám: 27/2010.

A szeszes ital fogyasztásából származó alkohol szervezetben való jelenléte ellenőrzésének és az ellenőrzéshez rendelkezésre álló eszközök és mintavételi lehetőségek alkalmazásának egységes rendőrségi szabályozására kiadom az alábbi

utasítást:

I. Általános rendelkezések

1. Az utasítás hatálya az általános rendőrségi feladatok végrehajtására létrehozott rendőri szervekre terjed ki.

2. Az utasítás szerint kell eljárni a – közúti, vasúti, vízi és légi – közlekedés szabályai megtartásának jogszabályi felhatalmazás alapján történő ellenőrzése, továbbá mindazon személyek ellenőrzése során, akiknél a cselekmény elkövetése kapcsán a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol szervezetben való jelenléte vizsgálatot igényel.

II. Részletes rendelkezések

Az ellenőrzések végrehajtása

3. A rendőr feladatának ellátása során ittasság ellenőrzést kizárólag a rendszeresített

a) elektromos alkoholteszterrel (a továbbiakban: alkoholteszter),

b) Spiratest alkoholkimutató indikátorcsővel (a továbbiakban: alkoholszonda) és

c) hiteles elektromos légalkoholmérő berendezéssel (a továbbiakban: hiteles mérőeszköz) hajthat végre.

4. Alkoholszonda alkalmazására csak alkoholteszter hiányában kerülhet sor.

5. Büntetőeljárás során az utasításban foglaltakat a belügyminisztérium irányítása alá tartozó nyomozó hatóságok nyomozásának részletes szabályairól és a nyomozási cselekmények jegyzőkönyv helyett más módon való rögzítésének szabályairól szóló 23/2003. (VI. 24.) BM-IM együttes rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

Alkoholteszter és alkoholszonda alkalmazása

6. Az ittasság ellenőrzését a cselekmény időpontját követően a lehető legrövidebb időn belül, de legkorábban a szeszes ital fogyasztás befejezésétől számított 10 perc elteltével kell végrehajtani. Ennek érdekében az ittasság ellenőrzés megkezdésekor szóban lehetőség szerint nyilatkoztatni kell az intézkedés alá vont személyt, hogy

a) mikor fogyasztott utoljára szeszes italt,

b) fogyasztott-e kábítószert, egyéb kábító hatású anyagot, lelki működést befolyásoló gyógyszert (a továbbiakban együtt: vezetési képességre hátrányosan ható szer).

7. Alkoholteszter a mérési eredményt számszerűen kijelző úgynevezett „aktív” üzemmódban vagy a mérési eredményt számszerűen ki nem jelző úgynevezett „passzív” üzemmódban alkalmazható. Amennyiben az alkoholteszterrel „passzív” üzemmódban végzett mérés eredménye pozitív, úgy a mérést „aktív” üzemmódban haladéktalanul meg kell ismételni.

8. A rendőr közlekedési baleset esetén alkoholteszterrel vagy alkoholszondával köteles ellenőrzi – lehetőleg már a helyszínen, az intézkedés kezdetén – a balesetben részes járművek vezetőit és azokat a személyeket, akiknek magatartása a felelősség megítélésében jelentőséggel bírhat (pl. személyzet, utas, gyalogos).

8/A. Közlekedési baleset esetén, amennyiben felmerül, hogy a jármű vezetője szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol van, a járművet és a járművezető ruházatát át kell vizsgálni annak megállapítása érdekében, hogy ott feltalálható-e szeszesitalt tartalmazó, illetve annak tárolására alkalmas tárgy. Ilyen tárgyak feltalálása esetén, azokat – a bontatlan csomagolásban lévők kivételével – le kell foglalni és a feltalálás körülményeit részletesen rögzíteni kell.

9. Amennyiben az alkoholteszterrel végzett mérés eredménye gépi meghajtású közúti járművet vezetőnél a 0,30 mg/l, egyéb esetben pedig a 0,50 mg/l légalkoholértéket nem haladja meg, szóban nyilatkoztatni kell, hogy tüdőbetegségben szenved-e, illetve van-e testhőmérséklet-emelkedése. Abban az esetben, ha a 25. pont alapján nem áll fenn a vér- és vizeletminta-vétel esete és az alkoholfogyasztás tényét vagy az azzal megvalósított jogsértést nem büntetőeljárásban értékelik, úgy az intézkedés alá vont személyt nyilatkoztatni kell arról, hogy a mérési eredményt elfogadja-e. Amennyiben úgy nyilatkozik, hogy elfogadja, akkor az előző nyilatkozatait és a mérés eredményét az 1. számú melléklet szerinti Nyilatkozat (a továbbiakban: Nyilatkozat) kitöltésével rögzíteni kell. A Nyilatkozat rögzítését követően további mintavételre intézkedni nem kell.

9/A. Amennyiben a nem gépi meghajtású vízi járművet vagy a nem gépi meghajtású úszó munkagépet vezetőnél az alkoholteszterrel végzett mérés eredménye pozitív, a mért értéktől függetlenül a 9. pontban meghatározottak szerint kell eljárni.

