30/2010. (OT 16.) ORFK utasítás a turisztikai idény rendőri feladatainak végrehajtására

 

30/2010. (OT 16.) ORFK utasítás

a turisztikai idény rendőri feladatainak végrehajtására

Szám: 30/2010.

Minden év június 1-jétől augusztus 31-ig, a fővárosban június 1-jétől szeptember 30-ig, valamint a Tisza-tó régiójában június 15-től augusztus 31-ig tartó időszakban (a továbbiakban: turisztikai idény) a hazai és külföldi turisták személy- és vagyonbiztonságának megteremtése, a turistaforgalom nemkívánatos jelenségeinek visszaszorítása – így különösen a bűncselekmények és a szabálysértések kiemelt turisztikai centrumokban, valamint az ország idegenforgalmi szempontból jelentős területein történő megelőzése, felderítése – érdekében jelentkező rendőri feladatok egységes, hatékony és szakszerű végrehajtása érdekében kiadom az alábbi

utasítást:

1. Az utasítás hatálya kiterjed az Országos Rendőr-főkapitányságra (a továbbiakban: ORFK), valamint a Készenléti Rendőrségre, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra, és a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságokra, továbbá a rendőrkapitányságokra és a határrendészeti kirendeltségekre.

I. Általános feladatok

2. A megyei rendőrfőkapitányok és a budapesti rendőrfőkapitány (a továbbiakban együtt: rendőrfőkapitányok), valamint a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság igazgatója az illetékességi területük sajátosságainak megfelelően – az anyagi lehetőségeik figyelembevételével – kötelesek a szükséges intézkedéseket megtenni a turisztikai idény feladatainak komplex kezelésére a turistaforgalom által érintett területeken, így különösen a közterületeken, a tömegközlekedési eszközökön, a közutakon, a sportolásra, fürdőzésre alkalmas szabad vizeken a szélsőségektől mentes közbiztonsági viszonyok megteremtésére. Ennek érdekében:

a) fokozott tájékoztató tevékenységet kell kifejteni a média nyújtotta lehetőségek széleskörű igénybevételével, bűn- és baleset-megelőzési tanácsokat tartalmazó szóróanyagok terjesztésével, strandfelügyeletek megszervezésével, valamint a közterületi rendőri jelenlét célirányos növelésével;

b) a külföldiekkel való kommunikáció biztosítása céljából olyan panaszfelvevő helyeket, információs centrumokat kell kialakítani, ahol idegen nyelveket beszélő rendőrök és szezonálisan alkalmazott diáktolmácsok tevékenykednek;

c) a szükséges intézkedéseket foganatosítani kell a nagy értékű személygépkocsik, motorkerékpárok eltulajdonítása, a rablások, betöréses és trükkös lopások, zseblopások, a kábítószerrel visszaélés bűncselekmények felderítésére, a tiltott kéjelgés és a tiltott szerencsejáték, valamint az ittas járművezetés visszaszorítására;

d) a turisztikai szempontból frekventált helyekre közlekedő, valamint a nemzetközi személyszállító vonatok, illetőleg MÁV és autóbusz pályaudvarok közbiztonsági helyzetének javítása érdekében minden lehetséges eszközt alkalmazni kell.

II. A turisztikai idényből eredő rendőri feladatok végrehajtása

3. A rendőrfőkapitányok a turisztikailag frekventált területeken jelentkező többletfeladatokat elsősorban a saját erők és eszközök átcsoportosításával kötelesek végrehajtani.

4. A turizmussal kapcsolatos feladatok végrehajtására biztosított megerősítő erőket a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságra kell vezényelni. A rendőrfőkapitányok saját hatáskörben intézkednek az erők és technikai eszközök elosztásáról.

5. A megerősítő erőként vezényelt állomány kizárólag közterületi szolgálat ellátására vehető igénybe, objektumőri, fogdaőri, kísérőőri és ügyeleti szolgálatra nem oszthatók be.

6. A vezénylések anyagi, technikai és pénzügyi feltételei tekintetében:

a) a megerősítő erőt vezénylő szerv biztosítja:

aa) a vezényelt állomány személyi juttatásait és az ahhoz kapcsolódó, munkáltatót terhelő járulékokat,

ab) a munkába járással összefüggő kiadásokat;

b) a fogadó szerv biztosítja:

ba) a vezényelt állomány elhelyezésével kapcsolatos kiadásokat,

bb) a vezényelt állomány természetbeni étkeztetésének kiadásait.