10. A Nyilatkozat felvételének nem akadálya, ha az intézkedés alá vont személyen kívül csak egy intézkedő rendőr van jelen.

11. Abban az esetben, ha az intézkedés alá vont személy a 9. pont szerinti mérési eredményt nem fogadja el (a Nyilatkozatot nem írja alá), szóban nyilatkoztatni kell arról, hogy hajlandó-e magát alá vetni hiteles mérőeszközzel történő vizsgálatnak. Ha úgy nyilatkozik, hogy hajlandó, hiteles mérőeszközzel történő mérésre kell intézkedni. Ennek érdekében az intézkedés alá vont személyt kilélegzett levegő hiteles mérőeszközzel történő megvizsgálása érdekében elő kell állítani, kivéve, ha a mérőeszköz az ellenőrzés helyszínén rendelkezésre áll.

12. Amennyiben az alkoholteszterrel végzett mérés eredménye a 9. pont szerinti légalkohol-értékeket meghaladja, az intézkedés alá vont személyt szóban nyilatkoztatni kell arról, hogy hajlandó-e magát alávetni hiteles mérőeszközzel történő vizsgálatnak, továbbá arról, hogy szenved-e tüdőbetegségben, vagy van-e testhőmérséklet-emelkedése. Abban az esetben, ha hajlandó magát a vizsgálatnak alávetni és nyilatkozata szerint nem szenved tüdőbetegségben és nincs testhőmérséklet-emelkedése, hiteles mérőeszközzel történő mérésre kell intézkedni. Ennek érdekében az intézkedés alá vont személyt a vizsgálat érdekében elő kell állítani, kivéve, ha a mérőeszköz az ellenőrzés helyszínén rendelkezésre áll.

13. Az alkoholfogyasztás és az alkoholos befolyásoltság igazságügyi orvos-szakértői vizsgálatáról és véleményezéséről szóló Országos Igazságügyi Orvosszakértői Intézet 13. számú módszertani levelében foglaltak figyelembe vételével az alkoholteszter 0,10 mg/l légalkohol értéket meg nem haladó mérési eredménye orvos-szakértői szempontból nem értékelhető, ezért ilyen esetben a Nyilatkozat felvételére, további mintavételre, figyelmeztetésre, helyszíni bírságolásra, feljelentésre, illetve szeszes ital fogyasztásából származó alkohol szervezetben való jelenléte miatt a vezetésre jogosító okmány helyszíni elvételére csak akkor kerülhet sor, ha egyéb bizonyíték (pl. járművezető nyilatkozata, tanúvallomás) áll rendelkezésre.

14. Amennyiben az alkoholszondával végzett ittasság ellenőrzés eredménye pozitív, az intézkedés alá vont személyt szóban nyilatkoztatni kell arról, hogy szenved-e tüdőbetegségben, vagy van-e testhőmérséklet emelkedése. Abban az esetben, ha nyilatkozata szerint nem szenved tüdőbetegségben és nincs testhőmérséklet emelkedése, a 12. pontban foglaltak szerint kell eljárni

15. Alkoholteszterrel vagy alkoholszondával végzett ittasság ellenőrzés esetén az ellenőrzés időpontját és a mérés számszerű eredményét, illetve az elszíneződés mértékét a feljelentésben minden esetben rögzíteni kell.

Hiteles mérőeszköz alkalmazása

16. A hiteles mérőeszközzel történő mérés végrehajtása előtt a mérést végrehajtó (intézkedő) rendőr köteles meggyőződni arról, hogy az eszköz alkalmas-e joghatással bíró (bizonyító erejű) mérés végzésére, azaz a mérőeszköz hitelesítése a mérésügyről szóló törvény végrehajtásáról szóló 127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet 13. §-ában foglaltak szerint nem vesztette hatályát. Amennyiben a hivatkozott rendelkezésben rögzített bármely okból a mérőeszköz nem minősül hitelesnek, azzal mérés nem hajtható végre.

17. A hiteles mérőeszközzel folytatott vizsgálat megkezdése előtt az intézkedés alá vont személyt a hiteles elektromos légalkoholmérő berendezéssel végzett vizsgálatról készült, a 2. számú mellékletben meghatározott jegyzőkönyv (a továbbiakban: Jegyzőkönyv) megfelelő rovataiban nyilatkoztatni kell esetleges tüdőbetegségére, testhőmérséklet emelkedésére, továbbá a vezetési képességre hátrányosan ható szer fogyasztására vonatkozóan.

18. Ha az intézkedés alá vont személy a 17. pontban foglaltakra vonatkozó nyilatkozat megtételét megtagadja, illetve nyilatkozata szerint tüdőbetegségben szenved, vagy úgy nyilatkozik, hogy testhőmérséklet emelkedése van, avagy szervezetében a vezetési képességre hátrányosan ható szer jelenléte valószínűsíthető, a hiteles mérőeszközzel mérés nem hajtható végre, ezért vér- és vizeletminta vételre kell intézkedni.

19. A hiteles mérőeszközzel – a használati útmutatójában előírt módon – 15 perc különbséggel két mérést kell elvégezni úgy, hogy az első mérés a cselekmény időpontjától számított 30 percen belül megtörténjen.

20. A hiteles mérőeszköz alkalmazása után a vizsgálati eredményt mindkét mérés alkalmával két példányban kell kinyomtatni, és azokat az intézkedés alá vont személlyel alá kell íratni. A Jegyzőkönyvet két példányban kell felvenni. A kinyomtatott vizsgálati eredmény és Jegyzőkönyv egyik példányát a feljelentéshez, illetve amennyiben feljelentés megtételére nem kerül sor, akkor az intézkedésről készült jelentéshez kell csatolni. A vizsgálati eredmény és a Jegyzőkönyv másik példányát az intézkedés alá vont személynek át kell adni.

21. A mérés végrehajtásán és a Jegyzőkönyv felvételénél a mérőeszköz kezelőjén kívül legalább egy intézkedő rendőrnek jelen kell lennie, és a Jegyzőkönyvet mindegyiküknek alá kell írniuk.

22. A hiteles mérőeszköz eredményes alkalmazását követően – az utasítás 25. pont d), f) és g) alpontjai kivételével – vér- és vizeletminta vételről intézkedni nem kell.

23. Amennyiben a hiteles mérőeszközzel végzett első mérés eredménye, illetve ennek hiányában az alkoholteszter mérési eredménye a

a) a 0,50 mg/l értéket nem haladja meg, a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol szervezetben való jelenlétének,

b) 0,50 mg/l légalkohol értéket meghaladja, az alkoholos befolyásoltságnak

a gyanúja megállapítható.

24. Abban az esetben, ha a hiteles mérőeszközzel végzett első mérés eredménye a 0,10 mg/l légalkohol értéket nem haladja meg, a 13. pontban foglaltak szerint kell eljárni.

Vér- és vizeletminta vétel

25. Az alkoholfogyasztásra vonatkozó szakértői vizsgálathoz szükséges vérvételre és lehetőleg közel azonos időben végzett vizeletminta vételre kell intézkedni, amelyet a cselekményt követően a legrövidebb időn belül végre kell hajtani, ha az intézkedés alá vont személy

a) az alkoholszondával, az alkoholteszterrel vagy a hiteles mérőeszközzel végzett ellenőrzést megtagadja,

b) olyan állapotban van, amely meggátolja az alkoholszonda, alkoholteszter, a hiteles mérőeszköz eredményes alkalmazását,

c) nyilatkozata szerint tüdőbetegségben szenved, vagy testhőmérséklet emelkedése van, és az ittasság ellenőrzés eredménye, illetve az ittasság érzékelhető külső jegyei alapján a szeszes ital fogyasztás gyanúja fennáll,

d) az egészségi állapotára (tüdőbetegségére, testhőmérséklet emelkedésére) vonatkozó nyilatkozat megtételét vagy annak aláírását megtagadja,

e) hiteles mérőeszközzel történő első mérés foganatosítása a cselekmény időpontjától számított 30 percen belül nem hajtható végre

f) a Jegyzőkönyv aláírását megtagadja,

g) a hiteles mérőeszköz mérési eredményét kétségbe vonja és véralkohol-vizsgálatot kér,

h) nyilatkozata, vagy az ez irányú ellenőrzés eredménye alapján szervezetében a vezetési képességre hátrányosan ható szer jelenléte valószínűsíthető, és az ittasság ellenőrzés eredménye, illetve az ittasság érzékelhető külső jegyei alapján a szeszes ital fogyasztás gyanúja fennáll,

i) nyolc napon túl gyógyuló sérülést, vagy annál súlyosabb kimenetelt eredményező közlekedési, illetve a közlekedés körében segítségnyújtás elmulasztása, vagy cserbenhagyás bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható, és az ittasság ellenőrzés eredménye, illetve az ittasság érzékelhető külső jegyei alapján a szeszes ital fogyasztás gyanúja fennáll,

j) a gyanú szerint a cselekmény után szeszes italt fogyasztott vagy az ittasság ellenőrzés előtt a helyszínt elhagyta, és az ittasság ellenőrzés eredménye, illetve az ittasság érzékelhető külső jegyei alapján a szeszes ital fogyasztás gyanúja fennáll.

26. Ha a vizeletminta biztosítása nem lehetséges, kétszeri vérvételre kell intézkedni úgy, hogy a második vérvételre az első mintavételt követő 30-45 perc között kerüljön sor.

27. A vezetési képességre hátrányosan ható szer fogyasztásának gyanúja esetén a vér- és vizeletminta vételre, a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt lévő járművezetőkkel szemben alkalmazandó rendőri intézkedésekről szóló módszertani útmutató kiadásáról szóló 19/2000. (XI. 13.) ORFK utasításban foglaltaknak megfelelően kell intézkedni.

28. A vér- és vizeletminta vételi egységcsomagokat a vér- és vizeletminták rendőrségi ügyeleteken történő tárolásának, nyilvántartásának és továbbításának rendjéről szóló 10/2008. (OT 7.) ORFK utasításban foglaltaknak megfelelően kell kezelni.