7. A turisztikai idényben az együttműködési megállapodásokban meghatározottak alapján a hazánkba érkező külföldi rendőrök elhelyezésével, ellátásával kapcsolatos költségeket a fogadó szervek finanszírozzák.

8. A rendőrfőkapitányok a rendészeti szakközépiskolák első évfolyamát sikeresen befejezett tanulóiból, valamint a Rendőrtiszti Főiskola hallgatóiból a tanintézetekkel kötött megállapodások alapján a gyakorlati képzés végrehajtására – szükség szerint – gyakorló őrsöket hozhatnak létre, amelyek működtetése az oktatási követelmények megtartásával történik.

9. A rendőrfőkapitányok intézkednek „szállodai kapcsolattartó rendszer” működtetésére, amely érdekében az illetékes rendőrkapitányságok bűnügyi állományából kijelölnek egy-egy fő összekötőt, továbbá felveszik a kapcsolatot a szállodák igazgatóival az összekötő bemutatása és a feladatok egyeztetése érdekében.

10. Az összekötő:

a) folyamatos kapcsolatot tart a szállodákkal, valamint

b) azokban a szállodákban, ahová külföldiek rendszeresen, csoportosan érkeznek, igény esetén a turisták közös tájékoztatásán, figyelemfelhívásán részt vesz.

III. Fokozott ellenőrzés

11. A megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságok illetékességi területükön fokozott és összehangolt bűnügyi, ifjúságvédelmi, közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, idegenrendészeti, határrendészeti célú ellenőrzéseket szerveznek, amelyek tervezéséhez és végrehajtásához igényelhetik Nemzeti Turisztikai Bizottság, valamint a helyi polgárőr szervezetek és egyéb lakossági önvédelmi szervezetek információit és segítségét.

12. A megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságok – a fokozott ellenőrzés céljától függően – összehangolják a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőségek, munkaügyi felügyelőségek, valamint munkaügyi központok, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságai, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a Vám- és Pénzügyőrség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal területi, illetőleg helyi szerveinek munkatársaival, a polgármesteri hivatalok szakigazgatási szerveinek vezetőivel a feladatok végrehajtását.

IV. Végrehajtási terv

13. A rendőrfőkapitányok kötelesek intézkedni az aktuális végrehajtási tervek kidolgozására, amelyet minden évben május 15-ig felterjesztenek az ORFK rendészeti főigazgatójának.

14. A végrehajtási terv tartalmazza:

a) az illetékességi terület turizmussal összefüggő általános feladatait;

b) a turisztikailag frekventált helyek felsorolását, azok rendőri ellenőrzésének módszerét;

c) az információs centrumok létesítésének helyeit és működésük szabályozását;

d) a folyamatos rendőri jelenlétet biztosító mozgóőri szolgálati helyek felsorolását;

e) a 24 órás idegen nyelvű panaszfelvételi helyeket, azok városi telefonszámát, a diák tolmácsok foglalkoztatási rendszerét.

V. Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság

15. A regionális feladatok végrehajtása érdekében a turisztikai idényben június 1-jétől szeptember 15-ig Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottságot (a továbbiakban: BKKB) kell működtetni, amelynek illetékessége a balatoni régióra, valamint a Velencei-tó és környékére terjed ki.

16. A BKKB vezetője az utasítás hatályba lépésének évében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, majd ezt követően évente váltja egymást a Fejér, a Veszprém, a Zala és a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója.

17. A BKKB munkájában részt vesz:

a) az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága, az ORFK Rendészeti Főigazgatósága, valamint a Készenléti Rendőrség által delegált 1-1 fő koordinátor;

b) a Fejér, a Veszprém, a Zala, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság által delegált 2-2 fő (1 fő közbiztonsági, 1 fő bűnügyi) koordinátor.

18. A BKKB vezetője:

a) felelős a Balaton, valamint a Velencei-tó és környéke térségében a megyei rendőr-főkapitányságok és a rendőrkapitányságok turisztikával kapcsolatos rendőri feladatok területén kifejtett tevékenységének szakszerű összehangolásáért;

b) meghatározza a BKKB összetételét;

c) kidolgozza a BKKB programját, a koordináció rendjét, amelyet az ORFK rendészeti főigazgatójának és a bizottsági tagokat delegáló szervezeti elemek, szervek vezetőinek küld meg.