Az eszközök használatára, üzemeltetésére vonatkozó rendelkezések

29. A 3. pont szerinti eszközöket közvetlenül használó rendőri szerv vezetője intézkedik az eszközök gyártója által a használati útmutatóban meghatározott körülmények közötti használatára, üzemeltetésére, tárolására, karbantartására úgy, hogy azok folyamatosan a szolgálatot ellátó állomány rendelkezésére álljanak.

30. A hiteles mérőeszközöket a Rendőrség objektumaiba, illetve a forgalombiztonsági mikrobuszokba kell telepíteni. Ideiglenes jelleggel (pl. fokozott ellenőrzések végrehajtása esetén) a hitelesített mérőeszközök más gépjárművekben is elhelyezhetők.

31. Üzemzavar vagy meghibásodás esetén a készülékkel további mérés nem végezhető. A garanciális javítási igényt a regionális gazdasági ellátó igazgatóságokon keresztül a szállító cég felé kell bejelenteni. A garanciális időn túli javításokat az érintett költségvetési szervek saját pénzügyi keretük terhére végeztetik el.

32. A Készenléti Rendőrség és a megyei rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének rendészeti helyettese és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság rendészeti igazgató-helyettese évente értékeli az alkoholteszterek és a hiteles mérőeszközök alkalmazásának tapasztalatait. Az értékelésről jelentést kell készíteni, amelynek mellékletét képezi az alkoholteszterekkel végzett mérésekről területi szervenként készített, a 3. számú melléklet szerinti, és a hiteles mérőeszközökkel végrehajtott mérésekről készülékenként készített, a 4. számú melléklet szerinti „Kimutatás”. A jelentést mellékleteivel együtt minden év január 15-ig kell felterjeszteni az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztályára.

III. Záró rendelkezések

33. A hitelesítési bizonyítvány megőrzéséről a készüléket közvetlenül üzemeltető rendőri szerv vezetője gondoskodik. A bizonyítvány másolatát az intézkedést követően az intézkedés alá vont személy erre irányuló kérelme esetén részére be kell mutatni, ezért azt az eszközzel együtt kell tartani. A bemutatás tényét a jelentésben, feljelentésben rögzíteni kell.

34. A pontos működés érdekében az alkoholtesztereket 6 hónaponként kalibrálni kell. A garanciális időn belül a kalibrálással, valamint a hiteles mérőeszközök hitelesítésével kapcsolatos feladatokat a regionális gazdasági ellátó igazgatóságokon keresztül a szállító cég látja el, a garanciális időn túl pedig a lehetőleg a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vizirendészeti Rendőrkapitányság Rendészettechnikai Osztályával kell elvégeztetni.

35. A járművezetők által az ittasság kapcsán megvalósítható tényállások tekintetében az 5. számú mellékletben feltüntetett táblázat ad iránymutatást.

36. A Készenléti Rendőrség és a megyei rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének rendészeti helyettese és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság rendészeti igazgató-helyettese gondoskodik az alkoholos befolyásoltság bizonyításával kapcsolatos jogi ismereteknek, illetve a készülékek kezelésének az állomány részére történő folyamatos oktatásáról.

37. Az ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője gondoskodik arról, hogy a rendészeti szakközépiskolák az utasításban foglaltakat megismerhessék, illetve tartalmát az oktatási tematikájukba integrálhassák. A rendészeti szakközépiskolák rendelkezésére bocsátott készülékek joghatással járó mérésre nem alkalmazhatók, azokat kizárólag az állomány képzéséhez lehet felhasználni, ezért hitelesítésük sem szükséges.

38-39.

40. Az utasítás 2010. július 1-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg az elektromos alkoholszondák rendőrségi alkalmazásáról szóló 17/1996. (VI. 3.) ORFK intézkedés hatályát veszti.

1. számú melléklet a 27/2010. (OT 14.) ORFK utasításhoz

……………………………….

rendőri szerv

NYILATKOZAT

I.

Intézkedés alá vont személy

neve: …………………………………………………………………………………………………………………………..

születési helye, ideje: ……………………………………………………………………………………………………

anyja neve: ………………………………………………………………………………………………………………….

lakcíme: ………………………………………………………………………………………………………………………

állampolgársága: ………………………………………………………………………………………………………….

személyazonosításra használt okmány típusa, száma: ……………………………………………………….

Az ellenőrzést, mérést szükségessé tevő cselekmény: …………………………………………………………….

helye: ………………………………………………………………………………………………………………………….

időpontja (nap, óra, perc megjelöléssel) ………………………………………………………………………….

Felhívom figyelmét, hogy egészségi állapotára (pl. tüdőbetegségére, testhőmérsékletére) vonatkozó nyilatkozata a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 2. § 2. b) pontja szerinti különleges adatnak minősül.

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 82. § (2) bekezdése értelmében a Rendőrség azokat a különleges adatokat kezelheti, amelyeknek a kezeléséhez az érintett megfelelő tájékoztatás után hozzájárult.

Tekintettel arra, hogy egyes betegségek a légalkohol mérés eredményét befolyásolhatják, ezért amennyiben az erre irányuló adatfelvételhez nem járul hozzá, vér – és vizeletvétel foganatosítása szükséges.

Intézkedés alá vont nyilatkozata:

A tájékoztatást megértettem, az adatkezeléshez hozzájárulok – nem járulok hozzá.*

…………………………………………………………………………

intézkedés alá vont aláírása

Idült/akut tüdőbetegségre és testhőmérséklet emelkedésre vonatkozó nyilatkozat:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Figyelmeztetem, hogy nem köteles önmagára nézve terhelő nyilatkozatot tenni.

Intézkedés alá vont nyilatkozata:

A figyelmeztetést megértettem, nyilatkozatot teszek – nem teszek.*

…………………………………………………………………………

intézkedés alá vont aláírása

Vezetési képességekre hátrányosan ható szer (pl. kábítószer, egyéb kábító hatású anyag, lelki működést befolyásoló gyógyszer) fogyasztása:

mit: …………………………………., mikor: …………………………….., mennyit: …………………………

II.

Alkoholteszterrel …….. év ….. hó …… nap ….. óra ….. perckor történt mérés …………… mg/l légalkohol értékét elfogadom, és kijelentem, hogy az kizárólag a cselekmény előtt elfogyasztott szeszes italtól származik.

A Nyilatkozat az általam elmondottakat helyesen tartalmazza, amelynek 1 példányát átvettem.

Kelt: …………………………………..

 …………………………………………………………………………..

 …………………………………………………………………………..

 intézkedő rendőr neve, rendfokozata
aláírása, jelvényszáma

 intézkedés alá vont aláírása

 …………………………………………………………………………..

 

 intézkedő rendőr neve, rendfokozata
aláírása, jelvényszáma

 

* A kívánt részt alá kell húzni!

2. számú melléklet a 27/2010. (OT 14.) ORFK utasításhoz

…………………………………

rendőri szerv

JEGYZŐKÖNYV
hiteles elektromos légalkoholmérő berendezéssel végzett ellenőrzésről

Intézkedés alá vont személy

neve: …………………………………………………………………………………………………………………………..

születési helye, ideje: ……………………………………………………………………………………………………

anyja neve: ………………………………………………………………………………………………………………….

lakcíme: ………………………………………………………………………………………………………………………

állampolgársága: ………………………………………………………………………………………………………….

személyazonosításra használt okmány típusa, száma: ……………………………………………………….

A mérést szükségessé tevő cselekmény: ……………………………………………………………………………….

helye: ………………………………………………………………………………………………………………………….

időpontja (nap, óra, perc megjelöléssel) ………………………………………………………………………….

Felhívom figyelmét, hogy egészségi állapotára (pl. tüdőbetegségére, testhőmérsékletére) vonatkozó nyilatkozata a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 2. § 2. b) pontja szerinti különleges adatnak minősül.

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 82. § (2) bekezdése értelmében a Rendőrség azokat a különleges adatokat kezelheti, amelyeknek a kezeléséhez az érintett megfelelő tájékoztatás után hozzájárult.

Tekintettel arra, hogy egyes betegségek a légalkohol mérés eredményét befolyásolhatják, ezért amennyiben az erre irányuló adatfelvételhez nem járul hozzá, vér – és vizeletvétel foganatosítása szükséges.

Intézkedés alá vont nyilatkozata:

A tájékoztatást megértettem, az adatkezeléshez hozzájárulok – nem járulok hozzá.*

……………………………………………………….

intézkedés alá vont aláírása

Idült/akut tüdőbetegségre és testhőmérséklet emelkedésre vonatkozó nyilatkozat:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Figyelmeztetem, hogy nem köteles önmagára nézve terhelő nyilatkozatot tenni.

Intézkedés alá vont nyilatkozata:

A figyelmeztetést megértettem, nyilatkozatot teszek – nem teszek.*

……………………………………………………….

intézkedés alá vont aláírása

Vezetési képességekre hátrányosan ható szer (pl. kábítószer, egyéb kábító hatású anyag, lelki működést befolyásoló gyógyszer) fogyasztása:

mit: …………………………………., mikor: …………………………….., mennyit: …………………………

Szeszes ital utolsó fogyasztásának ideje és mennyisége:

………. év ……………. hónap ….. nap ….. óra ….. perctől ….. óra ….. percig

bor: ……….. dl, sör: ………………. dl, tömény: ………………. dl, egyéb: ……………. dl.

Az előző fogyasztását megelőző szeszes ital fogyasztásának ideje és mennyisége:

………. év ……………. hónap ….. nap ….. óra ….. perctől …… óra ……. percig

bor: ……….. dl, sör: ………………. dl, tömény: ………………. dl, egyéb: ……………. dl.

Utolsó étkezés ideje: ………………… nap ………….. óra, mennyisége: ………………………………

Testtömeg (kb.): ……………………………. kg.

Sérülések: ………………………………………………………………………………………………………………………….

Alkoholszonda: nem – igen*, elszíneződött – nem színeződött el*

Alkoholteszter: nem – igen*, ….. év ….. hó ….. nap …… óra ….. perckor mért érték: ……. mg/l

Készülék gyártmánya, típusa: …………………………………………………………………………………………….