VI. Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Koordinációs Bizottság

19. A regionális feladatok végrehajtása érdekében a turisztikai idényben június 15-étől augusztus 31-ig Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Koordinációs Bizottságot (a továbbiakban: Régiós Bizottság) kell működtetni, amelynek illetékessége a Tisza-tó régiójára terjed ki.

20. A Régiós Bizottság vezetője az utasítás hatályba lépésének évében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, majd ezt követően évente váltja egymást a Heves, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója.

21. A Régiós Bizottság munkájában részt vesz:

a) az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága, az ORFK Rendészeti Főigazgatósága, valamint a Készenléti Rendőrség által delegált 1-1 fő koordinátor;

b) a Jász-Nagykun-Szolnok, a Heves és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság által delegált 1-1 fő koordinátor.

22. A Régiós Bizottság vezetője:

a) felelős a Tisza-tó térségében a megyei rendőr-főkapitányságok és a rendőrkapitányságok turisztikai területén kifejtett tevékenységének, feladatainak szakszerű összehangolásáért;

b) meghatározza a Régiós Bizottság összetételét;

c) kidolgozza a Régiós Bizottság programját, a koordináció rendjét, amelyet az ORFK rendészeti főigazgatójának és a bizottsági tagokat delegáló szervek, szervezeti elemek vezetőinek küld meg.

VII. Különös feladatok

23. A rendőrfőkapitányok:

a) elemzik az illetékességi területük közlekedésbiztonsági helyzetét, amely alapján hétvégeken, és az azon kívüli munkaszüneti napokon az illetékességi területükhöz tartozó egy- és kétszámjegyű utaknak az idegenforgalom miatt nagy közúti forgalmat lebonyolító, és ezért közlekedésbiztonsági szempontból fokozottan veszélyes szakaszain biztosítják a forgalom segítéséhez, illetve a közlekedési szabályokat megszegők hatékony kiszűréséhez szükséges rendőri jelenlétet;

b) biztosítják az illetékességi területükhöz tartozó autópályákon és autóutakon a hétvégét megelőző utolsó munkanapon délután és az azt követő napon délelőtt a jobb pályatesten haladó forgalom, illetve a hét utolsó munkaszüneti napján, vagy az azt követő munkaszüneti napon délután a bal pályatesten haladó forgalom folyamatos áramlásának fenntartásához, a rendkívüli események gyors felszámolásához, a közlekedési szabályokat megszegők hatékony kiszűréséhez szükséges rendőri jelenlétet;

c) intézkednek – az együttműködő szervek, szervezetek elérhetőségét és a kapcsolattartás rendjét is tartalmazó – terelési (havária) tervek elkészítésére, illetve alkalmazhatóságának megteremtésére, szükség szerint új tervek elkészítésére, illetve a rendelkezésre álló tervek aktualizálására;

d) intézkednek a szabad vizek, bányatavak, horgásztavak (a továbbiakban: vízfelületek) területének felmérésére;

e) intézkednek a vízfelületek környezetében a fürdési tilalmat jelző táblák meglétének ellenőrzésére, amennyiben hiányosság tapasztalható, úgy a hiány pótlása érdekében – a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendeletben meghatározott illetékes jegyző vagy a kistérségi intézet irányába – megteszik a szükséges intézkedést;

f) a nyári gyermek- és ifjúsági táborok környékén visszatérően rendőri ellenőrzést biztosítanak a gyanús személyek kiszűrése érdekében;

g) a parkokban, ligetekben, fás, bokros közterületeken gondoskodnak a visszatérő rendőri ellenőrzés biztosításáról, illetve szükség esetén a szolgálati állatok igénybevételéről;

h) anyagi lehetőségeik függvényében nyári baleset-megelőzési táborokat szerveznek, illetve részt vesznek egyéb nyári táborokban baleset-megelőzési témájú előadások, tájékoztatók megtartásával;

i) intézkednek az illegális migráció, és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények elleni hatósági fellépés hatékonyságának növeléséről, illetve összehangolásáról szóló 8/2010. (II. 19.) IRM-SZMM-PM-KHEM együttes utasításban megfogalmazottak végrehajtására.