Gyári száma: …………………………………………………………………………………………………………………….

A mérés helye: …………………………………………………………………………………………………………………

I. mérés ideje: …………………………………….. I. mérés eredménye: ………………………………………………

II. mérés ideje: ……………………………………. II. mérés eredménye: …………………………………………….

A mérés eredményét kétségbe vonom – nem vonom kétségbe,* véralkohol vizsgálatot kérek – nem kérek.* A Jegyzőkönyv az általam elmondottakat helyesen tartalmazza.

A vizsgálati eredmény és az ellenőrzésről felvett Jegyzőkönyv 1 példányát átvettem.

Kelt: …………………………………………………..

 …………………………………………………………………..
intézkedő rendőr neve, rendfokozata
aláírása, jelvényszáma

 ………………………………………………………….
intézkedés alá vont aláírása

 …………………………………………………………………
intézkedő rendőr neve, rendfokozata
aláírása, jelvényszáma

 

* A kívánt részt alá kell húzni!

3. számú melléklet a 27/2010. (OT 14.) ORFK utasításhoz

 …………………………………….
rendőri szerv

 

KIMUTATÁS
alkoholteszterrel végzett ellenőrzésekről
………………………………………………………………. (a vizsgált időszak)

Alkoholteszter

1. Ellenőrzések száma összesen: ……………………………………………………………………………….. eset

1.1. Pozitív eredményű ellenőrzések száma: ………………………………………………………………… eset

2. Nem megfelelően fújta, ezért vérvételre került sor: ………………………………………………………… fő

……………………………………………..
adatszolgáltató neve
rendfokozata
beosztása, aláírása

4. számú melléklet a 27/2010. (OT 14.) ORFK utasításhoz

 …………………………………….
rendőri szerv

 

KIMUTATÁS
hiteles mérőeszközzel végzett ellenőrzésekről
…………………………………………………………………… (a vizsgált időszak)

Hiteles mérőeszköz gyártmánya, típusa: …………………………………………………………………………..

Gyári száma: ………………………………………………………………………………………………………………

1.1. 0,10 mg/l és az alatti eredményű ellenőrzések száma: ……………………………………………. eset

1.2. 0,11 mg/l-0,50 mg/l közötti eredményű ellenőrzések száma: ………………………………….. eset

1.3. 0,50 mg/l feletti eredményű ellenőrzések száma: …………………………………………………… eset

1.4. Ellenőrzések száma összesen: …………………………………………………………………………… eset

2. Kétségbe vonta az eredményt, és véralkohol-vizsgálatot kért: ………………………………………. fő

3. Nem megfelelően fújta, ezért vérvételre került sor: ……………………………………………………… fő

……………………………………………..
adatszolgáltató neve
rendfokozata
beosztása, aláírása

5. számú melléklet a 27/2010. (OT 14.) ORFK utasításhoz

A) Útmutató a járművezetők által megvalósítható tényállások megállapításához ittasság, illetve hozzá kapcsolódó gondatlan veszélyeztető, testi sértést vagy halált eredményező cselekmény esetén

Magyarázat:
1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről (a továbbiakban: Btk.)
218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szr.) az egyes szabálysértésekről
1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) a közúti közlekedésről

A közlekedés helyének jellege

Járművezető (hajtó) állapota

Vezetett jármű

 A cselekmény eredménye [élet vagy testi épség közvetlen, illetve távoli veszélyeztetése, testi sértés, halál]

Megvalósított tényállás

     - gépi meghajtású  - nincs,
- közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 188. § (1) bekezdés
       - súlyos testi sértés vagy
- halál
 - Btk. 188. § (2) bekezdés [Btk. 187. § (1), illetve (2) bekezdés és 188. § (1) bekezdés halmazatban]
       - nincs  - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont
   befolyásolt  - nem gépi meghajtású  - közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt) és
- Szr. 46. § (1) bekezdés
(a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt)
       - súlyos testi sértés, illetve
- haláleset
 - Btk. 188. § (3) bekezdés (Btk. 187. § (1), illetve (2) bekezdés és 188. § (1) bekezdés halmazatban)
       - nincs  - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont
 Közút    - gépi meghajtású  - közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt) és
- Szr. 46. § (1) bekezdés
(a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt)
   ivott, de nem befolyásolt    - súlyos testi sértés, illetve
- haláleset
 - Btk. 187. § (1), illetve (2) bekezdés
(a testi sértés vagy halál okozása miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
       - nincs  - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont
     - nem gépi meghajtású  - közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt) és
- Szr. 46. § (1) bekezdés
(a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt)
       - súlyos testi sértés, illetve
- haláleset
 - Btk. 187. § (1), illetve (2) bekezdés
(a testi sértés vagy halál okozása miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
       - nincs  - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont
     - gépi meghajtású  - közvetlen veszély  - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt) és
- Szr. 46. § (1) bekezdés (a veszélyeztetés miatt)
       - könnyű testi sértés  - Btk. 188. § (1) bekezdés [Szr. 46. § (1) bekezdés és a Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont]
   befolyásolt    - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 188. § (2) bekezdés [Btk. 187. § (1), illetve (2) bekezdés és Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont]
       - nincs  - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont
     - nem gépi meghajtású  - közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt) és
- Szr. 46. § (1) bekezdés (a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt)
 Közforgalom elől el nem zárt magánút      - súlyos testi sértés, illetve
- haláleset
 - Btk. 188. § (3) bekezdés
[Btk. 187. § (1), illetve (2) bekezdés és Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont]
       - nincs  - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont
     - gépi meghajtású  - közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt) és
- Szr. 46. § (1) bekezdés (a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt)
   ivott, de nem befolyásolt    - súlyos testi sértés, illetve
- haláleset
 - Btk. 187. § (1), illetve (2) bekezdés
(a testi sértés vagy halál okozása miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
       - nincs  - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont
     - nem gépi meghajtású  - közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt) és
- Szr. 46. § (1) bekezdés (a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt)
       - súlyos testi sértés, illetve
- haláleset
 - Btk. 187. § (1), illetve (2) bekezdés (a testi sértés vagy halál okozása miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
       - nincs vagy
- közvetlen veszély
 -
     - gépi meghajtású  - könnyű testi sértés  - Btk. 188. § (1) bekezdés (nem valósul meg tényállás)
   befolyásolt    - súlyos testi sértés, illetve
- haláleset
 - Btk. 188. § (2) bekezdés [Btk. 187. § (1), illetve (2) bekezdés]
 Közforgalom elől elzárt magánút és    - nem gépi meghajtású  - nincs vagy
- közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 -
 útnak nem minősülő      - súlyos testi sértés, illetve
- haláleset
 - Btk. 188. § (3) bekezdés [Btk. 187. § (1), illetve (2) bekezdés]
 terület  ivott, de nem befolyásolt  - gépi vagy
- nem gépi meghajtású
 - nincs,
- közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 -
       - súlyos testi sértés, illetve
- haláleset
 - Btk. 187. § (1), illetve (2) bekezdés
       - nincs  - Btk. 188. § (1) bekezdés
   befolyásolt  - gépi vagy
- nem gépi meghajtású vasúti
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (3) bekezdés
(a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 188. § (2) bekezdés
[Btk. 185. § (3) bekezdés és 188. § (1) bekezdés halmazatban]
 Vasúti pálya      - nincs  - Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont
   ivott, de nem befolyásolt  - gépi vagy
- nem gépi meghajtású vasúti
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (3) bekezdés (a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (3) bekezdés
(a testi sértés vagy halál okozása miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
       - nincs  - Btk. 188. § (1) bekezdés
 A légi jármű repülési feladata végrehajtása (repülésének  befolyásolt  - gépi vagy és
- nem gépi meghajtású légi jármű
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (3) bekezdés
(a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
 tartama) során igénybe vett légtér,      - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 188. § (2) bekezdés
[Btk. 185. § (3) bekezdés és 188. § (1) bekezdés halmazatban]
 földi vagy      - nincs  - Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont
 vízi terület  ivott, de nem befolyásolt  - gépi vagy
- nem gépi meghajtású légi jármű
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (3) bekezdés
(a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (3) bekezdés (a testi sértés vagy halál okozása miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
 Vízi út,      - nincs  - Btk. 188. § (1) bekezdés
 illetve bármilyen természetes és mesterséges    - gépi meghajtású vízi jármű vagy
- gépi meghajtású úszó munkagép
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (3) bekezdés
(a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
 felszíni víz      - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 188. § (2) bekezdés
[Btk. 185. § (3) bekezdés és 188. § (1) bekezdés halmazatban]
   befolyásolt    - nincs  - Szr. 42. § (2) bekezdés [nem gépi meghajtású vízi járműnél], illetve
- Szr. 56. § [nem gépi meghajtású vízi járműnél]
     - nem gépi meghajtású vízi jármű, vagy
- nem gépi meghajtású úszó munkagép
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (3) bekezdés
(a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt) és
- Szr. 42. § (2) bekezdés
[nem gépi meghajtású vízi járműnél], illetve
- Szr. 56. § [nem gépi meghajtású úszó munkagépnél] (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 188. § (3) bekezdés
[Btk. 185. § (3) bekezdés és Szr. 42. § vízi járműnél, illetve 56. § úszó munkagépnél]
       - nincs  - Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont
     - gépi meghajtású vízi jármű, vagy
- gépi meghajtású úszó munkagép
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (3) bekezdés
(a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés, vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (3) bekezdés
(a testi sértés vagy halál okozása miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
   ivott, de nem befolyásolt    - nincs  - Szr. 42. § (2) bekezdés [vízi járműnél], illetve
- Szr. 56. § [úszó munkagépnél]
     - nem gépi meghajtású vízi jármű, vagy
- nem gépi meghajtású úszó munkagép
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (3) bekezdés
(a veszélyeztetés vagy a testi sértés okozása miatt) és
- Szr. 42. § (2) bekezdés [vízi járműnél], illetve
- Szr. 56. § [úszó munkagépnél] (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (3) bekezdés
(a testi sértés vagy halál okozása miatt) és
- Szr. 42. § (2) bekezdés [vízi járműnél], illetve
- Szr. 56. § [úszó munkagépnél] (az ittasság miatt)