24. A fenti feladatok végrehajtásához lehetőség szerint elsősorban a körzeti megbízottakat kell kijelölni, illetve a természetvédelmi őrök, hivatásos vadászok, halászati őrök és mezőőrök segítségét, valamint az együttműködő szervek támogatását kell igénybe venni.

25. A budapesti rendőrfőkapitány gondoskodik:

a) a BKKB-val történő információcsere megszervezéséről;

b) folyamatos és fokozott rendőri jelenlét biztosításáról a történelmi Belváros, a Budai Vár, a Citadella, a Margitsziget, a Hősök tere, a Városliget, valamint a nemzetközi utasforgalmat lebonyolító pályaudvarok területén;

c) a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közötti rendőri együttműködés folyamatos koordinációját biztosító operatív munkacsoport működtetéséről, amelynek vezetője a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese;

d) a fővárosból kivezető utakon – kiemelt figyelmet fordítva az autópályákra – a hétvégét megelőző utolsó munkanapon délután és az azt követő napon délelőtt a Budapestről kifelé haladó forgalom, illetve a hét utolsó munkaszüneti napján, vagy az azt követő munkaszüneti napon délután Budapest irányába haladó forgalom folyamatos áramlásának, szükség esetén a forgalomirányításba beavatkozással történő biztosításáról;

e) a közlekedési helyzetre figyelemmel a forgalomirányítással kapcsolatos intézkedések megtételéről, így különösen forgalomsegítő helyek kijelöléséről, jelzőlámpák ideiglenes kikapcsolásáról.

26. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője gondoskodik:

a) a Dunakanyar, Szentendre, valamint az illetékességi területéhez tartozó, jelentős idegenforgalommal érintett egyéb régiók turizmussal összefüggő rendőri feladatainak végrehajtásáról;

b) a Budapesti Rendőr-főkapitányság által működtetett operatív munkacsoportba egy fő összekötő delegálásáról.

27. A Készenléti Rendőrség parancsnoka intézkedik:

a) a Balatonkiliti repülőtérre egy helikopter kezelőszemélyzettel együtt történő vezénylésére július 1-jétől augusztus 31-ig, amely igénybevételének engedélyezésére

aa) rendkívüli esemény (különösen vízi baleset, vagy veszélyhelyzet, súlyos közúti közlekedési baleset esetén légi koordináció, súlyos bűntett elkövetőjének felderítése, elfogása, vagy menekülési útvonalának figyelemmel kísérése) bekövetkezésekor a Bizottság vezetője,

ab) előre tervezhető egyéb feladat-végrehajtás esetén (bűnügyi, közbiztonsági, közlekedési fokozott ellenőrzés) a BKKB és a Régiós Bizottság vezetőjének kezdeményezésére a Készenléti Rendőrség parancsnoka jogosult;

b) a Budapesti Rendőr-főkapitányság által működtetett operatív munkacsoportba egy fő összekötő tiszt delegálására;

c) a BKKB és a Régiós Bizottság munkájának támogatásához 1-1 fő összekötő tiszt delegálására;

d) a Légirendészeti Parancsnokság szolgálati helikoptereinek a hétvégét megelőző utolsó munkanapon délután a fővárosból kivezető, valamint a hét utolsó munkaszüneti napján délután a fővárosba vezető utak felett 2-2 óra időtartamban történő szolgálatteljesítésére, elsősorban a forgalom áramlásának elősegítése és az előre tervezhető feladatok végrehajtásában való segítségnyújtás érdekében, valamint rendkívüli események bekövetkezése esetére;

e) az ORFK rendészeti főigazgatójának utasítása alapján a közbiztonsági helyzetnek megfelelően a Készenléti Rendőrség állományának vezénylésére és technikai eszközeinek biztosítására a turisztikailag frekventált területen működő rendőrkapitányságok megerősítése érdekében.

28. Az ORFK Hivatal Szóvivői Iroda vezetője gondoskodik:

a) a turisztikai szezon kezdetén és annak zárását követően nemzetközi sajtótájékoztató szervezéséről, amelyre a kormányzati szervek, illetve a Vám- és Pénzügyőrség turizmussal foglalkozó képviselőit is meg kell hívni;

b) a rendőri tevékenységek népszerűsítése érdekében a turizmussal összefüggő fontosabb, közérdeklődésre számot tartó ügyekben sajtótájékoztató szervezéséről, illetve a médián keresztül az idegenforgalommal kapcsolatos aktuális kérdésekről történő folyamatos tájékoztatásról.

VIII. Vegyes rendelkezések

29. Ugyanazon autópálya, autóút teljes szakaszán, azonos pályaoldalon és azonos időszakban történő rendőri jelenlét biztosítása érdekében szükséges szolgálatszervezési feladatok koordinálására, illetve a gyorsforgalmi utak speciális körülményeire tekintettel, a végrehajtás módjára az ORFK rendészeti főigazgatója külön feladattervben intézkedik.

30. Az ORFK bűnügyi, valamint rendészeti főigazgatója gondoskodik a turisztikai idény rendőri feladatai végrehajtásának rendszeres ellenőrzéséről, szakmai segítséget nyújtanak a szakszerű rendőri tevékenység folytatásához.

31. Az ország kiemelt turisztikai szempontból frekventált területeinek bűnügyi, közbiztonsági helyzetéről, a végrehajtott rendőri feladatokról és azok tapasztalatairól a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságok rendészeti igazgatói, valamint a Készenléti Rendőrség parancsnoka -havonta – értékelő jelentést, valamint az utasítás melléklete szerinti összesített statisztikai táblát készítenek, amelyet a tárgyhónapot követő hónap 10-ig tájékoztatásul felterjesztenek az ORFK rendészeti főigazgatójának.

32. A turisztikai idényről a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságok rendészeti igazgatói, a Készenléti Rendőrség parancsnok-helyettes rendészeti igazgatója és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság rendészeti helyettese összefoglaló jelentést és az utasítás melléklete szerinti összesített statisztikai táblát készítenek, amelyet minden év október 10-ig felterjesztenek az ORFK rendészeti főigazgatójához. Az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője a beérkezett jelentések alapján október 30-ig összefoglaló jelentést készít a turisztikai idény rendőri tapasztalatairól, amelyet felterjeszt az országos rendőrfőkapitánynak.

IX. Záró rendelkezések

33.

34. Jelen utasítás a közzététele napját követő harmadik napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a turisztikai idény rendőri feladatainak végrehajtásáról szóló 32/2008. (OT 17.) ORFK utasítás.

Melléklet a 30/2010. (OT 16.) ORFK utasításhoz

KIMUTATÁS
…………………….. rendőr-főkapitányság (havi) statisztikai adatairól

 

 Előző
(bázis év)

 Tárgy
év

 %

 Ismertté vált bcs.-k száma össz.:      
 emberölés      
 súlyos testi sértés      
 rablás      
 betöréses lopás      
 zseblopás      
 gépkocsi lopás      
 gépkocsi feltörés      
 jármű önkényes elvétele      
 garázdaság      
 ittas járművezetés      
 Külföldi gyanúsítottak száma      
 Végrehajtott intézkedések:      
 Elfogás összesen:      
 Előállítás összesen:      
 Biztonsági int. összesen:      
 Szabs. felj. összesen:      
 ittas járművezetés      
 tulajdon elleni szabs.      
 rendzavarás      
 közbizt.-ra kül. vesz. eszközök      
 kiemelt közúti közl.-i szabs.      
 tiltott kéjelgés      
 jogosulatlan kereskedés      
 vasúti szabs.      
 vízrendészeti szabs.      
 koldulás      
 Külf. szabs. elkövetők száma:      
 Helyszíni bírság fő össz.:      
 forint (ezer)      
 külföldi jogellenes tartózkodása      
 kiutasítás/kitoloncolás      
 Közlekedési balesetek össz.:      
 halálos      
 súlyos      
 könnyű      
 sérülésmentes      
 vízből mentés/fő      
 vízbefulladás      
 külföldi sérelmére bcs.      
 külföldi sérelmére szabs.      
 Rendkívüli események:      
 fegyverhasználat jogos/jogtalan      
 fegyelemsértés alapos gyanúja      
 rendőri bcs. alapos gyanúja      
 Panaszok össz.:      
 külföldi jogos/megalapozatlan      
 önkormányzattól      

 

 

Komment

Közzétéve: 2010

Bocsáss meg, de hozzászólás nincs engedélyezve.