B) Útmutató a járművezetők által megvalósítható tényállások megállapításához, az ittassághoz kapcsolódó szándékos veszélyeztető cselekmény esetén

Magyarázat:
1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről (a továbbiakban: Btk.)
218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szr.) az egyes szabálysértésekről
1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) a közúti közlekedésről

A közlekedés helyének jellege

Járművezető (hajtó) állapota

Vezetett jármű

 A cselekmény eredménye [élet vagy testi épség közvetlen, illetve távoli veszélyeztetése, testi sértés, halál] (az elkövetőt a veszélyhelyzet tekintetében szándékosság, a további eredmények tekintetében legfeljebb gondatlanság terheli)

Megvalósított tényállás

     - gépi meghajtású  - közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 186. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
   befolyásolt    - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 186. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
     - nem gépi meghajtású  - közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 186. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
 Közút      - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 186. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
     - gépi meghajtású  - közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 186. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
   ivott, de nem befolyásolt    - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 186. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
     - nem gépi meghajtású  - közvetlen veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 186. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 186. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
 Közforgalom elől el nem zárt magánút      - közvetlen veszély  - Szr. 46. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
     - gépi meghajtású  - könnyű testi sértés  - Btk. 186. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
   befolyásolt    - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 186. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
       - közvetlen veszély  - Szr. 46. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
     - nem gépi meghajtású  - könnyű testi sértés  - Btk. 186. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 186. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
       - nincs  - Szr. 46. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
     - gépi meghajtású  - könnyű testi sértés  - Btk. 186. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
   ivott, de nem befolyásolt    - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 186. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
       - közvetlen veszély  - Szr. 46. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
     - nem gépi meghajtású  - könnyű testi sértés  - Btk. 186. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 186. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pont (az ittasság miatt)
 Közforgalom      - közvetlen veszély  -
 elől elzárt magánút és útnak nem minősülő    - gépi meghajtású  - könnyű testi sértés  - Btk. 186. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
 terület  befolyásolt    - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 186. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
       - közvetlen veszély  -
     - nem gépi meghajtású  - könnyű testi sértés  - Btk. 186. § (1) bekezdés (az eredmény miatt)
       - súlyos testi sértés
- haláleset
 - Btk. 186. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
       - közvetlen veszély  -
   ivott, de nem befolyásolt  - gépi vagy
- nem gépi meghajtású
 - könnyű testi sértés  - Btk. 186. § (1) bekezdés (az eredmény miatt)
       - súlyos testi sértés, illetve
- haláleset
 - Btk. 186. § (2) bekezdés (az eredmény miatt)
         - Btk. 185. § (1) bekezdés
 Vasúti pálya    - gépi vagy
- nem gépi meghajtású vasúti
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 (az eredmény miatt) és – Btk. 188. § (1) bekezdés (az ittasság miatt) halmazatban
   befolyásolt    - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
   ivott, de nem befolyásolt  - gépi vagy
- nem gépi meghajtású vasúti
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
 A légi jármű repülési feladata végrehajtása  befolyásolt  - gépi vagy és
- nem gépi meghajtású légi jármű
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
 (repülésének-
tartama) során
igénybe vett
     - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
 légtér, földi vagy vízi terület  ivott, de nem befolyásolt  - gépi vagy
- nem gépi meghajtású légi jármű
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
 Vízi út, illetve bármilyen természetes  befolyásolt  - gépi meghajtású vízi jármű vagy
- gépi meghajtású úszó munkagép
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
 és mesterséges felszíni víz      - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
     - nem gépi meghajtású vízi jármű, vagy
- nem gépi meghajtású úszó munkagép
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Szr. 42. § (2) bekezdés
[nem gépi meghajtású vízi járműnél], illetve
- Szr. 56. §
[nem gépi meghajtású vízi járműnél] (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Btk. 188. § (1) bekezdés
(az ittasság miatt) halmazatban
   ivott, de nem befolyásolt  - gépi meghajtású vízi jármű, vagy
- gépi meghajtású úszó munkagép
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Szr. 42. § (1) bekezdés a) pont (az ittasság miatt)
     - nem gépi meghajtású vízi jármű, vagy
- nem gépi meghajtású úszó munkagép
 - távoli veszély vagy
- könnyű testi sértés
 - Btk. 185. § (1) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Szr. 42. § (2) bekezdés [vízi járműnél], illetve
- Szr. 56. § [úszó munkagépnél] (az ittasság miatt)
       - súlyos testi sértés vagy
- haláleset
 - Btk. 185. § (2) bekezdés (az eredmény miatt) és
- Szr. 42. § (2) bekezdés [vízi járműnél], illetve
- Szr. 56. § [úszó munkagépnél] (az ittasság miatt)
         

 

 

Komment

Közzétéve: 2010

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.